Το ρόλο «μεντεσέ» της Ελλάδας στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδίων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια επιβεβαίωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Οπως είπε, οι δύο πλευρές δουλεύουν μαζί για να προωθήσουν ακόμα παραπέρα την ήδη ισχυρή διμερή σχέση, η οποία - όπως διαβεβαίωσε - στην Ουάσιγκτον «απολαμβάνει διακομματική υποστήριξη», ενώ υπογράμμισε ότι το επιτελείο Μπάιντεν απαρτίζεται από ευρωατλαντιστές, που πιστεύουν στον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Απαριθμώντας όσα έχουν πετύχει οι δύο πλευρές μέχρι τώρα, τόνισε ότι με την κυβέρνηση ΝΔ προωθούν ισχυρές «συνέργειες» στα επιχειρηματικά σχέδια. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διεύρυνση του αποτυπώματος αμερικανικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε τη βλέπουν ως πύλη για τη Βαλκανική.
Εστίασε στις νέες τεχνολογίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «στέλνει όλα τα σωστά σήματα» για να δείξει ότι επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, άλλο ένα πεδίο όπου αμερικανικά κεφάλαια βλέπουν μεγάλες «ευκαιρίες» κερδοφορίας, αλλά και πεδίο σύγκρουσης με τα κινεζικά μονοπώλια. Εξ ου και ο Πάιατ ανέφερε συγκεκριμένα την ανάπτυξη δικτύου 5G από την «Ericsson», κόντρα σε αντίστοιχες κινεζικές εταιρείες, χαιρετίζοντας και την απόφαση της «Cosmote».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε Ενέργεια και λιμάνια. Για την πρώτη είπε ότι οι αμερικανικές επενδύσεις οδηγούν στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της περιοχής, ενώ τόνισε πως σχήματα όπως το 3+1 (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ συν ΗΠΑ) ενισχύουν ακριβώς την «ενεργειακή συνεργασία». Ανέδειξε σε άλλο ένα πεδίο αμερικανικού ενδιαφέροντος τις ΑΠΕ, ενώ αναφερόμενος σε αγωγούς όπως ο ΤΑP, o IGB και ο σχεδιαζόμενος από την Ελλάδα προς τα Σκόπια, σημείωσε ότι αναδεικνύουν την Ελλάδα σε «υπερασπιστή της ευρωενωσιακής ενεργειακής ανεξαρτησίας» και σπάνε το μονοπώλιο της «Gazprom» στα Βαλκάνια. Αναφερόμενος στους λιμένες, τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι ιδανικό σημείο για ένα νέο ενεργειακό διάδρομο Νότου - Βορρά, υπογραμμίζοντας πως μαζί με την Καβάλα αποτελούν κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες για τους Αμερικανούς λόγω της διασύνδεσής τους με τα ενεργειακά τους σχέδια.
Πρόσθεσε ότι το ναυπηγείο της Σύρου, που είναι ήδη στα χέρια της ONEX, έχει πιστοποιηθεί ως επισκευαστήριο του 6ου Στόλου, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχουν μεγάλα αμερικανικά σχέδια και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Αναφέρθηκε ακόμα στην αμερικανόπνευστη «πρωτοβουλία των 3 θαλασσών» (σχήμα που ενώνει χώρες της ΕΕ στο τρίγωνο Αδριατική - Μαύρη Θάλασσα - Βαλτική), χαρακτηρίζοντάς την άλλη μια ευκαιρία να δείξει η Ελλάδα τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή - βασικά να εμποδίσει τη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε Ενέργεια, εμπόριο, υποδομές.
Κατέληξε χαιρετίζοντας το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από πηγή προβλημάτων έγινε «πάροχος ασφάλειας και λύσεων», παρουσιάζοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις ακμάζουσες - όπως είπε - σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ τόνισε και εδώ ότι Ελλάδα και ΗΠΑ πασχίζουν μαζί για να ισχυροποιήσουν τη «διατλαντική κοινότητα» στην περιοχή...