Συναντήσεις με Αναστασιάδη και Τατάρ είχε χτες στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ
Στόχος - όπως έχει διακηρύξει εδώ και καιρό ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ - είναι η προετοιμασία νέας άτυπης 5μερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή δηλαδή των δύο πλευρών αλλά και των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας).
Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι από την πλευρά της Λευκωσίας ο Κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε «για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της πλευράς μας να συμμετάσχουμε σε μια άτυπη διάσκεψη που θα καλέσει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, όπως αυτοί καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ». Πρόσθεσε δε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε και επιβεβαίωσε τις θέσεις της πλευράς μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που αυτές διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».
Από τη δική του μεριά, ο Τατάρ μίλησε για το δικαίωμα του «τουρκοκυπριακού λαού» να ζήσει σε αυτή τη «χώρα» (στο ψευδοκράτος), που - όπως υποστήριξε - προκύπτει και από τις Συμφωνίες του 1960. Αναφέρθηκε στην «ευελιξία και καλή θέληση» που η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε από το 1974 σε όλες τις διαπραγματεύσεις, «χωρίς να βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά», τονίζοντας ότι «μια διαδικασία στην ίδια βάση δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα από δω και πέρα. Πρέπει να αρχίσει μια νέα σελίδα, μια νέα διαδικασία. Ο τουρκοκυπριακός λαός το αξίζει αυτό, γιατί είναι ο πραγματικός όμηρος». Διαμαρτυρήθηκε για την «ομηρία του τουρκοκυπριακού λαού» και τους αποκλεισμούς που αντιμετωπίζουν, ζητώντας να μην εμποδίζεται άλλο «η ανάπτυξη» του ψευδοκράτους, να υπάρξει «περισσότερη δημιουργικότητα» όσον αφορά το άνοιγμα της κοινότητας και των Τουρκοκυπρίων προς τον έξω κόσμο.
Ο Τατάρ υπογράμμισε ότι «οι πραγματικότητες στην Κύπρο και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει πολύ» και ότι εξελίξεις όπως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων και η θέση που σήμερα έχει η Τουρκία «μας έχουν φέρει σε ένα διαφορετικό σημείο», υποστηρίζοντας πως «μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση "win - win"» (αμοιβαίου οφέλους), γιατί - συνέχισε - αν υπάρξει μια τέτοια λύση θα επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι και η περιοχή ολόκληρη.
Επανέλαβε ότι το ψευδοκράτος δεν θα προσέλθει σε πενταμερή για να συζητηθεί μια ομοσπονδιακή λύση, λέγοντας ότι «το είπαμε άλλωστε αυτό. Στην Κύπρο υπάρχουν νέες πραγματικότητες» και επαναλαμβάνοντας τη θέση του για δύο κράτη που θα είναι δίπλα - δίπλα στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δείχνουν ότι η Κύπρος δεν είναι πλέον η παλιά Κύπρος, έχει γεωστρατηγική σημασία λόγω των υδρογονανθράκων και αν στην Κύπρο βρεθεί μια λύση βιώσιμη, δίκαιη και μόνιμη, τότε θα υπάρξουν μια σειρά από διαδικασίες που θα αφορούν όλους αυτούς τους τομείς.
Σήμερα η Λουτ αναμένεται στην Αθήνα.
Οπως δήλωσε χτες ο Τατάρ, η Λουτ έχει ζητήσει συναντήσεις και με την τουρκική ηγεσία, αλλά εξαιτίας προβλημάτων με τις πτήσεις λόγω πανδημίας αυτές θα γίνουν σε επόμενο στάδιο.