Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιμένει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Τη θέση της Τουρκίας ότι είναι «υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις» επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο έναρξης διμερών συνομιλιών μετά και από την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην Τουρκία. Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει να κάνουν επαφές, ο Ακσόι ισχυρίστηκε ότι το μόνο που εκκρεμεί είναι η ημερομηνία, εξαιτίας «υποχώρησης της Αθήνας».

Στο μεταξύ, η Αγκυρα υψώνει ξανά τους τόνους απέναντι σε δυνάμεις με τις οποίες το παζάρι περιπλέκεται, όπως η Γαλλία. Ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν επέκρινε τις κυβερνήσεις Μακρόν αλλά και Νετανιάχου, σε ένα νέο προκλητικό ρεσιτάλ υποκρισίας, λέγοντας ότι «όσοι μας έκαναν μαθήματα ελευθερίας του Τύπου μετά τα επεισόδια στο Γκεζί, αργότερα αγνόησαν τις διαδηλώσεις με τα κίτρινα γιλέκα στο κέντρο του Παρισιού. Δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην ασύμμετρη βία της γαλλικής αστυνομίας, η οποία τύφλωνε τους διαδηλωτές. Με την πίεση των μηχανισμών του γαλλικού κράτους, τα γαλλικά ΜΜΕ δεν είπαν ούτε μια πρόταση. Παρόμοια στάση βλέπουμε από την κρατική τρομοκρατία που ασκεί το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους».

Ο δε πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προέτρεψε «οι χώρες οι οποίες συμμαχούν στην Ανατολική Μεσόγειο να συμμαζέψουν τα μυαλά τους, καθώς όποιος προσπαθήσει να εμποδίσει την πορεία μας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να λάβει υπόψη κάθε ενδεχόμενο. Αν επιχειρήσουν να κάνουν μια κίνηση, πρέπει να σκεφτούν άλλες χίλιες. H επέμβαση στο τουρκικό πλοίο είναι μια προβοκάτσια που έγινε την ώρα που η χώρα μας προσεγγίζει την ΕΕ, και έγινε λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είπε χτες αόριστα ότι «θα υπάρξουν αποφάσεις σχετικά με κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει και επαναδιάταξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ