Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μένουν αθωράκιστα με την κυβέρνηση να διαπιστώνει... «πιέσεις δυσανάλογες των δυνατοτήτων»

Από τη συμβολική παρέμβαση έξω από το «Παπανικολάου» στο πλαίσιο της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Από τη συμβολική παρέμβαση έξω από το «Παπανικολάου» στο πλαίσιο της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Ισχυρές παραμένουν οι πιέσεις στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, οι εισαγωγές ασθενών και οι διασωληνώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. «Πολεμική» συνεχίζει να είναι η προσπάθεια για την εύρεση μιας κενής κλίνης στις ΜΕΘ.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από τα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Γεννηματάς» που ολοκλήρωσαν την εφημερία τους με μόλις 1 κλίνη ΜΕΘ κενή, ενώ το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε χτες το πρωί την εφημερία με μόνο 3 κλίνες ΜΕΘ κενές, που αναμενόταν να καλυφθούν τις επόμενες ώρες. Στο μεταξύ, επιπλέον προβλήματα ήρθε να προκαλέσει... τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στον τρίτο όροφο του νοσοκομείου, που τελικά αποδείχθηκε φάρσα.

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» η διοίκηση συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των κλινικών κορονοϊού, μετακινώντας ό,τι προσωπικό απέμεινε στις άλλες υποστελεχωμένες κλινικές, δημιουργώντας νέες σοβαρές «τρύπες». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να βγουν οι βάρδιες στην Παιδοψυχιατρική με μόνο έναν νοσηλευτή, κάτι που είναι αδύνατον να συμβεί λόγω της φύσης του χώρου. Την ίδια ώρα, έχει μετακινήσει εργαζόμενους και για να στελεχώσουν την ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός» που δήθεν «επιτάχθηκε» για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ακόμη ...ετοιμάζεται.

Στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει αντίστοιχα την πρακτική των μετακινήσεων - «μπαλωμάτων» και συγκεκριμένα τη μετακίνηση 10 επικουρικών νοσηλευτών, 1 αναισθησιολόγου και 2 καρδιολόγων σε άλλο νοσοκομείο, τη στιγμή που στα 200 οργανικά κενά ήρθαν να προστεθούν και πάνω από 80 εργαζόμενοι που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα σε καραντίνα. Επιπλέον, καταγγέλλει ότι ενώ το νοσοκομείο δεν νοσηλεύει περιστατικά Covid και τα χειρουργεία του λειτουργούν, ασθενείς του νοσοκομείου στέλνονται σε ιδιωτική κλινική... με το αζημίωτο. Οπως επισημαίνει, «αυτό γίνεται στο πλαίσιο συνειδητής πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να απαξιώσει τα δημόσια νοσοκομεία υπέρ του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αμείβεται πλέον πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες που προσφέρει εν μέσω πανδημίας». Το Σωματείο καλεί τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ να πάρει πίσω αυτές τις αποφάσεις και να ενισχύσει άμεσα με προσωπικό το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, που στενάζει από τις ελλείψεις. Ταυτόχρονα, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

«Ενίσχυση» με μετακινήσεις μεταξύ δημόσιων δομών Υγείας που στενάζουν

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που εξακολουθούν να λειτουργούν σε συνθήκες ασφυξίας, τις τελευταίες μέρες μεταφέρονται και ασθενείς από Δράμα, Κατερίνη και άλλες περιοχές, καθώς τα νοσοκομεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους και κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το Νοσοκομείο της Κατερίνης, όπου βρέθηκε χτες ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, για να διαπιστώσει το προφανές, ότι δηλαδή «το νοσοκομείο δέχεται δυσανάλογη πίεση των δυνατοτήτων που έχει».

Ενδεικτικό είναι το ότι η προετοιμασία του νοσοκομείου έγινε για τη νοσηλεία 20 ασθενών με κορονοϊό και έχει φτάσει να νοσηλεύει 100 και να έχει γεμάτες όλες τις κλίνες ΜΕΘ και τις 3 που έστησε πρόχειρα στις αίθουσες των χειρουργείων. Αυτή η μάχη δίνεται με τους υγειονομικούς εξαντλημένους και φυσικά με όλες τις άλλες κλινικές σε απόλυτη συρρίκνωση.

Στις διεκδικήσεις του Σωματείου Εργαζομένων για άμεσες μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ώστε να αντεπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο βάρος, ο υφυπουργός απάντησε δηλώνοντας ότι το νοσοκομείο θα ενισχυθεί με προσωπικό από άλλες περιοχές, που «δεν είναι τόσο επιβαρυμένες», παρέπεμψε δηλαδή στη γνωστή πρακτική των μετακινήσεων - «μπαλωμάτων», την ώρα που όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στενάζουν.

Χαρακτηριστικά, στις συναντήσεις που είχε στη συνέχεια και με τον Ιατρικό Σύλλογο, ο Β. Κοντοζαμάνης έγινε δέκτης διαμαρτυριών για την πολιτική μετακινήσεων προσωπικού που στην πραγματικότητα αντί να λύνει, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Π.χ. τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και τα Περιφερειακά Ιατρεία έχουν κλείσει για να ενισχυθεί με προσωπικό το νοσοκομείο. Την ίδια ώρα ετοιμάζονται τα εμβολιαστικά κέντρα, που θα πρέπει να λειτουργήσουν με το προσωπικό που τώρα είναι μετακινημένο στο νοσοκομείο...

Εκρηκτική κατάσταση και στο Κιλκίς

Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Κιλκίς, η αύξηση των κρουσμάτων, το αποδεκατισμένο προσωπικό, οι δεκάδες υγειονομικοί σε καραντίνα, οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες ιατρών και νοσηλευτών, οι ελλείψεις ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας, η απουσία κλίνης ΜΕΘ, τα προβλήματα στην παροχή οξυγόνου, η συστέγαση αρνητικών και θετικών στον κορονοϊό νοσηλευομένων, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον όπου κανείς εργαζόμενος ή ασθενής του νοσοκομείου δεν μπορεί να νιώθει ασφάλεια.

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την παραπάνω τραγική κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας και ιδιαίτερα στο νοσοκομείο της περιοχής αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ με σχόλιό της.

Οπως αναφέρει, «γι' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση υπόλογη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, που 9 μήνες τώρα δεν προετοίμασε ούτε με τα στοιχειώδη μέσα τη λειτουργία συνολικά του νοσοκομείου, σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και όχι μόνο. Το συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων».

Απαιτεί εδώ και τώρα να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας, να χορηγηθούν άμεσα και σε επάρκεια όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org