Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαφημίσεις...

Διαφημιστική καμπάνια θυμίζει η προβολή που κάνουν τα κυβερνητικά επιτελεία και τα αστικά ΜΜΕ στα διάφορα εμβόλια που ετοιμάζονται να αδειοδοτήσουν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο λαός δικαιολογημένα περιμένει το εμβόλιο, ζώντας τις σκληρές συνέπειες από το ρημαγμένο σύστημα Υγείας και την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο τις «αντοχές της οικονομίας» και όχι την προστασία της δικής του υγείας και ζωής. Αυτό όμως δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι πίσω από την κούρσα και τα θηριώδη συμβόλαια για την απόκτηση του εμβολίου κρύβονται ισχυροί μονοπωλιακοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί. Ούτε βέβαια ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την αγωνία του λαού για να αποσπάσει τη συζήτηση από τις τεράστιες ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας, καλλιεργώντας εφησυχασμό πως «όλα τελειώνουν» με το που αρχίσει ο εμβολιασμός. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν το εμβόλιο έρθει τους αμέσως επόμενους μήνες, με την πανδημία δεν πρόκειται να ξεμπλέξουμε «μια κι έξω», αλλά θα είναι εδώ για πολύ καιρό.

... αντί για μέτρα

Οπως σημειώνουν επιστήμονες, πέρα από τον βαθμό αποτελεσματικότητας των εμβολίων (ενδεχόμενο διπλής δόσης, διάρκεια ανοσίας κ.τ.λ.) που μένει να φανεί, ο εμβολιασμός ενός τμήματος του πληθυσμού ικανού να δημιουργήσει «ανοσία αγέλης» θα πάρει περισσότερους από τρεις μήνες. Αυτό προκύπτει από τους ρυθμούς παραλαβής των δόσεων και υλοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος (2.117.440 εμβολιασμοί το μήνα) που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Επομένως, το «φως στο τούνελ» αργεί ακόμα, σε αντίθεση με το κλίμα που σκόπιμα καλλιεργείται. Χώρια που ο συγκεκριμένος κορονοϊός μπορεί στο εξής να μας «επισκέπτεται» τακτικά, όπως γίνεται και με άλλους. Να σταματήσουν λοιπόν οι διάφοροι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη να παριστάνουν τον «ατζέντη» και τον διαφημιστή της κάθε φαρμακοβιομηχανίας, αποπροσανατολίζοντας το λαό. Να πάρει τώρα η κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα που διεκδικούν υγειονομικοί, συνδικάτα και φορείς για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας και την προστασία των λαϊκών στρωμάτων, με έμφαση στους κρίσιμους χώρους, όπου αποδεδειγμένα εντοπίζονται οι πιο επικίνδυνες εστίες της πανδημίας.

Κάτω από το χαλί

«Η ιχνηλάτηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι σειράς διαδικασιών (...) Οι ιχνηλατήσεις γίνονται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των κρουσμάτων και των επαφών τους. Το πολύ καλό σύστημα ιχνηλάτησης το οποίο διαθέτουμε, είναι ένας από τους παράγοντες που μας έχει βοηθήσει στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας μέχρι στιγμής». Αυτά έλεγε τις προάλλες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, σε μια μνημειώδη αντιστροφή της πραγματικότητας που ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και ο λαός. Τι κι αν τα σωματεία καταγγέλλουν ότι εκεί που εμφανίζεται κρούσμα, αν δεν κουκουλωθεί από την εργοδοσία, καμιά ιχνηλάτηση δεν γίνεται, πέρα από τις πολύ στενές επαφές, ακόμα κι αν ο ασθενής συγχρωτίζεται με πολύ περισσότερους συναδέλφους του είτε στο λεωφορείο της δουλειάς είτε σε άλλα τμήματα της επιχείρησης. Τι κι αν δεν υπάρχει πρόνοια για τεστ στους χιλιάδες εποχικούς εργάτες που μετακινούνται για το μεροκάματο, ή στους πρόσφυγες και μετανάστες. Τι κι αν τα κρούσματα στα σχολεία (όσο ήταν ανοιχτά) έμπαιναν κάτω από το χαλί, χωρίς να γίνεται ιχνηλάτηση ούτε καν στην τάξη! Τα παραδείγματα είναι ανεξάντλητα και αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση λέει ψέματα για να αποκρύψει το κύριο: Οτι η σημερινή εκρηκτική κατάσταση είναι αποτέλεσμα και των τεράστιων ελλείψεων στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κυρίως σε χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που είναι οι καλύτεροι αγωγοί του ιού. Αλλά είπαμε: Η κυβέρνηση δεν «γεννάει» λεωφορεία και τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας είναι «θέσφατο»...

Κύλησε ο τέντζερης

Μια νέα ακροδεξιά συνεργασία γεννιέται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στον γραφικό - εμμονικό αντικομμουνιστή Θ. Τζήμερο και τον Φ. Κρανιδιώτη, διαγραμμένο από τη ΝΔ πριν από μερικά χρόνια. Ο πρώτος το επιβεβαίωσε και δημόσια, λέγοντας ότι πρόκειται για μια εκλογική συνεργασία που, αν και ...«δεν θα είναι ακροδεξιά», θα μάχεται «για να μη μετατραπεί η Ελλάδα σε "ισλαμικό χαλιφάτο"», «για να έχει η αστυνομία λυμένα τα χέρια της» (!) ώστε να επανέλθει «η τάξη και η ασφάλεια», επειδή «δεν υπάρχει καλή και κακή βία». Πέρα από τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά παραληρήματα και την προσήλωση στο δόγμα «νόμος και τάξη» για λογαριασμό του κεφαλαίου, αυτά που ενώνουν τους παραπάνω είναι το μίσος για το οργανωμένο εργατικό κίνημα και ο συνεπής αντικομμουνισμός. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, αξιοποιώντας και το κλίμα καταστολής που καλλιεργεί η κυβέρνηση, έχουν ξεσαλώσει ακόμα περισσότερο, απευθυνόμενοι προφανώς και στο ακροατήριο που «ορφάνεψε» μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής: Ο μεν Κρανιδιώτης γίνεται «λαγός» για την εισαγγελική έρευνα αναφορικά με τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, ο δε Τζήμερος, ως περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, καταθέτει ψήφισμα για την «καταδίκη της πολιτικής βίας» ως αντιπερισπασμό στην καταδικαστική απόφαση για τη ΧΑ, το οποίο μάλιστα υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και τους εκλεγμένους με τη φασιστική οργάνωση. Αυτό θα πει «κύλησε ο τέντζερης...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ