Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πέρα από κάθε όριο η λειτουργία τους

Για τους κινδύνους από τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε μιας νόσου προειδοποιούν οι υγειονομικοί της Λάρισας

Από τη διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, ανήμερα της απεργίας στις 26 Νοέμβρη

FRAGKOU STRATOS

Από τη διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, ανήμερα της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Πέρα από κάθε όριο συνεχίζουν να λειτουργούν τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, καθώς οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με Covid παραμένουν μεγάλες, με την κυβέρνηση να αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, που μόνο στην περιοχή διαθέτει 2.500 κρεβάτια.

Χτες, στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ - Covid έφτασε το 100%, ενώ στις απλές κλίνες ήταν 85%. Οπως τονίζουν οι γιατροί, στις Μονάδες νοσηλεύονται βαριά περιστατικά, τα οποία συνήθως χρήζουν νοσηλείας 2 - 3 εβδομάδων και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται σύντομα να υπάρξουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Ολες αυτές τις μέρες γίνονται διακομιδές και καθημερινά στήνονται νέες πρόχειρες ΜΕΘ - Covid, πλέον όχι μόνο σε χειρουργικές αίθουσες, αλλά και σε απλούς θαλάμους, «μετατρέπονται» κλινικές και κλίνες, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών.

Σύμφωνα εξάλλου με καταγγελίες των υγειονομικών, οι τελευταίες 64 προσλήψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα για τα νοσοκομεία της περιοχής δεν επαρκούν για την παροχή υπηρεσιών σε εκατοντάδες ασθενείς.

Πόσο μάλλον όταν τα κενά είναι εκατοντάδες, ακόμα και με τα μειωμένα οργανογράμματα, ή όταν είναι γνωστό πως περίπου 200 υγειονομικοί και εργαζόμενοι βρίσκονται αυτές τις μέρες «εκτός μάχης», είτε γιατί έχουν νοσήσει είτε είναι σε καραντίνα λόγω επαφών με κρούσματα.

Ορατά γίνονται πλέον και τα μεγάλα προβλήματα από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μιας νόσου. Θυμίζουμε ότι στη Λάρισα, μετά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που λειτουργούσε από το Μάρτη ως νοσοκομείο αναφοράς, και το Γενικό Νοσοκομείο λειτουργεί πλέον σχεδόν αποκλειστικά για Covid.

Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν πως η προσέλευση καρδιοπαθών στα Επείγοντα του νοσοκομείου - το οποίο έχει καταληφθεί αποκλειστικά από ασθενείς με Covid - έχει μειωθεί τραγικά. Οι εν λόγω ασθενείς παραμένουν στο σπίτι τους, είτε από φόβο είτε επειδή ξέρουν ότι με δυσκολία θα βρουν βοήθεια και νοσηλεία. Ετσι, υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίζουν εμφράγματα και πνευμονικά οιδήματα χωρίς να αναζητούν περίθαλψη.

«Σε κάθε εφημερία του Νοσοκομείου Λάρισας δεν προσέρχονται πλέον περισσότερα από 1 - 2 καρδιολογικά περιστατικά, ενώ σε παλαιότερες περιόδους δεν έπεφταν κάτω από 8», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προειδοποιούν ότι η καθυστερημένη προσέλευση σε νοσοκομείο σημαίνει κακή πρόγνωση για την πορεία μιας ασθένειας και πως στο άμεσο μέλλον «θα θρηνήσουμε θανάτους από τα υπόλοιπα νοσήματα».

Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες και κάτοικοι της υπαίθρου, όπου τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν οριακά, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, όπως στη Ζαγορά στο Πήλιο, με 6.000 κατοίκους. Στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού προστίθεται η κατάρρευση μέρους της στέγης εξαιτίας της εκτεταμένης υγρασίας και της μούχλας, ενώ πόρτες και παράθυρα παραμένουν χαλασμένα.

Τέλος, χτες το πρωί, διενεργήθηκαν σε οικισμό Ρομά των Τρικάλων rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βγήκαν θετικά 39 σε σύνολο 175 (23%). Το γεγονός αυτό έθεσε σε επιφυλακή το Νοσοκομείο Τρικάλων που είναι ήδη σε οριακή κατάσταση. Τις προηγούμενες μέρες για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πίεση σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, έγιναν συγχώνευση των Παθολογικών κλινικών και αξιοποίηση της Α' Παθολογικής ως κλινικής Covid, ενώ πλέον εξετάζονται λύσεις όπως η συγχώνευση Χειρουργικής - Ορθοπεδικής κλινικής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org