Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρηχή ανάκαμψη με μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Εξαιρετικά ρηχή ανάκαμψη, μόλις 0,9% για το 2021 στην ελληνική οικονομία βλέπει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, έναντι βύθισης 10,1% που αναμένει για το 2020. Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού για το ρυθμό ανάκαμψης το 2021 διαμορφώνεται στο 4,8%, περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ανάκαμψη για το 2022 προβλέπεται 6,6%, ενώ η κατρακύλα που καταγράφεται φέτος δεν πρόκειται να αναπληρωθεί από τους όποιους ρυθμούς ανάκαμψης που αναμένονται για την επόμενη διετία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΟΣΑ, όπως και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, προτάσσει το ζήτημα της κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, μεταξύ άλλων με την προετοιμασία μέτρων που αφορούν την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και της ικανότητάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, παρεμβάσεις ενίσχυσης σε κλάδους εξαγωγικού προσανατολισμού για την αύξηση της παραγωγικότητας κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις) θα ενισχυθεί το 2021 σε ποσοστό 4,6% (έναντι πτώσης 11,5% φέτος), ενώ οι εξαγωγές θα συνεχίσουν σε πτωτική τροχιά, με ρυθμό 5,2%, έναντι πτώσης 23,8% φέτος.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ με τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές οι προβλεπόμενοι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ για το 2020, το 2021 και το 2022 διαμορφώνονται ως εξής: Παγκόσμια οικονομία -3%, +3,8%, +3,8%. Ευρωζώνη -7,5%, +3,6%, +3,3%. ΗΠΑ -3,7%, +3,2%, +3,5%. Κίνα +1,8%, +8%, +4,9%.

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ξεχώρισε την ανάγκη για «πλήρη, έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση» των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ ώστε να συμβάλει στην καπιταλιστική ανάκαμψη, προβλέποντας αύξηση του επιπέδου του ΑΕΠ πάνω από 2% κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2021 - 2026.

Αναφορικά με το ζήτημα της πολιτικής που διαμορφώνεται σε επίπεδο ΕΕ για να στηριχτεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου, εστίασε στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η οποία συνοδεύεται από διαρκείς αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Και πρόσθεσε ότι «αναμφισβήτητα, αν αυτό το μέσο (σ.σ. το "Ταμείο Ανάκαμψης") αποτελέσει έναν μόνιμο δημοσιονομικό μηχανισμό παρέμβασης, αυτό θα ήταν ένα μικρό μεν αλλά αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης». Στα παραπάνω πρόσθεσε την ανάγκη για «ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», για «ένωση κεφαλαιαγορών», προσβλέποντας σε ένα τελικό στάδιο, και με σχετικές «αλλαγές στη Συνθήκη» της ΕΕ, «να ολοκληρωθεί και η δημοσιονομική ένωση».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 11 Δεκέμβρη θα συζητηθούν η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών, ζητήματα γύρω από τα οποία συνεχίζουν να εκδηλώνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί. Μεταξύ άλλων o ESM σχεδιάζεται να αναλάβει και το ρόλο «διασώστη» «ύστατης καταφυγής» για τράπεζες της Ευρωζώνης που θα βρεθούν αντιμέτωπες με κινδύνους κατάρρευσης, και αφού βέβαια προηγουμένως θα έχουν εξαντληθεί τα άλλα διαθέσιμα μέσα (ανακεφαλαιοποιήσεις, «κουρέματα» κ.ά.).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τραπεζική ένωση «θα πρέπει να ολοκληρωθεί με παράλληλη επίτευξη της μείωσης και του επιμερισμού των κινδύνων», με φόντο και το σχέδιο για τη διαμόρφωση «κοινού ταμείου» τραπεζικών διασώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ