Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Για «νέα πολιτική κυριαρχίας» μιλά η Τουρκία

Ενώ οι ΗΠΑ μνημονεύουν σταθερά «το ρόλο της στη Συμμαχία»

Copyright © NATO/HQ MARCOM - f

Για «μια νέα πολιτική κυριαρχίας που ασκείται πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο» μέσω των αλλεπάλληλων Navtex έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που εμφανιζόμενος προχτές στη Στρατιωτική Ακαδημία της Αγκυρας είπε ότι «60 πλοία του τουρκικού στόλου βρίσκονται επί ποδός» και ότι «στη στεριά, στη θάλασσα, στον αέρα τα αεροσκάφη μας είναι έτοιμα για να υπερασπιστούν το δίκιο μας». Κάλεσε μάλιστα τους σπουδαστές της σχολής να μελετήσουν αυτή τη νέα στρατηγική της Τουρκίας, η οποία - είπε - θα διασφαλίσει τη θέση της: «Εάν προσπαθήσετε να περιορίσετε μια χώρα με 1.870 χιλιόμετρα ακτής με τα δικά σας σύνορα και να πείτε ότι "όλα είναι δικά μου", τότε θα υπάρξει πρόβλημα», ανέφερε, απευθυνόμενος συνολικά σε συνομιλητές και ανταγωνιστές, ενώ στη συνέχεια τόνισε ξανά την ετοιμότητα του τουρκικού κεφαλαίου για διαπραγματεύσεις πάνω σε όλα τα ζητήματα. «Να έρθει η Ελλάδα να μιλήσουμε, να συναντηθούμε. Μέσω διαλόγου, μέσω διαπραγματεύσεων, θα προκύψουν λύσεις με λογικούς και έξυπνους τρόπους δράσης και θα γίνουν αποδεκτές. Εξω από εγωισμούς, κακομαθημένες συμπεριφορές και λέγοντας πως "ό,τι λέω εγώ θα γίνεται πάντα"... Οχι, αυτό δεν μπορείτε να επιβάλετε να γίνει αποδεκτό».

Σε άλλες του δηλώσεις, εξάλλου, ο Ακάρ σημείωσε πως «πρέπει όλα να επανεξεταστούν, συμπεριλαμβανομένων του αφοπλισμού των νησιών και των 6 και 10 μιλίων του εναέριου χώρου των νησιών και των χωρικών υδάτων».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το βλέμμα στραμμένο και σε ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία, που έχουν σοβαρές αντιθέσεις με την Τουρκία, παρατήρησε πως «ορισμένοι από τους συμμάχους μας ενίσχυσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους με την ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου (σ.σ. όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία), ειδικά στον τομέα της άμυνας. Ενώ απευθύνεται έκκληση για περιεκτική λύση στην Κύπρο, είναι μεγάλη αντίφαση να παραβλέπεται η ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί. Το να κακομαθαίνουν την ελληνοκυπριακή διοίκηση με τέτοια βήματα ούτε συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, ούτε εξυπηρετεί την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα βήματα ενθαρρύνουν μόνο την αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί εμπόδιο για τη λύση, ενώ ενισχύουν τη δική μας αποφασιστικότητα». Αναφέρθηκε επίσης στις εκλογές στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός» αλλά και σχολιάζοντας πως η Αγκυρα θα αντιταχθεί σθεναρά στις προσπάθειες «κάποιων, και ιδίως του Μπάιντεν, να χρησιμοποιούν την Τουρκία ως εργαλείο σε εσωτερικές συζητήσεις».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου ναύαρχου ε.α. και πρώην υπαρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Τσιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος υποστήριξε πως ο σεισμός στο Αιγαίο «επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ελληνικά νησιά, όπως η Σάμος, που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Απόδειξη το ότι η ηπειρωτική Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από το σεισμό, απεναντίας η Σμύρνη, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, υπέστη σοβαρές ζημιές». Αναφέρθηκε δε στο Αιγαίο ως «θάλασσα των νήσων» και πρόσθεσε ότι και τα άλλα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια αποτελούν «φυσική προέκταση της υφαλοκρηπίδας της κοντινότερης ηπειρωτικής χώρας»!

Το «ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία» αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ανάγκη αποκλιμάκωσης», ώστε να διαφυλαχθεί η ΝΑΤΟική συνοχή και ικανότητα αντιμετώπισης ανταγωνιστών, όπως η Ρωσία κ.ά.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για στρατιωτικές υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ, ανέφερε μεν πως «δεν συναινούμε σε καμία πρόκληση από την Αγκυρα προς συμμάχους και εταίρους», αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον θέλει «η Αγκυρα να παραμείνει στη Δύση» και ότι «η Τουρκία έχει ρόλο στη Συμμαχία», δηλαδή στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «έχουμε ενθαρρύνει την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και την Τουρκία και την Κύπρο, να αποκλιμακώσουν, για πολλούς λόγους. Ο ένας σε πρακτικό επίπεδο, γιατί θέλουμε να αποφύγουμε κάθε είδους ατύχημα που θα μπορούσε να συμβεί με τόση κίνηση και δυνητικό ρίσκο. Και έπειτα, επίσης από τη σκοπιά του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας τα κανάλια του ΝΑΤΟ να εργαστούμε για αποκλιμάκωση. Δεν είναι προς όφελος κανενός, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να υπάρξει κλιμάκωση σε αυτόν το χώρο».

Ο Κούπερ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις «ένθερμες γραμμές επικοινωνίας με την Αγκυρα» που διατηρούν για λογαριασμό των ΗΠΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ και ο πρέσβης στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ενώ σε ερώτημα για το ενδεχόμενο πιθανών κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία, λόγω της αγοράς και ενεργοποίησης των ρωσικών πυραύλων «S-400», είπε ότι «όταν μιλάμε για τις πρόνοιες της CAATSA, δεν υπάρχει προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα ή ρολόι για την αναθεώρηση, την εξέταση ή την έκδοση κυρώσεων. Επομένως, πρόκειται για κάτι που προσπαθήσαμε να αποφύγουμε, λόγω της συμμαχίας της Τουρκίας με εμάς και με το ΝΑΤΟ». Ανέφερε βέβαια πως «το να υποθέσουμε ότι δεν είναι πλέον βιώσιμες, επίσης δεν είναι ακριβές».

Τέλος, χαρακτηριστικές ήταν οι επισημάνσεις του Κούπερ για την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ - Κύπρου, αποκαλυπτικές δε για τους λόγους που αυτή αφορά την Ουάσιγκτον: «Για να προχωρήσουμε περαιτέρω με την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να δούμε νέες διαβεβαιώσεις σχετικά με την ικανότητά τους να αρνούνται την πρόσβαση λιμένων σε ρωσικά ναυτικά πλοία. Στην πορεία, καθώς η Κύπρος αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και αναλαμβάνει μεγαλύτερες ευθύνες που υποστηρίζουν τις απαιτήσεις της ΕΕ καθώς και του ΝΑΤΟ, πρέπει να είμαστε πιο διαλειτουργικοί μαζί τους, και αυτό απαιτεί την αντιμετώπιση του ελλιμενισμού» ρωσικών πλοίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ