Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Νέες καταγγελίες από χώρους δουλειάς

Στην ανεπάρκεια των μέτρων για την προστασία της υγείας, στην έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και στην πίεση της εργοδοσίας σε εργαζόμενους για την αποδοχή αντεργατικών σχεδιασμών επανέρχεται η Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) και καταγγέλλει το εργοδοτικό σωματείο, που «αποθεώνει» την «ατομική ευθύνη» για να καλύψει την ευθύνη της εργοδοσίας.

Οπως σημειώνει, «η επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, σε όλες τις προβλήτες, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που έγκαιρα έχουμε διατυπώσει ως Σωματείο (...) Η διοίκηση των εταιρειών COSCO-DPORT συνεχίζει να αρνείται να ενημερώσει το Σωματείο μας για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ουσιαστικά αποκρύπτει το πραγματικό νούμερο επιδιώκοντας να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες (...) φθάνουν καταγγελίες από συναδέλφους που έχουν νοσήσει ότι πιέζονται να πάρουν το υπόλοιπο της κανονικής άδειας.

(...) Αυτή την κρίσιμη στιγμή, η εργοδοσία επιλέγει αντί να απαντήσει στο Σωματείο μας, να βγάλει πάλι μπροστά τα "παιδιά της" και να δημιουργήσει εφησυχασμό στους εργαζόμενους. Το σωματείο της εργοδοσίας "ΣΕΕΔΠ", "άγρυπνος φρουρός" (...) προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους εργαζόμενους, ότι μόνο η "μάσκα" και η ατομική ευθύνη αρκούν, όταν μια σειρά ελλείψεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους.

(...) Να γίνουν τώρα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των εργαζομένων».

Στις μεγάλες ελλείψεις στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής αναφέρεται και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Οπως καταγγέλλει, ενώ υπάρχουν κρούσματα «δεν γίνονται απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους εργασίας τους, κι όταν γίνονται επιβάλλουν στους εργαζόμενους να μπουν αμέσως για δουλειά και μάλιστα σε χώρους χωρίς αερισμό! (...) Δεν τίθενται σε καραντίνα οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος», ενώ το προβλέπει «ακόμα και το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ».

Δεν πραγματοποιούνται «εργαστηριακά τεστ στους εργαζόμενους, ακόμα και σε χώρους εργασίας που σημειώνονται κρούσματα (...) ιδιαίτερα στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς ή έχουν καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών κ.λπ. Αναγκάζουν συναδέλφους να πληρώνουν 80 και 100 ευρώ από την τσέπη τους, προκειμένου να προφυλάξουν τον περίγυρό τους, τις ευάλωτες ομάδες γύρω τους.

Ολα τα παραπάνω, μαζί με τις χαρακτηριστικές πια καθυστερήσεις στον ανεφοδιασμό σε αντισηπτικά και μάσκες, στην τοποθέτηση των διαχωριστικών plexiglass στα γραφεία συνιστούν το κοκτέιλ της "ανεύθυνης" στάσης των υπευθύνων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ