Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Πακέτα στους ομίλους και μπαράζ αναδιαρθρώσεων

Η πορεία διαμόρφωσης των μηχανισμών χρηματοδότησης της ΕΕ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής τηλε-συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο του οποίου ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν η περαιτέρω επιτάχυνση της κατρακύλας του ΑΕΠ για το 2020, καθώς και το χαμήλωμα του πήχη αναφορικά με τους όποιους ρυθμούς ανάκαμψης για το 2021.

Τα παραπάνω αποτελούν το «έναυσμα» για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, αλλά και για την επέκταση των μέτρων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και για την επόμενη χρονιά. «Το Γιούρογκρουπ θεωρεί ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος - μέλος έως το 2021, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου καθυστερημένης ανάκαμψης», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Ειδικό βάρος δίνεται στα «εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», στη βάση των οποίων θα διενεργηθεί ο πακτωλός των εκταμιεύσεων με όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών χαρακτηριστικά επισημαίνουν: «Υπογραμμίσαμε επίσης τη σημασία της ταχείας υποβολής φιλόδοξων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σχεδιάζοντας ένα συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών στρατηγικών που προσθέτουν πάνω από το άθροισμα των μεμονωμένων δράσεων των κρατών - μελών».

Πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο χτεσινό Γιούρογκρουπ συζητήθηκαν και τα άλλα 3 «δίχτυα ασφαλείας» που θα εφαρμοστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ, και όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «αυτά τα δίχτυα ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμπληρώνουν τα άνευ προηγουμένου επίπεδα δημοσιονομικής στήριξης που έχουν θεσπιστεί από τις εθνικές κυβερνήσεις».

Οι εν λόγω μηχανισμοί συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τον Απρίλη του 2020 και αφορούν:

-- Το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, για την κρατική επιδότηση των εργοδοτών για τα κάθε είδους προγράμματα «μερικής απασχόλησης», που ξεδιπλώνεται σε αυτήν τη φάση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και αυτής της ΝΔ.

-- Την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-- Τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για όλα τα κράτη - μέλη, με δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι 240 δισ. ευρώ. Λόγος γίνεται για αξιοποίηση ποσών στο 2% του ΑΕΠ ως δείκτη αναφοράς για τη διαθέσιμη χρηματοδότηση προς τα κράτη - μέλη, με προσαρμογές ανάλογες με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης σε κάθε οικονομία.

Εξάλλου, σήμερα Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις, με φόντο τη «βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων», στην οποία αναφέρονται και σε προηγούμενες εκθέσεις, και αυτό παρά τα διαδοχικά πακέτα στήριξης των ομίλων τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών - μελών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύσεις στο κεφάλαιο, τα βάρη στον λαό(2021-06-16 00:00:00.0)
Επάνοδος στην «κανονικότητα» με χαράτσια παλιάς και νέας κοπής(2021-06-09 00:00:00.0)
Δημοσιονομική «χαλάρωση» για τους ομίλους, σαρωτικά μέτρα για το λαό(2021-03-17 00:00:00.0)
Διαχειριστικά ζόρια με μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων(2021-01-15 00:00:00.0)
Εκτιμήσεις που δείχνουν «βάθος» στα προβλήματα της καπιταλιστικής οικονομίας(2020-11-14 00:00:00.0)
Παζαρεύουν το νέο πακέτο στήριξης του κεφαλαίου, «ράβουν κουστούμι» στους λαούς(2020-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ