Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας

«Για όσους - όπως η κυβέρνηση και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης - κάνουν πως ξαφνιάζονται, τους υπενθυμίζουμε πως το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και τους παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με αφορμή τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή.

Σημειώνει πως το Κόμμα από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας διεκδίκησε μια σειρά από άμεσα μέτρα, για τη διενέργεια τακτικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς, την εξασφάλιση των όρων ανοίγματος του τουρισμού με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και όχι των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων με ασφάλεια, όπως και για την πραγματοποίηση μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στους υγειονομικούς, σε χώρους δουλειάς και σχολεία.

«Αντί για αυτό», συνεχίζει η ΕΠ, «η κυβέρνηση οδήγησε το ήδη εγκληματικά υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ και όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες σε πλήρη απραξία» και προσθέτει πως «ακόμα και εκεί που υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες από τα σωματεία, έλεγχοι δεν έγιναν. Σήμερα πολλά είναι τα κρούσματα που δεν δηλώνονται με ευθύνη της εργοδοσίας, που κραδαίνει την απειλή της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια των εργατών».

Θυμίζει επίσης ότι το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Καβάλα, «όπου οι θυσίες του λαού την άνοιξη και το καλοκαίρι οδήγησαν στην εκμηδένιση των κρουσμάτων (Μάρτιος 4, Απρίλης 2, Μάης 0, Ιούνης 1), ενώ μετέπειτα η πορεία της πανδημίας πήρε την ανιούσα (Ιούλης 34, Αύγουστος 88, έως και τον Οκτώβρη που φτάσαμε - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ - στα 186!)».

Ακόμα, για την κατάσταση στις δομές Υγείας αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα των ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου οι 12 ΜΕΘ, στις οποίες μέχρι τώρα δεν νοσηλεύονταν περιστατικά κορονοϊού και που η πληρότητά τους έφτανε πολλές φορές το 50%, μετατρέπονται σε ΜΕΘ Covid-19. Παράλληλα, προστίθενται άλλες 6 ΜΕΘ για τα υπόλοιπα περιστατικά. «Οι 6 "νέες" ΜΕΘ οδηγούν σε οριακή λειτουργία και βάζουν σε κίνδυνο ζωές», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Τα νοσοκομεία της περιοχής μετατρέπονται σε νοσοκομεία μιας νόσου», συνεχίζει, καθώς «τα τακτικά χειρουργεία περικόπτονται μέχρι ακόμα και 100% στην περιοχή, όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία κλείνουν επί της ουσίας και τα ραντεβού ακυρώνονται. Τα Κέντρα Υγείας αναλαμβάνουν εξετάσεις και τακτικά ραντεβού πάνω από τις δυνατότητες που έχουν, στο όνομα της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων, αποσυμφόρηση αναγκαία ώστε τα νοσοκομεία να διαδραματίσουν το ρόλο τους, που προϋποθέτει ωστόσο δομές ΠΦΥ και όχι "ανέκδοτα" τύπου ΤΟΜΥ».

Η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης επισημαίνει πως «η οριακή λειτουργία των νοσοκομείων κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση», καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στα σχολεία, ενώ ήδη έχουν εμφανιστεί στους υγειονομικούς στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Κομοτηνής.

Η Οργάνωση σημαίνει «συναγερμό» στο λαό, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος, αλλά την ίδια ώρα βγάζει «στο σφυρί τα σπίτια του λαού» και φέρνει «τις "αλλαγές του αιώνα" στα Εργασιακά».

«Δεν υποστέλλουμε τη σημαία της διεκδίκησης. Θα λογαριαστούμε εδώ και τώρα!», καταλήγει και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις και τις φωνές τους με το ΚΚΕ στο δρόμο του αγώνα και να διεκδικήσουν:

-- Κανείς εργαζόμενος, άνεργος, χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας.

-- Ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, που οδηγούνται στο οριστικό λουκέτο.

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.

-- Επίταξη των δομών της ιδιωτικής Υγείας και ένταξή τους σε ένα συνολικό κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

-- Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα νοσοκομεία.

-- Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Mε την ίδια εγκληματική συνταγή αντιμέτωποι ασθενείς και εργαζόμενοι(2021-12-29 00:00:00.0)
Πρωταγωνιστές στον αγώνα για την υγεία του λαού, όχι «στο ίδιο έργο θεατές»(2021-08-21 00:00:00.0)
Εκρυθμη η κατάσταση και στην Αχαΐα(2021-02-09 00:00:00.0)
Θεωρεί «κόστος», και μάλιστα αχρείαστο, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας(2020-11-14 00:00:00.0)
Με σφραγίδα της κυβέρνησης η αναζωπύρωση της πανδημίας(2020-10-09 00:00:00.0)
Στη μάχη για την υγεία του λαού και οι υγειονομικοί από την ΠΦΥ(2020-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ