Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
«Στο κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη και Ηπειρο

Η κυβέρνηση αρνείται και τώρα να ικανοποιήσει τις κρίσιμες διεκδικήσεις των υγειονομικών και του λαού
Η κυβέρνηση αρνείται και τώρα να ικανοποιήσει τις κρίσιμες διεκδικήσεις των υγειονομικών και του λαού
Κάθε μέρα που περνά, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο», η εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης, που τόσο καιρό έκανε λόγο για «έτοιμο, θωρακισμένο και ενισχυμένο» δημόσιο σύστημα Υγείας.

Επιβεβαιώνεται η επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει άμεσα η πάλη των εργαζομένων και του λαού για την ουσιαστική προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Εκρηκτική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι υποδομές που δημιουργήθηκαν και τις τελευταίες μέρες με συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών - σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών - για να υποδεχθούν περιστατικά Covid, λειτουργούν ήδη με πολύ υψηλή πληρότητα.

Οι ΜΕΘ Covid στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, ενώ ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ έχουν απομείνει για την κάλυψη άλλων έκτακτων αναγκών.

Ενδεικτικά, γεμάτες είναι όλες οι ΜΕΘ των Νοσοκομείων «Γ. Παπανικολάου» (25 κλίνες), «Παπαγεωργίου» (6), «Γ. Γεννηματάς» (10), Πολυγύρου Χαλκιδικής (5). Στο ΑΧΕΠΑ ήταν κατειλημμένες οι 21 από τις 25 κλίνες ΜΕΘ, ενώ ήδη περίπου 130 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Στο «Παπαγεωργίου» χτες προχώρησαν και σε επιπλέον συγχωνεύσεις κλινικών για να αυξήσουν τα κρεβάτια νοσηλείας Covid, ενώ η ΔΕΘ - Helexpo παραχώρησε στο ΑΧΕΠΑ λυόμενα περίπτερα και τέντες, προκειμένου να στεγαστούν δραστηριότητες του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και των μεγάλων αναγκών, οι υγειονομικοί τσακίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, για τους ασθενείς, αλλά και για τη δυνατότητα τήρησης όλων των μέτρων προστασίας για το ενδεχόμενο διασποράς. Ενδεικτική είναι η εικόνα λειτουργίας της κλινικής Covid του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», όπου για 80 κλίνες σε τρεις ορόφους, στην 24ωρη εφημερία προβλέπονται δύο εξειδικευμένοι και 3 ειδικευόμενοι γιατροί. Χτες μάλιστα η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε «εντέλλεσθε» για ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται πέραν των προβλεπόμενων εφημεριών, για να μπορούν να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Σε ένα τέτοιο φόντο, καθημερινά αυξάνονται οι υγειονομικοί που προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΝΙΘ), τα ενεργά κρούσματα σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία είναι πολύ πάνω από 100. Πάνω από 60 καταγράφονται μόνο στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», ενώ 2 ακόμη προστέθηκαν χτες στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.

Οξύνονται τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Ηπείρου

Απάντηση στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του διοικητή της 6ης ΥΠΕ για λήψη μέτρων θωράκισης των νοσοκομείων της Ηπείρου έναντι της πανδημίας δίνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) τονίζοντας ότι «η παντελής εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η μη δημιουργία Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Covid-19 και οι μεταφορές συναδέλφων από τα ΚΥ και την ΠΦΥ στα νοσοκομεία όχι μόνο δεν αρκούν αλλά φορτώνουν ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία, που μετατρέπονται σε νοσοκομεία της μιας νόσου».

Αφορμή για την τοποθέτηση της ΕΙΝΗ αποτέλεσε το «έμφραγμα» που προκλήθηκε στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Ηπείρου από τη μεγάλη συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτικό γηροκομείο των Ιωαννίνων, λίγες μέρες μετά τις συρροές στη βιομηχανία τροφίμων.

Τα 55 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τρόφιμους και εργαζόμενους του γηροκομείου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολλοί υπερήλικες με υποκείμενα νοσήματα, είχαν ως συνέπεια τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων να «φρακάρουν» λόγω έλλειψης κλινών, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η διακομιδή ηλικιωμένων σε βαριά κατάσταση στα Νοσοκομεία Αρτας, Φιλιατών και Πρέβεζας, «όπου δεν είναι παντού εξασφαλισμένες οι προϋποθέσεις της ασφαλούς τους νοσηλείας. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19, δηλαδή οι 5 στις 8 μοναδικές κλίνες ΜΕΘ Covid σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα (στο ΠΓΝΙ), κρούει παραπέρα τον κώδωνα του κινδύνου για κάθε περιστατικό που θα χρειαστεί ΜΕΘ. Σε όλα τα τμήματα Covid-19 και τη ΜΕΘ Covid-19 ανακυκλώνονται οι συνάδελφοι άλλων τμημάτων και οι λιγοστοί γιατροί της ΜΕΘ, κάνοντας υπεράριθμες εφημερίες».

Η ΕΙΝΗ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον επικίνδυνο τρόπο που λειτούργησε το ΤΕΠ Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, σημειώνοντας ότι «ένας μόνο γιατρός στο ΤΕΠ Παθολογίας είναι αδύνατο να εξετάσει, να γράψει τα παραπεμπτικά και να διακινήσει σωστά στο νοσοκομείο την ευρεία γκάμα ασθενών (π.χ. ογκολογικά ή αιματολογικά περιστατικά) που προσέρχονται στο ΤΕΠ από όλη την Ηπειρο και όχι μόνο».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί αύριο, Πέμπτη, σε σύσκεψη στις 7 μ.μ. στην έδρα του, όλα τα σωματεία εργαζομένων του νομού στην Υγεία και την Πρόνοια για την ανάληψη πρωτοβουλιών αντίδρασης των εργαζομένων.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Την επικίνδυνη επιλογή για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 στο Νοσοκομείο Πρέβεζας χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει διακριτός χώρος με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για κλινική COVID-19» και συνεχίζει: «Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι ελάχιστοι παθολόγοι που μετά βίας αντεπεξέρχονται στις ανάγκες των χρόνιων περιστατικών να επωμιστούν κι αυτό το επιπλέον καθήκον; Πώς είναι δυνατόν να νοσηλευτούν τέτοιοι ασθενείς με ασφάλεια στην Πρέβεζα όταν 10 μέρες τον μήνα δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος;». Παράλληλα, η ανακοίνωση επισημαίνει τον κίνδυνο για «διασπορά κρουσμάτων στο νοσοκομείο και στην κοινότητα εξαιτίας όλων των παραπάνω ελλείψεων».

Καταγγέλλοντας ότι «έχουν περάσει 8 μήνες από την έναρξη του πρώτου κύματος της πανδημίας και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία σοβαρή ενέργεια για τη θωράκισή του», ο Σύλλογος καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, αύριο, Πέμπτη, στις 12 μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ