Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αποκαλυπτικό των αντιλαϊκών παγίδων και το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ μίλησε για «μια πολύ σύνθετη κατάσταση», ενώ αργότερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την ακύρωση του προγράμματος των μαχητικών «F-35»

Από την τελευταία συνάντηση που είχαν Ερντογάν - Τραμπ, στη Σύνοδο του G-20 στην Ιαπωνία
Από την τελευταία συνάντηση που είχαν Ερντογάν - Τραμπ, στη Σύνοδο του G-20 στην Ιαπωνία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΑΓΟΝΗΣΙ.--

Μια μόλις μέρα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που με τις αποφάσεις του για την Τουρκία αποκάλυψε πόσο περιπλέκονται οι αντιλαϊκοί ανταγωνισμοί για την περιφέρειά μας, αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ήταν η σειρά του Προέδρου των ΗΠΑ να αναδείξει ότι το ενδοϊμπεριαλιστικό αλισβερίσι φουντώνει σε βάρος όλων των λαών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και επιβάλλει την αφύπνιση και οργάνωση ενάντια σε όλα τα σχέδια που υπηρετούν τα μονοπώλια της μίας ή της άλλης πλευράς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ εξετάζουν κατά της Τουρκίας επειδή αγόρασε από τη Ρωσία το σύστημα αεράμυνας «S-400», ο Αμερικανός ηγέτης Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για «μια πολύ σύνθετη κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί και προσπάθησε με κάθε ειλικρίνεια να εξηγήσει ότι η «αντιμετώπιση» της Τουρκίας δεν είναι απλό ζήτημα για το αμερικανικό κεφάλαιο, αφού αλληλεπιδρά με ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες, όπως το περιθώριο που θα δημιουργηθεί για περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας της Τουρκίας με τη Ρωσία.

«Συζητάμε (σ.σ. για το θέμα) με την Τουρκία. Μιλάμε μαζί τους», τόνισε ο Τραμπ, επιμένοντας ότι «έχω μια πολύ καλή σχέση» με την Αγκυρα και να εμφανίζει την αγορά των ρωσικών «S-400» ως αντίδραση σε λανθασμένους χειρισμούς της (προηγούμενης αμερικανικής) κυβέρνησης Ομπάμα. «Η διοίκηση Ομπάμα δεν θα τους πούλαγε (σ.σ. στους Τούρκους) τους πυραύλους "Πάτριοτ"... Η Τουρκία προσπάθησε πολύ σκληρά για να τους αγοράσει», επανέλαβε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι «όταν κατάλαβαν ότι (σ.σ. οι Τούρκοι) επρόκειτο να αναγκαστούν να αγοράσουν ένα αντίστοιχο σύστημα - όχι τόσο καλό, αλλά αντίστοιχο - από τη Ρωσία, τότε ξαφνικά όλοι άρχισαν να βιάζονται και να λένε στην Τουρκία "εντάξει, θα σου πουλήσουμε τους Πάτριοτ"... Τότε, όμως, η Τουρκία είχε ήδη υπογράψει και πληρώσει πολλά λεφτά στη Ρωσία για ένα πυραυλικό σύστημα, βλακωδώς, που - σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι - δεν επιτρεπόταν να αγοράσει, γιατί η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Συνεχίζοντας να περιγράφει την ...«περίπλοκη» κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, ο Τραμπ είπε ότι «τώρα απαγορεύεται στους Τούρκους να αγοράσουν πάνω από 100 (σ.σ. μαχητικά) αεροπλάνα» «F-35» που έχουν παραγγείλει, «επειδή έχουν ένα πυραυλικό σύστημα που φτιάχτηκε στη Ρωσία. Δεν θα έλεγα ακριβώς ότι η (σ.σ. πολεμική βιομηχανία που φτιάχνει τα "F-35") "Lockheed" είναι ευτυχισμένη (σ.σ. γι' αυτό). Αυτό (σ.σ. το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί) αφορά πολλές θέσεις εργασίας».

Αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «τα "F-35" δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων» του μαχητικού αεροσκάφους, ανέφερε η ανακοίνωση και κατέληγε: «Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται μόνο στα "F-35". Η σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτεταμένα με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς λόγω της παρουσίας του συστήματος των "S-400" στην Τουρκία».

Εξετάζεται ένα «εύρος επιλογών»

Οι δηλώσεις Τραμπ ήταν ενδεικτικές της συνθετότητας που χαρακτηρίζει τη συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας, διαψεύδοντας απόλυτες και βιαστικές διαπιστώσεις που εκφράζονται και στην Ελλάδα, περί δήθεν «ρήξης» στις διμερείς σχέσεις, που αξιοποιούνται στην προσπάθεια να εμφανιστούν οι ΗΠΑ ως υπέρμαχος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, όταν αυτά ουσιαστικά υποθηκεύονται στο παζάρι της Αγκυρας με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, για μια ευρύτερη αύξηση γεωπολιτικής επιρροής στην περιοχή μας.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν θεατές στην ενίσχυση της συνεργασίας της Τουρκίας με τη Ρωσία, ωστόσο οι αντιδράσεις τους θα σταθμιστούν προσεκτικά.

Μετά τις δηλώσεις Τραμπ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, επανέλαβε ότι «ο υπουργός και ο Πρόεδρος εξετάζουν όλο το εύρος των επιλογών που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία CAATSA (σ.σ. πρόκειται για πακέτο κυρώσεων ενάντια σε χώρες που θεωρούνται απειλή για τις ΗΠΑ και έχουν εφαρμοστεί στην περίπτωση π.χ. του Ιράν)». Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά το ποιες κυρώσεις θα επιλεγούν, δεν τις ανακοινώνουμε εκ των προτέρων». Να σημειωθεί ότι ένα από τα ερωτήματα που δέχτηκε η Ορτέιγκους ήταν και για το ενδεχόμενο να λυθεί η αμερικανο-τουρκική διαφωνία με το να εξαιρεθεί η Τουρκία από τις επιπτώσεις του CAATSA, στο οποίο η εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν ξέρω σε ποια λύση αναφέρεστε... Νομίζω ότι ο υπουργός και ο Πρόεδρος θα λάβουν μια απόφαση με βάση το τι πρέπει να κάνουν σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ και μόλις λάβουν αυτή την απόφαση, σίγουρα θα σας ενημερώσουμε όλους».

Οι επιλογές των ΗΠΑ (και ως προς την Τουρκία) θα καθοριστούν φυσικά και από την πορεία των πολυμερών συμμαχιών στην περιοχή, στις οποίες η Ουάσιγκτον επενδύει για την «απόκρουση» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (βλέπε και διπλανό θέμα για προσεχείς συναντήσεις).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τη συζήτηση για τους όρους με τους οποίους θα διαμορφωθούν αυτές οι συμμαχίες, κανείς δεν αποκλείει την Τουρκία. Αυτό ανέδειξε και η τοποθέτηση του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη στο συνέδριο του «Economist», χτες, στο Λαγονήσι. Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ και της «Καθημερινής Κύπρου», «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και συμμετοχή της Τουρκίας στην περιφερειακή συνεργασία που οικοδομείται από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Από το βήμα του συνεδρίου του "Economist" στο Λαγονήσι, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι ο εμπνευστής της δημιουργίας ενός περιφερειακού πλέγματος συνεργασίας και ασφάλειας ήταν ο προκάτοχός του Ιωάννης Κασουλίδης, στη λογική της αξιοποίησης των προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την Ενέργεια. "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε το όραμα αυτό να οικοδομείται με προοπτική τη συγκρότηση περιβάλλοντος συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής μας, της Τουρκίας περιλαμβανομένης", είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. "Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, θέλουμε όμως ασφάλεια και την Τουρκία μέρος της περιφερειακής ασφάλειας". Ο υπουργός σημείωσε ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι δύσκολη λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία ωστόσο μακροπρόθεσμα θα βλάψει την ίδια και μόνο η συνεργασία μπορεί να εξυπηρετήσει και τα δικά της συμφέροντα...».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καταγράφεται και η νέα παρέμβαση του γερμανικού ΥΠΕΞ, που μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου του, Κρίστοφερ Μπούργκερ, κάλεσε ξανά την Τουρκία «να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις» και πρόσθεσε: «Καλούμε σε λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Με αυτό συνδέεται για μας βεβαίως και η ελπίδα ότι πρόοδος στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού θα είχε θετική επίδραση στο διαφιλονικούμενο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων».

Και δηλώσεις Αξενέρ για νησιά υπό «ελληνική κατοχή»

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία εντείνεται η ενδοαστική συζήτηση για την υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου και την ετοιμότητα που απαιτείται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έκανε παρέμβαση και η πρόεδρος του φιλελεύθερου Καλού Κόμματος (ΙΥΙ) Μεράλ Αξενέρ, υποστηρίζοντας ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική θάλασσα. Οπως επίσης δεν ανήκει στους Ελληνοκυπρίους ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου». Ακόμα, επικρίνοντας τον Τούρκο Πρόεδρο για λειψή αποφασιστικότητα, είπε: «Ξεκινήστε καλύτερα με το να πάρετε πίσω τα νησιά μας που βρίσκονται υπό (ελληνική) κατοχή. Βάλτε τέλος στα πάρτι με σούβλες του κακομαθημένου ελληνικού στρατού. Οταν οι Ελληνες στρατιώτες σούβλιζαν κάτω από τη μύτη μας στα νησιά, εσείς παρακολουθούσατε. Είναι δυνατόν να υπερασπιστείς τη θάλασσα, εγκαταλείποντας τα νησιά;...».

Επίσης, επέκρινε τον Ερντογάν και για ανεπαρκείς χειρισμούς στο Κυπριακό. «Δεν ξεχάσαμε αυτά που κάνατε στον μακαρίτη Ντενκτάς, κ. Ερντογάν. Και τώρα αυτή η Κύπρος στέκεται απέναντί μας στην Ανατ. Μεσόγειο». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το κόμμα της θα σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης Ερντογάν για τέτοια «εθνικά ζητήματα» και απευθυνόμενη στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις τους απέναντι στην Τουρκία, είπε: «Για την Ευρώπη, η οποία αποφάσισε κυρώσεις, δύο πράγματα έχουμε να πούμε: Δεν ντρέπεστε να κάνετε πλάτες στο βιασμό των δικαιωμάτων του τουρκικού λαού; Δεν ντρέπεστε να μη λέτε "τέρμα" στα κακομαθημένα παιδιά, την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο;...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ