Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Νέα τετραμερής για την Ενέργεια

Στις 29 Ιούλη στην Αθήνα

Ολοταχώς προχωρούν τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πρώτα και κύρια για τη «διαφοροποίηση» στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, δηλαδή την κατά το δυνατόν παρεμπόδιση της ροής και πρωτοκαθεδρίας του ρωσικού αερίου στην προμήθεια των ευρωπαϊκών χωρών και επιχειρήσεων.

Οπως ανακοινώθηκε χτες στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Economist», στις 29 Ιούλη θα γίνει νέα τετραμερής συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αυτή τη φορά με έμφαση στα Ενεργειακά. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα και τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο αρμόδιος για την Ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάνον. Θυμίζουμε ότι η διεύρυνση του τριμερούς σχήματος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τις ΗΠΑ «εδραιώθηκε» ήδη με τις δύο συναντήσεις που έγιναν σε Τελ Αβίβ και Ελούντα.

Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η συνάντηση που θα γίνει στις 24 και 25 Ιούλη, στο Κάιρο, του East Med Gas Forum (Φόρουμ για το Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο). Στο νεοσύστατο σχήμα συμμετέχουν Αίγυπτος, Ιορδανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή. Στη συνάντηση αναμένεται να πάρουν μέρος και οι ΗΠΑ, με τον ίδιο τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πριν από το Κάιρο ο Πέρι θα έχει επαφές για την «Ενέργεια στην περιφέρεια» στο Ισραήλ. Θυμίζουμε ότι η «ίδρυση ενός αμερικανικού ενεργειακού κέντρου για την Ανατολική Μεσόγειο» αποτελεί προτεραιότητα και των νομοσχεδίων που προωθήθηκαν στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, προωθώντας και τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Φαίνεται μάλιστα ότι οι ΗΠΑ διεκδικούν και ρόλο «γεφυροποιού» μεταξύ χωρών όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν πρωτοβουλίες όπως η συζήτηση με τίτλο «Η Αναγέννηση της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του αερίου», που έγινε την άνοιξη στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του Ρ. Πέρι και συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ