Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2019 - αριθ. φύλλου: 13297

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ
Παρουσιάζουν το φαρμάκι... ως φάρμακο!

Ανακοίνωση για τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ


ΣΕΛ.  7
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Ξεζουμίζουν το λαϊκό εισόδημα, «απλώνουν» τις φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο

ΣΕΛ.  11

Με αποσκευές γεμάτες... δεσμεύσεις στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Για ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας στη βάση του «Στρατηγικού Διαλόγου» που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών

Στην ατζέντα των συζητήσεων Ενεργειακά, στρατιωτική συνεργασία, «ασφάλεια», καθώς βέβαια και οι ρόλοι που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην περιοχή για προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Για την «πλήρη εξάλειψη του αντιαμερικανισμού στη χώρα» διαβεβαίωσε προκλητικά ο Ν. Δένδιας τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αξιοποιώντας το ρόλο που έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο «ξέπλυμα» του ΝΑΤΟ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί, να παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις και τις δεσμεύσεις, να παλέψει για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βαθύτερη εμπλοκή

Η προχτεσινή συνάντηση Δένδια - Πομπέο, μαζί με τα όσα είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, σε πάνελ στο συνέδριο του «Economist», ήταν αποκαλυπτικά για πολλούς λόγους.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι βασικό στοιχείο της «επόμενης μέρας» των εκλογών είναι η δέσμευση της νέας κυβέρνησης να «τρέξει» τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε Ανατολική Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Βαλκάνια. Με τον πήχη ψηλά ανεβασμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιβόητη «στρατηγική συμμαχία» Ελλάδας - ΗΠΑ, κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρέσβη των ΗΠΑ, η ΝΔ διά στόματος Ν. Δένδια ετοιμάζεται να επεκτείνει και να εμβαθύνει αυτήν τη σχέση, προχωρώντας με «τέρμα ταχύτητα» την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν οι διεκδικήσεις που σταθερά προβάλλει η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έναντι κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι πίσω απ' τα ευχολόγια, τις φραστικές καταδίκες και τα δήθεν «μέτρα καταδίκης» κρύβεται το παζάρι του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, για τις σχέσεις της τελευταίας με τη λυκοσυμμαχία. Μέσα σε αυτό το παζάρι εντάσσονται και Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Οι σχεδιασμοί γύρω από τα Ενεργειακά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις συζητήσεις. Με δεδομένο ότι Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος έχουν αναδειχτεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, σημειώθηκε η ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο άξονας αυτός λειτουργεί ως στοιχείο όξυνσης των ανταγωνισμών, περιπλέκοντας την κατάσταση σε βάρος των λαών. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει όλα τα διεθνή έργα φυσικού αερίου, την ταχεία διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης υδρογονανθράκων και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις ΑΠΕ, τομείς στους οποίους οι αμερικανικές εταιρείες είναι παγκόσμιοι ηγέτες.

Οσον αφορά τα Βαλκάνια, η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει ενεργά το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», συνεχίζοντας τον ρόλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ». Και εδώ βλέπουμε καθαρά ότι η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών - σε σχέση με το ονοματολογικό - πήγε περίπατο και τώρα η νέα κυβέρνηση δηλώνει «θεματοφύλακας» της «σωστής» εφαρμογής της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση αναπτύσσει την εξωτερική της πολιτική με βασικό πυλώνα την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην προώθηση των ευρωατλαντικών επιδιώξεων στην περιοχή, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τον ελληνικό λαό. Η μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση και η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή όχι μόνο δεν συντελούν στην προστασία του ελληνικού λαού από επικίνδυνες περιπέτειες, όπως προπαγανδίζεται από ολόκληρο τον αστικό κόσμο, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει την ανάγκη επαγρύπνησης και εγρήγορσης του λαού, για να μην εγκλωβιστεί κάτω από ξένες για τα συμφέροντά του σημαίες. Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση χρειάζεται να δυναμώσουν το επόμενο διάστημα η εργατική - λαϊκή πάλη απέναντι στην πολιτική και της νέας κυβέρνησης, απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, αλληλεγγύης και κοινής πάλης με τους γείτονες λαούς.


Από την προχτεσινή κινητοποίηση
Από την προχτεσινή κινητοποίηση
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα, παρά την απόφαση του δικαστηρίου

Νέα 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο προκήρυξε η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου

Δεκτή έκανε την προσφυγή της εργοδοσίας το δικαστήριο. Μόνιμοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου» έδωσαν μαζικό «παρών» χτες το πρωί στο Πρωτοδικείο της Ευελπίδων, στέλνοντας έτσι μήνυμα πως δεν θα τρομοκρατηθούν και θα συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα τους μέχρι να παρθεί πίσω η άδικη απόλυση.


ΣΕΛ.  10


Εκρηκτική η κατάσταση στην Προσχολική Αγωγή

ΣΕΛ.  17
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου!

ΣΕΛ.  18
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αμετανόητος και προκλητικός ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Φύσσα

Απολογήθηκε χτες ο φασίστας Γ. Ρουπακιάς σχεδόν έξι χρόνια μετά το έγκλημα


ΣΕΛ.  9
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Επαγρύπνηση απέναντι στους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στο Ασφαλιστικό

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ