Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Επεκτείνουν και βαθαίνουν» την εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια

Copyright 2019 The Associated

Την παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Ανατ. Μεσόγειο συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο, χτες στην Ουάσιγκτον.

Οπως δήλωσε ο Ν. Δένδιας, μετά τη συνάντησή τους στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, «είμαι ευτυχής, γιατί μια από τις πρώτες μου συναντήσεις ως νέου υπουργού Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη, ήταν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέo. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε αυτήν τη σχέση».

Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία της συνάντησης, είπε: «Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του Διαλόγου αυτού και την περίληψη και άλλων θεμάτων σε αυτόν. Επίσης, προσκάλεσα τον κ. Πομπέο να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του Διαλόγου. Η αμερικανική πλευρά θα το δει με πολύ θετικό τρόπο κι είναι αρκετά πιθανό αυτό να συμβεί το φθινόπωρο».

Αποκαλυπτικά στο μεταξύ, για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά, στο πλαίσιο του συνολικότερου παζαριού των ΗΠΑ με την Τουρκία, όπου και η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει το ρόλο «διαύλου», είναι και τα όσα είπε ο υπουργός για το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας έναντι κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Ζήτησα από τις ΗΠΑ να έχουν μια ξεκάθαρη θέση, μια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας», είπε ο Δένδιας, για να προσθέσει ότι ο Πομπέο... «το σημείωσε. Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να υπάρχει μία καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά», πρόσθεσε.

«Σημειώσαμε, επίσης», είπε, «τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα Ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης, όπως επίσης και στα θέματα της συνεργασίας με την Αίγυπτο», σχέδια που δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και ιεραρχούν ψηλά στις προτεραιότητές τους οι Αμερικανοί.

Ο, δε, Πομπέο, από την πλευρά του, ανάρτησε σχόλια σε ιστολόγιό του, ότι για τους Αμερικανούς «η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή», κατέληξε.

«Θα ενισχυθούν οι βάσεις της νέας δυναμικής του Στρατηγικού Διαλόγου»

Προηγούμενα, σε συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ο Ν. Δένδιας υποστήριζε ότι «μέσα από τις εξαιρετικά παραγωγικές» συναντήσεις του στις ΗΠΑ «θα ενισχυθούν οι βάσεις της νέας δυναμικής που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ, ιδίως μετά την εγκαθίδρυση του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου», χαρακτηρίζοντάς τον «απτό παράδειγμα της προόδου που έχει σημειωθεί» στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας, «στο πλαίσιο του οποίου οι δυο πλευρές δεσμευθήκαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε μια σειρά από τομείς, όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η επιβολή του νόμου και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις, τα ζητήματα της Ενέργειας και οι επαφές των πολιτών μας».

Δήλωσε, δε, «βέβαιος» ότι θα έχει «μία καλή συνεργασία και μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τους Αμερικανούς συνομιλητές μου, ούτως ώστε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία επί των ζητημάτων που προανέφερα», αναδεικνύοντας ότι η ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ξετυλίγει και παραπέρα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο υπουργός έλεγε επίσης ότι θα συζητούσε με τον Πομπέο «για τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον άμεσο περίγυρό της, τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και της περιφερειακής σταθερότητας». Ταυτόχρονα, επισήμανε «την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης» για την υποτιθέμενη «ξεκάθαρη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ερωτηθείς, εξάλλου ειδικά για τα Ελληνοτουρκικά και δίνοντας το στίγμα των «συμβιβασμών» και «διευθετήσεων» που δρομολογούνται, ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ «προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Τουρκία θα επιστρέψει στη λογική». «Εμείς δεν επιδιώκουμε μια Τουρκία απομακρυσμένη από την ΕΕ. Είναι όμως αυτονόητο ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα πρέπει να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Υπερασπίστηκε ακόμη την αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση του πραξικοπηματία Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, λέγοντας ότι συντάχθηκε «με τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών - μελών της ΕΕ».

Διαβεβαιώσεις για «ολοσχερή εξάλειψη του αντιαμερικανισμού»

Ταυτόχρονα, λογαριάζοντας χωρίς το λαό και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και συνεκτιμώντας προφανώς τις πολύτιμες υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατεύθυνση, έσπευσε να δώσει διαβεβαιώσεις ότι «ο όποιος αντιαμερικανισμός υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες έχει ολοσχερώς εξαλειφθεί. Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας είναι ιδιαίτερα στενές και βασίζονται στο γεγονός ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και αρχές, έχουμε κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα και προασπίζουμε από κοινού τον δυτικό, δημοκρατικό τρόπο ζωής».

Σε άλλο σημείο, εξάλλου, μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, σκιαγραφώντας τη διαχρονική επιλογή της αστικής τάξης, όπως υπηρετείται από όλες τις κυβερνήσεις, σημείωσε πως «οι εγκάρδιες σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ ανάγονται πολύ πίσω στο χρόνο και εδράζονται όχι μόνο σε μία συγκυρία σύμπτωσης των εθνικών μας συμφερόντων ή στο γεγονός ότι είμαστε σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, αλλά στις κοινές αρχές και αξίες και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς μας».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης Δένδια στις ΗΠΑ, που ολοκληρώνεται σήμερα, ο υπουργός αναμενόταν χτες αργά να έχει συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπόλτον, καθώς και με τον γερουσιαστή Μπ. Μενέντεζ, γνωστό για τις «άοκνες» προσπάθειές του να προωθήσει τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και έναν εκ των δύο εμπνευστών του νομοσχεδίου του Κογκρέσου για τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Περαιτέρω, ο Ν. Δένδιας πρόκειται να μετάσχει στις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας (Ministerial Conference to Advance Religious Freedom), που θα λάβει χώρα σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον. Τέλος, θα παραστεί, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, καθώς και με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα την «εκδίωξη των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή» και τις σχετικές δράσεις του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ανάμεσα στα θέματα οι λεγόμενες θρησκευτικές ελευθερίες, που αξιοποιούνται κατά κόρον ως πρόσχημα για δικαιολόγηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ