Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρεύμα με το δελτίο δίνει η «ΔΕΗ Ανώνυμη Εταιρία»

Αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης οι εκτεταμένες διακοπές που σημειώθηκαν χτες σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική. Σε οριακό σημείο η λειτουργία του συστήματος, μεγάλος κίνδυνος για γενικευμένο μπλακ άουτ

Με ελεγχόμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως στην Αττική, προσπαθεί να αποφύγει η ΔΕΗ ένα γενικευμένο μπλακ άουτ, που θα μπορούσε να βυθίσει ολόκληρη τη χώρα στο σκοτάδι. Αν και το επιχείρημα της ΔΕΗ είναι ότι οι διακοπές οφείλονται στην κακοκαιρία, αυτό, λίγο αληθεύει, αφού τα προβλήματα δεν οφείλονται στον κακό καιρό, ο οποίος βεβαίως και τα επιτείνει, αλλά στην εσκεμμένα ελλιπή συντήρηση του δικτύου μεταφοράς και των μονάδων παραγωγής και στη δραματική έλλειψη τεχνικού προσωπικού που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Η ελλιπής συντήρηση είναι απόρροια της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που σε μια προσπάθειά της να μεγιστοποιήσει τα κέρδη που θα διανείμει στους ιδιώτες, έχει μπει σε ένα κυνήγι αύξησης των κερδών με περικοπές επενδύσεων, ακόμα και των άκρως αναγκαίων συντηρήσεων, με αποτέλεσμα, σε περιόδους κακοκαιρίας όπως αυτή, να μοιράζει στους καταναλωτές, ρεύμα με το... δελτίο.

Αν και πολλές περιοχές της χώρας αλλά και της Αττικής έμειναν για λίγο έως πολύ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δεν αποδεικνύει και το μέγεθος του κινδύνου για ένα γενικευμένο μπλακ άουτ. Οι διακοπές στις περισσότερες περιοχές (δεν τις αναφέρουμε διότι είναι πάρα πολλές) έγιναν συνειδητά από τη ΔΕΗ, προκειμένου να σωθεί το σύστημα από την ολική κατάρρευση. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως με κατανάλωση που ανερχόταν μόλις σε 6.200 μεγαβάτ, όταν η μέγιστη θεωρητική ισχύς του συστήματος αγγίζει τα 10.000 μεγαβάτ, χαρακτηρίστηκε ότι το σύστημα λειτουργεί σε οριακό σημείο. Οριακό σημείο, ακόμα και με τις εκτεταμένες προγραμματιζόμενες διακοπές! Επίσης, από τις τρεις γραμμές μεταφοράς ρεύματος από τη Βόρεια Ελλάδα στο Νότο, λειτουργούσε μόνο η μία και ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Προβλήματα, παρουσιάστηκαν και στους Σταθμούς παραγωγής Αλιβερίου και Λαυρίου αλλά και στη γραμμή υπερυψηλής τάσης Λαυρίου. Ειδικότερα στο Λαύριο, ουσιαστικά λειτουργούσε μόνο η μία από τις τέσσερις μονάδες. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τις εκκενώσεις γραμμών που αποδίδονται σε υπερφόρτωση των συρμάτων με χιόνι, αλλά και στην κατάρρευση πυλώνων και δέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ