Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ
«Φάκα» για χιλιάδες εποχούμενους ο... σύγχρονος αυτοκινητόδρομος

Εγκλωβισμένοι από το απόγευμα χιλιάδες επιβάτες αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό σχεδόν σε όλο το μήκος από Κάστρο μέχρι Αταλάντη. Μονάδες του στρατού κινήθηκαν το βράδυ για τη σωτηρία τους

Eurokinissi

Το τρίτο κύμα κακοκαιρίας, μέσα σε 15 μέρες, πλήττει από προχτές τους πέντε νομούς της Στερεάς Ελλάδας, επισπεύδοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και επιφέροντας νέες καταστροφές στη φυτική παραγωγή, αφού χιόνι και παγετός δεν έλειψαν καθόλου, αναδεικνύοντας παράλληλα και την «παγερή» αδιαφορία της κυβέρνησης σε ετοιμότητα. Από το απόγευμα στην Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας στο ρεύμα της ανόδου είχε σχηματιστεί μια τεράστια ουρά εγκλωβισμένων αυτοκινήτων από το Κάστρο μέχρι την Αταλάντη. Και αυτό στο «σύγχρονο» αυτοκινητόδρομο - καύχημα της κυβέρνησης! Μια νταλίκα που «δίπλωσε» καθήλωσε χιλιάδες εποχούμενους σε μια πολύωρη περιπέτεια. Και ανάμεσα στα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα, ακινητοποιημένα και τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Για να αναδειχτεί με τραγικό τρόπο η έλλειψη δρόμων πρόσβασης σωστικών συνεργείων σε αυτόν το σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Αλλά και οι γέφυρες αναστροφής. Οι δύσμοιροι εγκλωβισμένοι έβλεπαν ελεύθερο το αντίθετο ρεύμα, αλλά το τσιμεντένιο διαχωριστικό διάζωμα σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων τους έφραζε το δρόμο...

Σε αυτό το νέο «γύρο» χιονοπτώσεων πιο έντονα είναι τα φαινόμενα στο νομό Εύβοιας - όπου από χτες το μεσημέρι ζητήθηκε η κήρυξή του, για δεύτερη φορά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - με υψηλή τη στάθμη του χιονιού, σε πολλές περιοχές, να φτάνει τους 30 - 40 πόντους, με δεκάδες χωριά αποκλεισμένα.

Ο νέος «αυτοκινητόδρομος» Αθηνών - Λαμίας, ένα από τα καυχήματα της κυβέρνησης. Η έλλειψη οδών πρόσβασης για σωστικά συνεργεία και γεφυρών αναστροφής αποδείχτηκε τραγική για χιλιάδες οδηγούς. Το βράδυ οι αρμόδιοι σκόπευαν να σπάσουν το διαχωριστικό διάζωμα για να απεγκλωβιστούν τα αυτοκίνητα...

Eurokinissi

Ο νέος «αυτοκινητόδρομος» Αθηνών - Λαμίας, ένα από τα καυχήματα της κυβέρνησης. Η έλλειψη οδών πρόσβασης για σωστικά συνεργεία και γεφυρών αναστροφής αποδείχτηκε τραγική για χιλιάδες οδηγούς. Το βράδυ οι αρμόδιοι σκόπευαν να σπάσουν το διαχωριστικό διάζωμα για να απεγκλωβιστούν τα αυτοκίνητα...
Ο νομός Φθιώτιδας εξακολουθεί να τελεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (από τις 18/12/2001) με προβλήματα που παρουσιάστηκαν, κατά τη χτεσινή χιονόπτωση, στην Εθνική οδό από ΙΧ και φορτηγά που εγκλωβίστηκαν, ενώ υπάρχουν ακόμα μια δεκάδα αποκλεισμένα χωριά.

Η Βοιωτία πλήγηκε από χιονοθύελλες με αποτέλεσμα τη χαμηλή ορατότητα στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο 90ό χιλ. και στο ύψος του Κάστρου όπου καθηλώθηκαν πολλά αυτοκίνητα, οδηγοί και επιβάτες για αρκετές ώρες.

Ηπιότερα εμφανίστηκαν τα καιρικά φαινόμενα στους υπόλοιπους νομούς της Στερεάς, στη Φωκίδα και την Ευρυτανία, ωστόσο στη μεν πρώτη η κυκλοφορία στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στη δε δεύτερη επικρατεί παγετός που κάνει αναγκαία τη χρήση αλυσίδων.

Στην Εύβοια

Στην Εύβοια, με συνεχή πτώση χιονιού είχαν αποκλειστεί 41 χωριά (το 1/4 των κοινοτήτων). Ακόμα και η Χαλκίδα άσπρισε. Από το απόγευμα η περιοχή από το Αλιβέρι μέχρι την Κάρυστο παρέμενε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η Εθνική Οδός Χαλκίδας - Αιδηψού, ήταν κλειστή στη θέση «Αγιος» από το 20ό - 40ό χλμ, ενώ από το 74ο - 86ο χλμ, γινόταν μόνο με αλυσίδες. Αναγκαίες ήταν οι αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Κύμης - Λεπούρων, καθώς και η Λεπούρων - Καρύστου ήταν κλειστή στο χωριό Καψάλα. Κλειστή και η επαρχιακή οδός, Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας και Σταυρού - Αγίας Σοφίας. Πλημμύρες σημειώθηκαν στο Δήμο Ερέτριας, στη θέση «Λιβάδι». Δεκάδες είναι τα ποιμνιοστάσια που είναι αποκλεισμένα εδώ και 10 μέρες. Ο νομάρχης ζήτησε την κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη Βοιωτία

Στη Βοιωτία, οι χιονοθύελλες προκάλεσαν τα μπλοκαρίσματα στην Εθνική Οδό όπου εγκλωβίστηκαν επί ώρες πολλά οχήματα. Η «ψυχραιμία και υπομονή» που συνιστούσε από χτες το πρωί ο περιφερειάρχης Β. Εξαρχος είχε εξαντληθεί, όσο «τα μηχανήματα έφταναν» αλλά δεν τα έβλεπε κανείς, με αποτέλεσμα οι συνιστώμενη ψυχραιμία και υπομονή να γίνεται απελπισία, σύγχυση και αγανάκτηση. Στην Εθνική Οδό Θήβας - Λιβαδειάς, το μεγαλύτερο μέρος της μέρας λειτουργούσε μόνο το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, ενώ σε όλο το επαρχιακό δίκτυο η κυκλοφορία διεξαγόταν μόνο με αλυσίδες. Το ίδιο και στην Εθνική Οδό Λιβαδειάς - Αράχοβας - Δελφών.

Στη Φθιώτιδα

Στη Φθιώτιδα, πέντε χωριά του Δήμου Υπάτης και άλλα δύο του Δήμου Αμφίκλειας έχουν αποκλειστεί. Ακόμα και μέσα στη Λαμία, σε ορισμένα σημεία η κίνηση των τροχοφόρων γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ η θερμοκρασία χτες το πρωί ήταν στους -3 βαθμούς.

Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας από το 117 έως το 188 χλμ., η κίνηση γινόταν όλη μέρα με αλυσίδες και κανονικά από το 188 έως 259 χλμ. Επίσης, από Λαμία προς Καρπενήσι, Δομοκό και Μπράλλο, ήταν απαραίτητες οι αλυσίδες.

Στην Ευρυτανία χρειάζονται αλυσίδες, στην Εθνική Οδό Καρπενησίου - Λαμίας στη θέση Ράχες Τυμφρηστού και Καρπενησίου - Αγρινίου στη θέση Μπαγασάκι. Επικρατεί όμως παγετός.

Τέλος, κλειστά παρέμεναν τα πορθμεία και δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια Ερέτρια - Ωρωπός, Στείρα - Αγία Μαρίνα, Αιδηψός - Αρκίτσα, Κύμη - Σκύρο - Κύμη και Γλύφα - Αγιόκαμπος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ