Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Κατηγορίες Ναβάλνι κατά Πούτιν

Για επαφές του με την αμερικανική CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών κάνει λόγο το Κρεμλίνο

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίστηκε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται πίσω από τη φερόμενη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας «Νόβιτσοκ».

«Ισχυρίζομαι ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από το έγκλημα και δεν έχω άλλες εκδοχές γι' αυτό που συνέβη», είπε ο Ναβάλνι, ενώ σε ερώτηση αν θα επιστρέψει στη Ρωσία απάντησε: «Καθήκον μου είναι τώρα να εξακολουθήσω να μη φοβάμαι». Αβάσιμες, προσβλητικές και απαράδεκτες χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τις κατηγορίες Ναβάλνι. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι ο Ναβάλνι έλαβε «οδηγίες» από την αμερικανική μυστική υπηρεσία, τη CIA, και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν επαφές μεταξύ του Ναβάλνι και ξένων υπηρεσιών πληροφοριών.

Στο μεταξύ, για «διεθνές ζήτημα» έκανε προχτές λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη Βουλή της χώρας της. Σύμφωνα με την ίδια, οι γερμανικές αρχές περιμένουν τα συμπεράσματα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, προτού συζητήσουν στην ΕΕ για αντίμετρα κατά της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας την υπόθεση ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού Κοινοβουλίου (Κρατική Δούμα), Λεονίντ Σλούτσκι, αναφέρθηκε στην «άρνηση της Γερμανίας» να μοιραστεί με τη Ρωσία τα συμπεράσματα των Γερμανών γιατρών, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύει «κατηγορίες και τελεσίγραφα».

«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι κάποιες δυνάμεις πίσω από την υπόθεση (Ναβάλνι) προσπαθούν να επηρεάσουν το μέλλον του αγωγού "Nord Stream 2"», συνέχισε. «Δεν αποκλείω ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει κάποια εξωτερική πίεση», είπε, προσθέτοντας πως το Βερολίνο μπορεί να χάσει μέρος της οικονομικής του κυριαρχίας χρησιμοποιώντας το περιστατικό με τον Ναβάλνι για να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ