Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συλλήψεις οπαδών του Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Η υπόθεση του αντιπολιτευόμενου στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν (με στήριξη από τις δυτικές κυβερνήσεις) Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Μόσχας αφότου επέστρεψε από τη Γερμανία, δημιουργεί ένταση στη χώρα. Θυμίζουμε πως ο Ναβάλνι και οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν τη ρωσική κυβέρνηση ότι επιχείρησε να τον δολοφονήσει με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ (και γι' αυτό έφυγε στη Γερμανία), κάτι που η ρωσική πλευρά απορρίπτει και δηλώνει ότι η σύλληψη και καταδίκη του σε 30 μέρες φυλάκιση οφείλεται σε παραβίαση των όρων αναστολής του για παλιότερη υπόθεση.

Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «OVD-Info», σε διαμαρτυρίες στις οποίες είχαν καλέσει ο Ναβάλνι και οι οπαδοί του σημειώθηκε βίαιη καταστολή και έχουν συλληφθεί 2.501 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, η οποία κρατήθηκε για μερικές ώρες σε αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των ...ευαίσθητων ΗΠΑ και ΕΕ. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε: «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν κατηγορηματικά τη χρήση βίαιων μεθόδων εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων αυτό το Σαββατοκύριακο σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία». Επίσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ κατήγγειλε τις «μαζικές συλλήψεις» και τη «δυσανάλογη χρήση βίας». Πολλές κυβερνήσεις χωρών - μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία των 27 χωρών - μελών.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Ρώσος Πρόεδρος διέψευσε πως του ανήκει βίλα στο Κράσνονταρ, όπως υποστηρίζει το λεγόμενο «Ιδρυμα κατά της Διαφθοράς» του Ναβάλνι, σε βίντεο που έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ