Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
TAΪΒΑΝ
Αντιδράσεις μετά από πτήσεις κινεζικών μαχητικών

Πτήση πάνω από την Ταϊβάν έκαναν το Σάββατο οκτώ κινεζικά βομβαρδιστικά και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας, στον νοτιοδυτικό τομέα της περιοχής, που οι αρχές της Ταϊπέι περιγράφουν ως ζώνη εναέριας αναγνώρισής τους. Αντιδρώντας, η ταϊβανέζικη πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν ανέπτυξε πυραύλους για την «επιτήρηση» των παραβιάσεων. Σύμφωνα με ΜΜΕ, τα βομβαρδιστικά ήταν τύπου H-6K, ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα. Η εμφάνιση των κινεζικών αεροσκαφών θεωρήθηκε ιδιαίτερα «ενισχυμένη», αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τέτοιες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν συνήθως δύο αεροσκάφη.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εκστρατεία «εκφοβισμού» της Ταϊβάν και κατηγόρησε το Πεκίνο για χρήση «στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής πίεσης». Πρόσθεσε ότι αντί να προσπαθεί να «εκφοβίσει» την Ταϊβάν, το Πεκίνο θα έπρεπε να επιδιώξει να διεξαγάγει συνομιλίες με την κυβέρνησή της, ενώ χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη συμπεριφορά της Κίνας απέναντι στους γείτονές της.

Από τη μεριά του Πεκίνου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν επέκρινε έντονα την τοποθέτηση της Ουάσιγκτον αλλά και τη νέα εμφάνιση αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), λέγοντας ότι αυτό «δεν βοηθά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» και χαρακτήρισε τη νέα άφιξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου «επίδειξη δύναμης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org