Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΟXFAM
Νέα καταγραφή ότι οι πλούσιοι αύξησαν τον πλούτο τους στην πανδημία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την ύπαρξη... «ιού ανισότητας», που εν μέσω πανδημίας έκανε τους πλούσιους ακόμη πλουσιότερους, οξύνοντας και αυξάνοντας το χάσμα πάμπλουτων και πολύ φτωχών, διαπιστώνει στην τελευταία έκθεσή της η βρετανική οργάνωση Οxfam, που συχνά καταγράφει τις ταξικές ανισότητες στον κόσμο, χωρίς βεβαίως να θίγει τις πραγματικές αιτίες που αυτό συμβαίνει, ως απότοκο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

«Οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο επανήλθαν στο επίπεδο - ρεκόρ των περιουσιών τους, που καταγραφόταν πριν από την πανδημία μέσα σε μόλις εννέα μήνες, ενώ οι φτωχότεροι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης», σημειώνει η έκθεση. Εκτιμά ότι παγκοσμίως οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη 18η Μάρτη έως την 31η Δεκέμβρη 2020 (στοιχείο που επαληθεύεται και από πρόσφατα στοιχεία άλλων εκθέσεων τραπεζών και οργανισμών για τους κροίσους του πλανήτη, όπως καταγράψαμε και στο σαββατοκυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας).

Με δεδομένη αυτή την εξόφθαλμη βαρβαρότητα του απόλυτου πλούτου και της απόλυτης φτώχειας για δισεκατομμύρια ανθρώπους, η συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της επαναλαμβάνει την πρόταση να φορολογηθούν περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες, για να υπάρξει, λέει, «πιο δίκαιη φορολόγηση». Ισχυρίζεται επίσης πως η φορολογία «μπορεί να πάρει τη μορφή φόρων στην περιουσία, φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής», επικαλούμενη το παράδειγμα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Αργεντινής, που υιοθέτησε τον Δεκέμβρη νόμο που επιβάλλει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στους κατόχους των μεγαλύτερων περιουσιών. Μέτρα βέβαια σαν αυτά είναι από προσωρινά έως ανεφάρμοστα, όσο κουμάντο στην οικονομία δεν κάνει ο εργαζόμενος λαός αλλά μια χούφτα εκμεταλλευτών κατόχων των μέσων παραγωγής, που και στην Αργεντινή όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο είναι αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org