Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επανέρχεται το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα στη Σκοτία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να βρει τρόπους ενίσχυσης της ένωσης μεταξύ Αγγλίας, Σκοτίας, Βόρειας Ιρλανδίας και Ουαλίας εκτιμώντας πως το Brexit όξυνε τις διαφορές και τις εντάσεις μεταξύ τους.

Νωρίτερα η Σκοτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον, επανέφερε το αίτημα για δημοψήφισμα με στόχο την ανεξαρτησία εάν το κόμμα της (Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα) κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές το Μάη, «ανεξάρτητα από το εάν συναινεί ή όχι» η κεντρική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Την Κυριακή μάλιστα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» 11 σημείων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι Σκοτσέζοι Εργατικοί του Τζάκι Μπέιλι αποδοκίμασαν το σχέδιο των εθνικιστών της Στέρτζον επισημαίνοντας πως η Σκοτία θα αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες καθώς χιλιάδες κόσμου έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω της ακρίβειας με φόντο το θάνατο χιλιάδων από τον νέο κορονοϊό.

Το προηγούμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας διεξήχθη στις 18 Σεπτέμβρη 2014. Το «όχι» πλειοψήφησε με 55,3% και το «ναι» πήρε το 44,7% των ψήφων (με 84% προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ