Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Επανεκλογή του συντηρητικού Προέδρου με άνοδο της ακροδεξιάς

Εν μέσω πανδημίας που σαρώνει τη χώρα και με την αποχή να φτάνει στο 60,5% πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος, από το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, επανεκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο των εκλογών με 60,70%. Ακολουθούν: Η Αννα Γκόμες, πρώην διπλωμάτης, ευρωβουλευτής, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στήριξε το κόμμα «Ανθρωποι - Ζώα - Φύση» και πήρε 12,97%. Ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα με 11,90%. Ο Ζοάο Περέιρα, του Πορτογαλικού ΚΚ, που έχει δώσει ψήφο ανοχής στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με 4,32%. Η Μαρίσα Ματίας του Μπλοκ της Αριστεράς (επίσης με ανοχή στην κυβέρνηση) με 3,95%. Ο Τιάγκο Γκονζάλβες των Φιλελεύθερων με 3,22%. Ο Βιτορίνο Σίλβα του οικολογικού κόμματος «Αντίδρασε, μην αποκλείεις, ανακύκλωσε», με 2,94%.

Το ιδρυθέν το 2019 ακροδεξιό κόμμα «Φτάνει», με τον πρόεδρο A. Βεντούρα, έχει τη μεγαλύτερη αύξηση: Από 1,29% στις βουλευτικές εκλογές έφτασε σχεδόν 12%, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά για τέτοιο μόρφωμα από την πτώση της δικτατορίας Σαλασάρ το 1974.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org