Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωσή της

Ο λαός της Ινδίας, λόγω της απουσίας μέτρων προστασίας από την κυβέρνηση, είναι όλο και πιο εκτεθειμένος στον ιό

Copyright 2020 The Associated

Ο λαός της Ινδίας, λόγω της απουσίας μέτρων προστασίας από την κυβέρνηση, είναι όλο και πιο εκτεθειμένος στον ιό
Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή να θυσιάζονται καθημερινά στον «βωμό» της καπιταλιστικής οικονομίας και του «κόστους» των ουσιαστικών μέτρων προστασίας και αντιμετώπισης. Τα συνολικά κρούσματα σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν χτες τα 34,3 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 1.021.456. ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Κολομβία βρίσκονται στις πρώτες 5 θέσεις σε σχέση με τον αριθμό κρουσμάτων, με τις ΗΠΑ να έχουν τους περισσότερους νεκρούς, πάνω από 212.000, και να ακολουθούν η Βραζιλία με 144.103 και η Ινδία με 99.298.

Εκατόμβες νεκρών στην Ινδία, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 86.821 τις προηγούμενες 24 ώρες (6,21 εκατ. συνολικά) και άλλοι 1.181 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους (πάνω από 99.000 συνολικά). Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι χαλαρώνει περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο «οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας». Μεταξύ άλλων, ανοίγουν σταδιακά σχολεία, κινηματογράφοι, μπαρ και εστιατόρια.

Αλλά και η κατάσταση στην Ευρώπη μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται, ενώ οι επόμενοι μήνες ενδέχεται να είναι ακόμη πιο δραματικοί από το «πρώτο κύμα» της περασμένης άνοιξης.

Στη Γαλλία, προχτές το βράδυ ανακοινώθηκαν 12.845 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 63 επιβεβαιωμένοι θάνατοι, ενώ συνολικά οι νεκροί προσέγγιζαν χτες τις 32.000. Η Σλοβακία και η Πολωνία ανακοίνωσαν αριθμό - ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, σχεδόν 800 και 2.000, αντίστοιχα, η Σουηδία πάνω από 750, ενώ η Ρωσία κατέγραψε σχεδόν 9.000 νέα κρούσματα και 169 θανάτους.

Σοκαριστικά στοιχεία για τον «πλημμελή», κυνικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ολλανδία - σε μια από τις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες - δημοσίευσε χτες η στατιστική υπηρεσία της χώρας (CBS). Το διάστημα Μάρτη - Ιούνη πάνω από 10.000 άνθρωποι στη χώρα πιθανόν έχασαν τη ζωή τους λόγω της COVID-19, αναφέρει η CBS, ενώ επίσημα έχουν ανακοινωθεί μόλις 6.100 (6.406 μέχρι χτες) θάνατοι.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της CBS, βάσει ιατρικών πιστοποιητικών θανάτου, από τους 10.067, οι 7.797 νεκροί επιβεβαιωμένα μολύνθηκαν από τον νέο ιό, αλλά πιθανά ορισμένα θετικά τεστ δεν αναφέρθηκαν στις υγειονομικές αρχές! Οι υπόλοιποι 2.270 κατέληξαν έχοντας συμπτώματα της COVID-19 αλλά χωρίς διαγνωστικό τεστ. Δηλαδή, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι χωρίς να φτάσουν ποτέ σε νοσοκομείο... Περίπου το 60% των θυμάτων ζούσαν σε κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης, ήταν πολύ ηλικιωμένοι, ή με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα με περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε όλη τη Μαδρίτη, παρά την αντίθεση της τοπικής κυβέρνησης, η οποία εξετάζει προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Η περιοχή της Μαδρίτης καταγράφει άνω του 1/3 των 133.604 κρουσμάτων που διαγνώστηκαν στη χώρα τις τελευταίες 2 βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ