Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες στο Μαρόκο

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Νέα αναβολή δόθηκε χτες στις προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στην αρχή της βδομάδας συνομιλίες στο θέρετρο Μπουζνίκα του Μαρόκου μεταξύ αντιπροσωπειών των εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης.

Η αιτία αποδόθηκε σε ασυμφωνία των δύο πλευρών σε σχέση με την ατζέντα θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος στον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του εκλεγμένου λιβυκού Κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης, και σε εκπροσώπους του λεγόμενου «Ανώτερου Κυβερνητικού Συμβουλίου» της κυβέρνησης «Γενικής Συμφωνίας» του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

Αντίθετα, προχτές, επετεύχθη μια πρώτη συμφωνία μεταξύ αντιπροσωπειών στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης σε πόλη της Αιγύπτου. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σύντομα στην ανταλλαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου.

Το ίδιο 24ωρο, ο Λίβυος πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλγερινό Πρόεδρο, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ζητώντας του βοήθεια, για να αποκατασταθεί σοβαρή βλάβη στην κεντρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της λιβυκής κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού, GECOL, στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Ο Τεμπούν απάντησε θετικά στέλνοντας στην Τρίπολη αυθημερόν ομάδα εμπειρογνωμόνων και τεχνικών για την αντιμετώπιση της βλάβης.

Τέλος, χτες, ο Τούρκος πρέσβης στη Λιβύη, Σερχάτ Ακσάν, συναντήθηκε, για άλλη μια φορά, με τον Λίβυο υπουργό Εσωτερικών, Φάθι Μπασάγκα, συζητώντας τρόπους περαιτέρω στενότερης διμερούς συνεργασίας «στον τομέα της ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ