Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδεία Εσπερ με φόντο τον ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία

ΑΛΓΕΡΙ.--

Ο Μαρκ Εσπερ έγινε χτες ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Αμυνας που επισκέπτεται την Αλγερία μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Ράμσφελντ, το 2004, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αυξημένη γεωπολιτική επιρροή Ρωσίας και Κίνας στο στρατό της χώρας.

Ο Εσπερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, και τον ομόλογό του, Σαΐντ Τσενγκριχά, εκφράζοντας επιθυμία για στενότερη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Εξήρε το ρόλο της Αλγερίας (που είναι στενός εταίρος της Ρωσίας και της Κίνας σε στρατιωτικό επίπεδο) στην καταπολέμηση της δράσης «ομάδων εξτρεμιστών» αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει εδώ και καιρό με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Μάλι (μετά το τελευταίο πραξικόπημα) και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη.

Την Τετάρτη, ο Εσπερ επισκέφτηκε την Τυνησία επιδιώκοντας και εκεί στενότερες σχέσεις με το στρατό της χώρας έναντι της δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και η «Αλ Κάιντα», που δημιουργήθηκαν από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ από το 2015 προωθούν στενότερες σχέσεις με τον τυνησιακό στρατό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις στενότερες σχέσεις της χώρας με ανταγωνιστές τους όπως η Κίνα και η Ρωσία. Προχτές, ο Εσπερ υπέγραψε συμφωνία 10ετούς στρατιωτικής συνεργασίας με την Τυνησία.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αναμένεται στο Μαρόκο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ