Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χρεοκοπία

Η χρεοκοπία της πολιτικής ανάθεσης της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων στους «ισχυρούς ευρωατλαντικούς συμμάχους» αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο, ο οποίος, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η ελληνική κυβέρνηση, επανέλαβε το «βρείτε τα» με την Τουρκία. Η στάση αυτή των ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά είναι η άλλη όψη της ενίσχυσης του «αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος» στη χώρα μας, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Δηλαδή, η μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών υπηρετεί τον ίδιο ακριβώς στόχο με τις επικίνδυνες διευθετήσεις που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά, με πυρήνα τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου. Κι ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, απέναντι στους ανταγωνιστές του. Γι' αυτό η Σούδα μετατρέπεται σε «Περλ Χάρμπορ» της Μεσογείου, γι' αυτό κι ο «νούμερο 1» στόχος στα Ελληνοτουρκικά είναι για όλους - και για την ελληνική κυβέρνηση - η διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, μέσα από επώδυνους συμβιβασμούς με την Τουρκία. Με άλλα λόγια, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, η βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή είναι η πραγματική αιτία που εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Βρικόλακες

Και τι δεν έχουν επιστρατεύσει η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, για να μη συζητήσουν επί της ουσίας και πολύ περισσότερο να μην ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, που διεκδικούν ανοιχτά, ασφαλή σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Εισαγγελείς, δημάρχους, αστυνομία, φοβέρες κι εκβιασμούς για απουσίες από την υπουργό, που ομολογεί ανοιχτά ότι προτιμάει κλειστά σχολεία από τον κορονοϊό - ήδη φτάνουν τα 160 - παρά στοιχειώδη μέτρα, όπως αυτά που ζητάνε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Από κοντά και διάφοροι σαλτιμπάγκοι, που έφτασαν χτες να λένε δημόσια ότι η κατάληψη είναι ...έγκλημα του Ποινικού Δικαίου, το οποίο δεν παραγράφεται, επειδή οι μαθητές ψηφίζουν και αποφασίζουν μέσα από Γενικές Συνελεύσεις! Αλλά ούτε και οι φωνές ΣΥΡΙΖΑίων και λοιπών, που πρώτα μίλαγαν για «καταληψίες αρνητές του ιού» και τώρα το παίζουν φίλοι και «συμβουλάτορες» των μαθητών - λες και ζήτησε κανείς τις συμβουλές όσων έχουν τις δικές τους ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην Παιδεία - φαίνεται να πιάνουν τόπο. Κι επειδή όλα αυτά πεισμώνουν περισσότερο τους μαθητές, κάποιοι χτες, μες στην απελπισία τους, θυμήθηκαν και επιστράτευσαν έως και... τον Κοντογιαννόπουλο! Ναι, καλά ακούσατε! Τον υπουργό Παιδείας που βρήκε τον μάστορά του από τους μαθητές την περίοδο 1990 - 1991, όταν η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές στην Εκπαίδευση, προκαλώντας ξεσηκωμό στα σχολεία. Ο Κοντογιαννόπουλος λοιπόν βγήκε να πει ότι οι καταλήψεις και τα αιτήματά τους αποφασίζονται... στα γραφεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ! Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι... Αλλά για να φτάνουν στο σημείο να ξυπνάνε και τους βρικόλακες, μάλλον το στρίμωγμα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις είναι μεγάλο.

Λεφτά υπάρχουν

Η κυβέρνηση, που ισχυρίζεται ότι κοστίζει ακριβά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας στα σχολεία, είναι εκτεθειμένη και αποκαλύπτεται, αφού την ίδια ώρα: Προετοιμάζει 32 δισ. ευρώ για τους μονοπωλιακούς ομίλους, μέσα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ. Δίνει κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για εξοπλισμούς που υπηρετούν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή. Ετοιμάζεται να δώσει 1,5 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των «F-16», αλλά και ως «αντίδωρο», για να «εξισορροπήσει» την αγορά των γαλλικών φρεγατών και αεροπλάνων. Ετοιμάζει νέο πακέτο ύψους 616 εκατ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους το 2020, από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28% και από τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα στο 5% από 10%. Η λίστα είναι μεγάλη και δείχνει ότι ο προϋπολογισμός αντέχει, αλλά μόνο για το κεφάλαιο. Και πως αν η κυβέρνηση είχε για προτεραιότητα τις ανάγκες των μαθητών και όχι τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, θα μπορούσε να βρει σήμερα κιόλας τα αναγκαία χρήματα.

Πίσω απ' τη βιτρίνα

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για τη φτώχεια στη Γαλλία δείχνουν δραματική επιδείνωση όλων των δεικτών, σε επίπεδα πρωτόγνωρα για τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Συνολικά, το 15% του πληθυσμού (9.300.000 άτομα) υπολογίζεται ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας, ή στο κατώφλι της, ενώ η κατάσταση θα γίνει χειρότερη από την αύξηση της ανεργίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 38% των νοικοκυριών τα φέρνει δύσκολα βόλτα έως το τέλος του μήνα, με τους λογαριασμούς να είναι μονίμως στο «κόκκινο». Οσο για τον κατώτατο μισθό των 1.219 ευρώ, όχι μόνο δεν προφυλάσσει από τη φτώχεια, αλλά οδηγεί πολλά λαϊκά νοικοκυριά να κάνουν εκπτώσεις ακόμα κι από την καθημερινή διατροφή τους, αφού ένας στους τέσσερις Γάλλους δηλώνει ότι περιορίζει την ποσότητα τροφής στο πιάτο του ή παραλείπει γεύματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον λαό πίσω από την εικόνα της ευρωπαϊκής υπερδύναμης, όπως παρουσιάζεται η Γαλλία και στη χώρα μας, με τα αεροπλανοφόρα και τα «Rafale», που θέλουν να επιβάλουν την «Pax Mediterranea» και «στηρίζουν» την ελληνική κυβέρνηση στην αντιπαράθεση με την τουρκική, παρεμβαίνοντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη για να εμπεδωθούν επικίνδυνες διευθετήσεις που ήδη «τρέχουν» και οξύνουν τους ανταγωνισμούς. Οπως συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο, από τη μια η Γαλλία των μονοπωλίων της, που εντείνουν την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση και διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο σε ιμπεριαλιστικές κόντρες και συμβιβασμούς για τα συμφέροντά τους, και από την άλλη η Γαλλία των εργαζομένων και του λαού, που ζουν την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την καταπίεση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1804 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και εφευρέτης Νικολά Ζοζέφ Κινιό, που θεωρείται ο κατασκευαστής του πρώτου αυτοκινήτου.

1876 Πραγματοποιείται στο Παρίσι το πρώτο Συνέδριο των Γάλλων εργατών (2-11/10/1876).

1904 Γεννιέται ο Βρετανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός Γκράχαμ Γκριν.

1906 Πεθαίνει ο χημικός Αναστάσιος Χρηστομάνος.

1909 Πεθαίνει ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης.

1933 Περίπου 1.500 αγρότες του Λιτόχωρου Κατερίνης διαδηλώνουν με μαύρες σημαίες και αντιστέκονται στις δυνάμεις της χωροφυλακής που είχαν κινηθεί εναντίον τους, γιατί είχαν καταλάβει και είχαν αρχίσει να καλλιεργούν τα κτήματα του μοναστηριού Αγιος Διονύσιος. Μπροστά στη μαχητική αντίσταση των αγροτών, οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα, που διαρκούν έως τα μέσα Δεκέμβρη, χωρίς όμως να πετύχουν το σκοπό τους.

1958 Η Γουινέα κηρύσσεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία.

1964 Αποκαλύπτεται από τον Τύπο ότι στο στρατό κυκλοφορούσε το περιοδικό «Σοβιετολογία» που διηύθυνε ο Γ. Γεωργαλάς, μετέπειτα υφυπουργός της χούντας.

1967 Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ της γαλλικής αστυνομίας και αγροτών στη Βρετάνη και στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με αφορμή τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1968 Χιλιάδες Μεξικανοί διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να αρχίσουν στην πρωτεύουσα της χώρας. Η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ανοίγει πυρ: 260 διαδηλωτές πέφτουν νεκροί και 1.200 τραυματίζονται.

1971 Με ποσοστό 91,5% «επανεκλέγεται» στην Προεδρία του Νότιου Βιετνάμ ο μοναδικός υποψήφιος και ουσιαστικός δικτάτορας Θιέου, εν μέσω κολοσσιαίων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που καταπνίγονται βίαια.

1975 Η Αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.

1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στον Λίβανο.

1986 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».

1990 Προφυλακίζεται ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ