Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Με προσφυγή στα δικαστήρια προειδοποιεί η ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οξύνει την αντιπαράθεση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) το νομοσχέδιο «Εσωτερικής Αγοράς» που ενέκρινε πριν από μερικές μέρες η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο. Η επιλογή της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, να μην αποσύρει διατάξεις του νομοσχεδίου που καταστρατηγούν βασικούς όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης με την ΕΕ, έκανε χτες την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, να αποστείλει επισήμως επιστολή στο ΗΒ, με την οποία προειδοποιεί πως θα προσφύγει νομικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν σε ένα μήνα δεν αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο ή δεν προχωρήσει σε ικανοποιητικές διορθωτικές κινήσεις. Η επιστολή της Κομισιόν προς το ΗΒ αποστέλλεται μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχαν δώσει οι Βρυξέλλες για απόσυρση του βρετανικού νομοσχεδίου έως τις 30 Σεπτέμβρη.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απέφυγε να απαντήσει αρκούμενος να προσθέσει πως η απάντηση θα δοθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το επίμαχο νομοσχέδιο «Εσωτερικής Αγοράς», για να γίνει νόμος του βρετανικού κράτους, θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Λόρδων. Προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην ΕΕ, γιατί αναιρεί αρκετές από τις σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αποχώρησης σε σχέση με τη Βόρεια Ιρλανδία (τμήμα του ΗΒ), αφού επαναφέρει στην ουσία τα σύνορα με την Ιρλανδία (μέλος της ΕΕ), υπονομεύοντας τις συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής για το Ιρλανδικό. Προωθείται από την κυβέρνηση Τζόνσον όχι μόνο για να ασκηθούν έντονες πιέσεις στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των μαραθώνιων, πλην άκαρπων, διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - ΗΒ, αλλά και γιατί θεωρεί πως υπερτερεί η διατήρηση της «εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας μέσω διασφάλισης της συνέχειας των συναλλαγών μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαελ Μάρτιν, πριν από την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ζήτησε να ενημερωθούν οι ομόλογοί του για την έως τώρα έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ - ΗΒ, εκφράζοντας τις ανησυχίες της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες του Λονδίνου να καταστρατηγήσει βασικές διατάξεις της περσινής Συμφωνίας Αποχώρησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ