Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δικάστηκε χτες ο Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης, που απειλούν ακόμη και με νέες κυρώσεις με αφορμή την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι. Χτες τουλάχιστον 230 άτομα συνελήφθησαν κοντά σε δικαστήριο της Μόσχας, όπου δικαζόταν ο Ναβάλνι για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του για παλιότερο αδίκημα.

Ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Μόσχας έκανε αποδεκτή την παράσταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας να μετατραπεί η ποινή που είχε επιβληθεί στον Αλεξέι Ναβάλνι για παραβίαση των όρων αναστολής ποινής σε κανονική ποινή, ζητώντας να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3,5 ετών «για την υπόθεση Yves Rocher». O εισαγγελέας ζήτησε να συμψηφιστεί η περίοδος της κράτησής του σε κατ' οίκον περιορισμό, με την ποινή φυλάκισης, με την αναλογία μια μέρα σε κατ' οίκον περιορισμό για μία μέρα φυλάκισης.

Στο μεταξύ, τη δίκη παρακολούθησαν διπλωμάτες ξένων κρατών, όπως των ΗΠΑ, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Λετονίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας. Οπως σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ, η παρουσία ξένων διπλωματών στο δικαστήριο «αποτελεί απόδειξη των δυτικών προσπαθειών ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Μόσχας με στόχο η Δύση να περιορίσει τη Ρωσία».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία ήλπιζε η ΕΕ να μη συνδέσει τη σχέση της με τη Μόσχα με τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Ναβάλνι και δεσμεύτηκε να απαντήσει αναλόγως σε όποια σκληρή κριτική τυχόν δεχτεί για το ζήτημα από την ΕΕ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα στις 4-6 Φλεβάρη, όπου θα συζητηθεί η προοπτική των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας. Το Κρεμλίνο διεμήνυσε πάντως ότι η ρωσική κυβέρνηση «δεν θα δεχτεί μαθήματα από τις Βρυξέλλες» για το ζήτημα αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ