Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΔΟΓ
Οι πιο θανάσιμοι ιοί είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση...

Κοινή διακήρυξη εν μέσω πανδημίας

«Οι πιο θανάσιμοι ιοί είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο αγώνας για τα δικαιώματά μας»...

Στην παραπάνω επισήμανση καταλήγουν σε κοινή τους διακήρυξη οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ).

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας έχει βάλει τη δική της σφραγίδα τόσο στο κείμενο της διακήρυξης, όσο και στις συζητήσεις που προηγήθηκαν και στις τηλε-συνεδριάσεις που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι. Δίπλα στο αίτημα και τον αγώνα για δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας κόντρα στους κανόνες της αγοράς και το κυνήγι του κέρδους, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων στις συνθήκες της πανδημίας, η ΟΓΕ έχει θέσει στην ατζέντα της συζήτησης και άλλα σοβαρά ζητήματα: Με τις παρεμβάσεις της ανέδειξε τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την όξυνση των ανταγωνισμών και τους κινδύνους που προκαλούν για τους λαούς της περιοχής. Παράλληλα, έφερε στο προσκήνιο την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών στο έδαφος της νέας οικονομικής κρίσης.

Αποσπάσματα της κοινής διακήρυξης των ευρωπαϊκών οργανώσεων, που αποτελεί καρπό της συζήτησης ανάμεσα στις οργανώσεις και της παρέμβασης της ΟΓΕ, δημοσιεύονται παρακάτω.

Οι λαοί θρηνούν τους νεκρούς της πανδημίας, οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν τους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

«Η επιδημία του COVID-19 αποτέλεσε τη σπίθα που πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση, που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, εντείνοντας τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενώ οι λαοί στενάζουν κάτω από το βάρος του φορτίου που αναγκάζονται να επωμισθούν. Ενώ αυτοί θρηνούν τους νεκρούς τους, οι κυβερνήσεις τους ασχολούνται με το σχεδιασμό νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Η στρατηγική του ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγορών όχι μόνο δεν βρίσκεται σε καραντίνα τους τελευταίους μήνες, αλλά ανασχηματίζεται για να επωφεληθεί από τις αντιθέσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, παίρνουν μέτρα για να προωθήσουν πιο επιθετικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους», σημειώνεται στο κείμενο της διακήρυξης.

Οσον αφορά τις επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζονται τα εξής: «Αυτές οι εξελίξεις προκαλούνται από κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να σύρουν τους λαούς της περιοχής σε αιματηρές περιπέτειες χωρίς να το έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Ο αγώνας για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και των εμπορευμάτων της περιοχής εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού. Ο φαύλος κύκλος του ανταγωνισμού απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ τα λαϊκά στρώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν κερδίζουν απολύτως τίποτα».

Στο παραπάνω έδαφος, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της ΠΔΟΓ ξεκαθαρίζουν πως αντιτίθενται «σε κάθε περίπτωση θερμού επεισοδίου και πολεμικής εμπλοκής», καθώς και «σε όλες τις παραβιάσεις συνόρων και σε κάθε παραβίαση των όρων των διεθνών συμφωνιών». Απαιτούν «οι γήινοι και θαλάσσιοι πόροι να χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τις ανάγκες των λαών» και τονίζουν την ανάγκη «να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών και η ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων». Καταδικάζουν επίσης το ΝΑΤΟ, το οποίο «απαιτεί από τα κράτη - μέλη του να ανταποκριθούν στο στόχο του 2% του προϋπολογισμού τους για εξοπλιστικές και "αμυντικές" δαπάνες».

Να μην πληρώσουν για άλλη μια φορά οι λαοί την οικονομική κρίση

Μπροστά στη νέα οικονομική κρίση στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της ΠΔΟΓ επισημαίνουν την ανάγκη του αγώνα για να μη φορτωθούν για ακόμα μια φορά τα βάρη στους λαούς, στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Αφού τονίζουν ότι «εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, υφίστανται μειώσεις μισθών και αναγκάζονται να δουλεύουν με μερική απασχόληση και με προσωρινές συμβάσεις για on-call εργασία», ξεκαθαρίζουν ότι η επίθεση αυτή δεν ξεδιπλώνεται λόγω του ιού αλλά «επειδή οι καπιταλιστές επιδιώκουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το κόστος της κρίσης τους». Γι' αυτό την ίδια στιγμή που επιτίθενται στα δικαιώματα των λαών, οι κυβερνήσεις έχουν ανοιχτή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων με τεράστια ποσά.

Το σκηνικό αυτό, όπως διαπιστώνουν, αφορά και τις χώρες στις οποίες δρουν: «Η ΕΕ δίνει δισεκατομμύρια ευρώ στα μονοπώλιά της, ενώ ανακοινώνει νέα βάρη για τους λαούς. Πρόσφατα παρακολουθήσαμε έντονες συζητήσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς το ποια μονοπώλια, ποιοι τομείς και, κυρίως, ποιες χώρες θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος και σε ποιον από τους αντιπάλους θα πέσουν τα μεγαλύτερα βάρη. Οι λαοί θα πληρώσουν είτε με αυξήσεις φόρων είτε με περαιτέρω μέτρα λιτότητας, με μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες, στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια - ή και με τα δύο», σημειώνουν.

Στο έδαφος αυτό, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις στρέφουν το βλέμμα και την προσοχή τους στα δικαιώματα των γυναικών. «Είναι προφανές ότι σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα καθώς αποτελούν το πιο ευάλωτο τμήμα του εργατικού δυναμικού», υπογραμμίζουν και ξεχωρίζουν μια σειρά από παράγοντες που οδηγούν στην κατάσταση αυτή: «Πρώτον, η πανδημία έχει επηρεάσει κυρίως τους τομείς των υπηρεσιών και της φροντίδας, στους οποίους η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες. Δεύτερον, οι γυναίκες είναι δυσανάλογα υπεύθυνες για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων. Η απουσία δημόσιων υπηρεσιών για τη στήριξή τους, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας που ακόμα και τα σχολεία ήταν κλειστά, ανάγκασε πολλές γυναίκες να μείνουν στο σπίτι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές να χάσουν τη δουλειά τους ή να διοχετευθούν στη μερική απασχόληση. Παράλληλα, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων έχασαν τη δουλειά τους όταν οι εργοδότες δεν ήθελαν πια τους εργαζόμενούς τους, όπως στην περίπτωση των οικιακών βοηθών. Πολλές γυναίκες σε αυτές τις κατηγορίες δεν προστατεύονται από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και μένουν ακάλυπτες». Αλλά και όσες γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται αντιμετωπίζουν χειρότερους όρους και μεγαλύτερη εκμετάλλευση, καθώς κυβερνήσεις και επιχειρήσεις γενικεύουν την τηλεργασία, τα ελαστικά ωράρια και τα μειωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Δίπλα στα παραπάνω η κοινή διακήρυξη δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις «για να καταστείλουν και να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των εργαζομένων», για να «φιμώσουν» κάθε φωνή διεκδίκησης. «Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της ΠΔΟΓ λέμε: Δεν θα το επιτρέψουμε», διαμηνύουν.

Αντεπίθεση για τα δικαιώματα και το μέλλον μας

«Η ανισοτιμία, οι διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών δεν διαχωρίζονται από την ανισότητα, την καταπίεση και την εκμετάλλευση που είναι σύμφυτες με το καπιταλιστικό σύστημα», διαπιστώνουν οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ στο έδαφος των κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών των γυναικών, που εκδηλώθηκαν με ένταση στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά την πανδημία. «Δεν θα δεχθούμε ποτέ να παραμερισθούν οι ανάγκες μας ενώ υπάρχει η δυνατότητα η καθεμιά από μας να έχει σταθερή δουλειά με επαρκή μισθό και λογικό ωράριο και με πρόσβαση σε δωρεάν, υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας», σημειώνουν.

«Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατές και μαχητικές», τονίζουν και καλούν τις γυναίκες και τις γυναικείες οργανώσεις «να πάρουν τη θέση τους στο συλλογικό αγώνα σε καθεμιά από τις χώρες μας και στην ΠΔΟΓ, συμμετέχοντας πλήρως στην αντεπίθεση για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας και το μέλλον μας. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Οι πιο θανάσιμοι ιοί είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο αγώνας για τα δικαιώματά μας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org