Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγριο χτύπημα από τον «Ιανό» και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Μεγάλες ζημιές στη Ζάκυνθο

Eurokinissi

Μεγάλες ζημιές στη Ζάκυνθο
Τις ελλείψεις σε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, έργα και υποδομές ανέδειξε για άλλη μια φορά η νέα κακοκαιρία με την έντονη βροχόπτωση που πλήττει από το πρωί της Παρασκευής μια σειρά από περιοχές της χώρας.

Στη Στερεά Ελλάδα έντονη ήταν η ανησυχία, καθώς αναμενόταν επιδείνωση των καιρικών φαινομένων από το βράδυ της Παρασκευής.

Ηδη από το μεσημέρι της Παρασκευής σοβαρά προβλήματα εντοπίζονταν κυρίως στους δήμους Λαμιέων και Μακρακώμης της Φθιώτιδας, όπου έκλεισε η Εθνική Οδός Λαμίας - Καρπενησίου.

Ταυτόχρονα, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν σε χωριά της περιοχής, όπως σε Ζηλευτό, Καστρί, Κομποτάδες κ.α., με τους δρόμους εντός των χωριών να έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους, πλημμυρίζοντας αυλές, υπόγεια, καλλιέργειες και σταβλικές εγκαταστάσεις. Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και μέσα στο χωριό των Λουτρών Υπάτης από ρέμα που «φούσκωσε», με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν υπόγεια σπιτιών, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Υπάτης.

Από την πρώτη στιγμή στις πλημμυρισμένες περιοχές βρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στο δήμο Λαμιέων, ενώ παράλληλα έγινε παρέμβαση στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, ζητώντας να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Το Λιανοκλάδι μετατράπηκε σε έναν τεράστιο χείμαρρο
Το Λιανοκλάδι μετατράπηκε σε έναν τεράστιο χείμαρρο
Με δήλωσή του ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι στους δήμους Χαλκίδας και Διρφύων - Μεσσαπίων πρέπει να παρθούν μέτρα για μην επαναληφθούν οι καταστροφές του καλοκαιριού, καθώς οι πληγές των κατοίκων παραμένουν ανοιχτές και στην περιοχή καθυστερούν δραματικά τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Μεγάλες καταστροφές και αγνοούμενοι στη Θεσσαλία

Το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής η κακοκαιρία χτύπησε τη Θεσσαλία.

Στην περιοχή του Αλμυρού, στον Βόλο, διακόπηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στην ΠΑΘΕ, στο ρεύμα με κατεύθυνση την Αθήνα, ενώ υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να σπάσει το φράγμα της λιμνοδεξαμενής στον Ξηριά και τα νερά να κατακλύσουν τη γύρω περιοχή και τις εργατικές κατοικίες. Στην περιοχή βρισκόταν το βράδυ της Παρασκευής σε εξέλιξη και επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών εργατών που δούλευαν σε παρακείμενο εργοτάξιο.

Στην Καρδίτσα, κομμένοι δρόμοι, διακοπές ρεύματος, πλημμυρισμένα σπίτια αλλά και καλλιέργειες, εγκλωβισμένοι κάτοικοι σε χωριά, συνθέτουν το τραγικό σκηνικό που βιώνουν εκατοντάδες κάτοικοι του νομού. Σοβαρά προβλήματα επιπλέον εντοπίζονταν μεταξύ άλλων στο Γεωργικό, όπου μεγάλος αριθμός σπιτιών είχε πλημμυρίσει. Ακόμα, το απόγευμα επιχειρήθηκε εκκένωση του οικισμού των Ρομά στη Μαύρικα. Στο Μουζάκι εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας, ενώ ήταν θέμα χρόνου η κατάρρευση της παλαιάς γέφυρας έξω από την πόλη. Μάλιστα στον Πάμισο έπεσε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε τουλάχιστον ένα άτομο, το οποίο και αγνοούνταν. Στη θέση Τσουκνίδα στην Ανω Αργιθέα παρέμεναν εγκλωβισμένα 7 άτομα που επέβαιναν σε 3 αυτοκίνητα, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Ολόκληρος ο δήμος Αργιθέας βρέθηκε χωρίς ρεύμα, ενώ σε κάποιους οικισμούς υπήρχαν και προβλήματα υδροδότησης.

Καταστροφές σε νησιά του Ιονίου

Πολύ σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, καθώς ο μεσογειακός κυκλώνας βρήκε τα εν λόγω νησιά αθωράκιστα. Το σοβαρότερο πρόβλημα αφορούσε τις διακοπές της ηλεκτροδότησης. Από την Πυροσβεστική είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 53 απομακρύνσεις ανθρώπων σε ασφαλή σημεία και στα τρία νησιά, είχαν γίνει 30 κλήσεις για κοπές δέντρων στην Κεφαλονιά, 15 στην Ιθάκη και 90 στη Ζάκυνθο, ενώ είχαν γίνει 15 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην Κεφαλονιά, 4 στην Ιθάκη και 6 στη Ζάκυνθο.

Η Ιθάκη είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ διακοπές ηλεκτροδότησης παρατηρούνταν και σε πολλές περιοχές της Κεφαλονιάς, λόγω της ζημιάς στο δίκτυο από τις πτώσεις δέντρων και την έντονη βροχόπτωση. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνταν στις τηλεπικοινωνίες. Επίσης, στο δήμο Αργοστολίου είχε κοπεί το νερό, καθώς τα αντλιοστάσια δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν.

Στη βόρεια Κεφαλονιά, στη Δημοτική Ενότητα Πυλάρου υπήρχαν αρκετά χωριά που είχαν αποκλειστεί από κάθε συγκοινωνία, αφού είχαν κλείσει οι δρόμοι, κυρίως εξαιτίας των πεσμένων δέντρων και των φερτών υλικών. Αποκλεισμένα χωριά υπήρχαν επίσης στις Δημοτικές Ενότητες Σάμης και Ληξουρίου στην Κεφαλονιά, όπως και στην Ιθάκη. Στην Αγία Ευφημία είχαν βυθιστεί ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι αυτή, στη Ζάκυνθο το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά εργοδοτών στο νησί, που από το πρωί της Παρασκευής απαιτούσαν οι εργαζόμενοι να βρεθούν στη δουλειά για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org