Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Πάντα έτοιμη» για τις ευρωατλαντικές «μάχες» και τις επικίνδυνες διευθετήσεις

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μισέλ στην Αθήνα

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μισέλ στην Αθήνα
«Πανέτοιμη» να καθίσει στο τραπέζι των «επώδυνων συμβιβασμών» με την Τουρκία, που στρώνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δηλώνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εξάλλου, κι ενώ όλα τα «σημάδια» δείχνουν επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών με γερμανική διαμεσολάβηση, πριν από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - ακόμα και αυτήν την Κυριακή - ο πρωθυπουργός στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο (Σάββατο, Τρίτη αλλά και Παρασκευή με αντικείμενο επισήμως το Προσφυγικό), όπως και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Τρίτη, διαβεβαίωνε πως «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει - και γιατί όχι σύντομα - ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών», και ο ίδιος διαθέσιμος για επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των ιμπεριαλιστικών παζαριών, ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα σε όλη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων, από το βήμα της ΔΕΘ μίλησε για «μείζονα διαφορά» με την Τουρκία «την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ, στη λογική των «αμφισβητούμενων υδάτων», για τα οποία μιλάνε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εξισώνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, μίλησε για «μη οριοθετημένες περιοχές (όπου) απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, από όλους» και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε ξανά για διαπραγματεύσεις με ορίζοντα τη Χάγη.

Πίσω από τις πλάτες του λαού...

Το περιεχόμενο των συναντήσεων και των παζαριών μπορεί να το υποψιαστεί εξάλλου κανείς και από το «σκοτάδι» που ρίχνει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις επαφές που τρέχουν στο παρασκήνιο, με τον πρωθυπουργό όχι μόνο να αρνείται να μιλήσει για το περιεχόμενο της «έγγραφης συμφωνίας» με την Τουρκία κατά την πρώτη μεσολάβηση της Γερμανίας μέσα στο καλοκαίρι, αλλά να λέει μέσα στην εβδομάδα πως «οι σύμβουλοι μας (Ελλάδας - Τουρκίας) είναι σε επικοινωνία» και πως «αν συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία, είπα ξεκάθαρο ότι είμαι ανοιχτός να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα».

Αποκαλυπτική εξάλλου ήταν και η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Επιβεβαιώνοντας πως όχι μόνο υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού, αλλά και ότι και οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώνονται επιλεκτικά, επιβεβαιώνοντας δηλαδή τα όσα είπε το ΚΚΕ πως καμία ενημέρωση δεν υπήρξε στον ΓΓ της ΚΕ περί «έγγραφης συμφωνίας», ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «υπάρχουν τεχνικές συζητήσεις οι οποίες γίνονται, οι οποίες καλό είναι να μένουνε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος. Αυτό δεν συνιστά μυστική διπλωματία, είναι πάγια πρακτική στη διπλωματία», προσθέτοντας πως «ο βαθμός της ενημέρωσης και ο βαθμός λεπτομέρειας επιτρέψτε μου να πω ότι αφορά τις εμπιστευτικές συζητήσεις τις οποίες κάνω εγώ ανά πάσα στιγμή με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Προφανώς, λοιπόν, η κυβέρνηση επιλέγει να ενημερώνει τα κόμματα με τα οποία μοιράζονται την πολιτική της εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει εξάλλου στην ίδια συνέντευξη πως και στα «εθνικά» θέματα «δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση της στρατηγικής μας μεταξύ τουλάχιστον της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ», πέρα από «επιμέρους διαφοροποιήσεις οι οποίες, όπως σας είπα, συχνά γίνονται για λόγους επικοινωνίας και όχι για λόγους ουσίας».

...με την «εθνική» γραμμή της εμπλοκής...

Η σύμπλευση αυτή άλλωστε αποτυπώθηκε ξανά λίγα 24ωρα αργότερα, όταν ο πρωθυπουργός υποδεχόταν τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Εδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, και είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Επιβεβαίωνε έτσι «πανηγυρικά» και το πόσο κάλπικες είναι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη ΝΔ και τους υπόλοιπους που επένδυσαν στον εθνικισμό για να κρύψουν τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, και στον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς που έσπευσε να «βγει στα κεραμίδια», δηλώνοντας λίγο - πολύ δικαιωμένος από τη στάση της ΝΔ που... επιβεβαιώνει τον «προοδευτικό» χαρακτήρα της Συμφωνίας που έχει τη σφραγίδα του Τραμπ, της Μέρκελ και των φονιάδων των Βαλκανίων.

Ενδεικτικά, άλλωστε, για τις «μάχες» που συνεχίζουν να δίνουν από κοινού η κυβέρνηση της ΝΔ με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης μέσα από την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, είναι και τα τρία μνημόνια συνεργασίας που έχει καταθέσει στη Βουλή αυτές τις μέρες η κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαρρέει πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για να... διασφαλίσει ότι θα ψηφιστούν.

Οι συμφωνίες αφορούν την επιτάχυνση της ευρωενωσιακής πορείας της Β. Μακεδονίας, με την προσφορά «τεχνογνωσίας» για να «τρέξουν» οι απαραίτητες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, αλλά και την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων για να προχωρήσουν οι «δουλειές» και τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.

Περιλαμβάνουν, δηλαδή, όλα τα συστατικά της πολιτικής για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, και για τη μείωση της επιρροής των ανταγωνιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (Ρωσία, Κίνα, κ.ά.), που οξύνει παραπέρα τους ανταγωνισμούς και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς της περιοχής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναζητούνται οι «διευθετήσεις» και με την Αλβανία, όπως έδειξε και η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα επίσης μέσα στη βδομάδα, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ, στα βήματα και των προηγούμενων συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο που ανοίγουν το δρόμο στους επόμενους «επώδυνους συμβιβασμούς» με την Τουρκία.

...για τις ευρωατλαντικές «μάχες»

Και βέβαια μέσα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τη νέα «αγορά του αιώνα» για τα εξοπλιστικά, με την προμήθεια γαλλικών οπλικών συστημάτων («Ραφάλ», φρεγάτες κ.ά.) και άλλα 10 δισ. να φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, τα σχέδια για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας και πιο στενή σύνδεση με τα αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως και οι σκέψεις για 12μηνη αλλά και υποχρεωτική θητεία στα 18.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που αξιοποιεί ως πρόσχημα και την ένταση με την Τουρκία, οι εξοπλισμοί αυτοί - που όπως κάθε φορά έχουν και μακριές επιχειρηματικές και γεωπολιτικές «ουρές» που πληρώνει ο λαός - όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα, την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αντίθετα είναι ενταγμένοι στις ΝΑΤΟικές επιθετικές επιδιώξεις απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, βάζοντας έτσι το λαό «μέσα καταμέσα» στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι πως μόνο την τελευταία βδομάδα οι Ενοπλες Δυνάμεις προχώρησαν σε συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με αμερικανικά τανκς στη Θράκη, αμερικανικά μεταγωγικά «C-130» («Stolen Cerberus»), αλλά και συνοδεύοντας για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα τα στρατηγικά βομβαρδιστικά «Β-52» των ΗΠΑ, που «προβάλλουν ισχύ» απέναντι στη Ρωσία.

Εδειχναν έτσι και «επί του πεδίου» το τι σηματοδοτεί ο ρόλος του «πυλώνα σταθερότητας και συμμάχου - κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής», για τον οποίο μιλούσε ξανά μέσα στη βδομάδα ο Αμερικανός πρέσβης, από το βήμα του «Economist».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ