Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπροστά στα κέρδη των βιομηχάνων τα υγειονομικά πρωτόκολλα πάνε περίπατο

Κάλεσμα πάλης για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων

Την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων μέσα στα εργοστάσια καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι μπροστά στα κέρδη των βιομηχάνων τα υγειονομικά πρωτόκολλα «πάνε περίπατο».

Καλώντας όλους τους εργάτες να παλέψουν συλλογικά για αυξημένα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι στο στόχαστρο πρέπει να βάλουν «τον αληθινό, τον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό», βάζοντάς τον σε «διαρκή καραντίνα».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης έχει ως εξής:

«Τα κρούσματα του κορονοϊού στα εργοστάσια της Αττικής είναι πολλά και σε όλους τους κλάδους. Αποδεικνύεται με τον πιο χαρακτηριστικό και επικίνδυνο για την υγεία των εργατών τρόπο πως τα παχιά λόγια της κυβέρνησης σταματάνε έξω από τις πύλες των εργοστασίων. Μέσα στα εργοστάσια όλα λειτουργούν για να εξασφαλίζεται πρωτίστως η κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα μέτρα που παίρνονται - αν παίρνονται - είναι το λιγότερο ανεπαρκή, ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες χώροι όπου οι εργάτες είναι τελείως απροστάτευτοι.

Η υποκρισία ξεχειλίζει. Μιλάνε για ατομική ευθύνη στους εργάτες και τους κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο, ενώ σε πολλά εργοστάσια οι εργάτες δουλεύουν στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλον, μεταφέρονται με τα λεωφορεία χωρίς μέτρα ασφάλειας. Αν προκύψει κρούσμα και παρά τα αιτήματα των εργατών για γενική ιχνηλάτηση και αποστασιοποίηση όσων είχαν επαφή μαζί του, υπάρχει από εφησυχασμός έως και απειλές για να συνεχιστεί η παραγωγή. Μπροστά στη διασφάλιση των κερδών των βιομηχάνων πάνε περίπατο τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα, μαζί με τους εργάτες. Τους καλεί να μη σιωπήσουν, να μη συμβιβαστούν με αυτήν τη βάρβαρη κατάσταση. Να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση να παίζει την υγεία τη δική τους, των παιδιών, των συγγενών και των συναδέλφων τους στα ζάρια. Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν ώστε μέσα στα εργοστάσια να διεκδικηθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργατών.

Καλούμε όλους τους εργάτες να βγουν μπροστά, συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους, σε Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και να διεκδικήσουν: Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργάτες, αυξημένους κανόνες προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας παντού. Να απαιτήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα μέσα μεταφοράς, αύξηση των δρομολογίων για να μειωθεί ο συγχρωτισμός. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας που θησαυρίζει στις πλάτες μας όλο αυτό το διάστημα.

Για όλα αυτά τα αυτονόητα αιτήματα η κυβέρνηση και η εργοδοσία λένε πως "κοστίζουν"... Οι φρεγάτες του ΝΑΤΟ και τα διαρκή χαρίσματα στο κεφάλαιο δεν κοστίζουν; Και σε τελευταία ανάλυση πάει πολύ το θράσος, με τα δικά μας χρήματα, τον δικό μας ιδρώτα να πλουτίζουν μια χούφτα κηφήνες και να μας στερούν τα στοιχειώδη δικαιώματα στην υγεία και στη ζωή.

To KKE καλεί κάθε τίμιο και ανήσυχο εργάτη να σκεφτεί:

Αυτοί που μας έλεγαν "ήρωες" στην πρώτη φάση της πανδημίας για να τους εξασφαλίζουμε ασύλληπτα κέρδη, είναι οι ίδιοι που μας κάνουν τον "βίο αβίωτο". Που μας καλούν να σιωπήσουμε μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας. Που μας λένε να "βάλουμε πλάτη" και να αποδεχτούμε όλα τα αντεργατικά μέτρα, όπως την εκ περιτροπής εργασία, τα πενιχρά επιδόματα, την τηλεργασία. Που μας λένε πως τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, για κινητοποιήσεις, για διαμαρτυρίες.

Μας θέλουν μια ζωή υποταγμένους και φοβισμένους, τώρα και με πρόσχημα την πανδημία.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Η αγανάκτηση που νιώθουμε πρέπει να μεταφραστεί σε οργανωμένο και συνεχή αγώνα για τα δικαιώματά μας, για τις αυξημένες ανάγκες μας.

Σημαδεύουμε τον αληθινό, τον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό. Σε αυτό το καρκίνωμα πρέπει να αποκτήσουμε μόνιμη ανοσία και να τον βάλουμε σε διαρκή καραντίνα.

Το ΚΚΕ είναι δίπλα σε κάθε εργάτη και δίνει όλες του τις δυνάμεις για να βγει η τάξη μας δυνατή και από αυτήν τη δοκιμασία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα αιτήματα της απεργίας(25/2/2021)
Τα «πρωτόκολλα» της κερδοφορίας μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες(19/12/2020)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την προστασία της υγείας του λαού(22/10/2020)
Πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους της Κομοτηνής(11/9/2020)
Σε θέση μάχης για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς(25/8/2020)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org