Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την υπερμετάδοση σε χώρους δουλειάς

Ενα στα τρία κρούσματα αφορά εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας σε επιχειρήσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Παστωμένοι συνεχίζουν να μετακινούνται οι εργαζόμενοι από και προς τη δουλειά τους, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Παστωμένοι συνεχίζουν να μετακινούνται οι εργαζόμενοι από και προς τη δουλειά τους, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Το γεγονός ότι οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού αναγκάστηκε να παραδεχτεί η κυβέρνηση κατά την επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής, χωρίς να πει κουβέντα βέβαια για την αιτία, δηλαδή για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με την κυβέρνηση να κάνει όλο αυτό το διάστημα «πλάτες» στην εργοδοτική ασυδοσία.

Χαρακτηριστικά, ανακοινώθηκε ότι το 29,7% των κρουσμάτων αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (όταν αποτελούν το 19,4% του συνόλου του πληθυσμού). Τρεις μέρες μετά την περασμένη Τρίτη, όταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ερωτηθείς για το θέμα... μοίραζε εύσημα στην «επιχειρηματική ευθύνη» και την «αυτορύθμιση των επιχειρήσεων», την Παρασκευή το γύρισε στα ευχολόγια προς την εργοδοσία και στις κάλπικες επικλήσεις για «συμπαράταξη εργοδοτών και εργαζομένων απέναντι στον κοινό εχθρό». Εχθρός των εργαζομένων βέβαια είναι η μεγαλοεργοδοσία και οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν, που μπροστά στη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου κουρελιάζουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες, ο Ν. Χαρδαλιάς, όπως έκανε νωρίτερα την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός, επανέλαβε την ανάγκη για καθολική χρήση μάσκας, επανέφερε τις ανεφάρμοστες συστάσεις για κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων στη δουλειά, αλλά και πάλι δεν είπε κουβέντα για την αναγκαία πύκνωση των δρομολογίων.

Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ανακοινώθηκε επίσης ότι έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 187 θετικά κρούσματα στο νέο ΚΥΤ στη Λέσβο, από 4.500 ταχέα τεστ, και έπεται συνέχεια. Επιβεβαιώνονται και εδώ οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και προσφύγων, απότοκο της απαράδεκτης πολιτικής του εγκλωβισμού τους.

Σε ό,τι αφορά την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται ξανά στο δημόσιο σύστημα Υγείας με το «καλημέρα» της νέας έξαρσης της νόσου, η κυβέρνηση επιδίδεται σε αποπροσανατολιστική διγλωσσία: Την περασμένη Τρίτη τα κυβερνητικά στελέχη ομολόγησαν ότι το ΕΣΥ ήδη «ζορίζεται». Την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι... «δεν υπάρχει κάποια πίεση», ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας στην επίσημη κυβερνητική ενημέρωση επιβεβαιώθηκε ότι πάνω από το 70% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 στην Αττική είναι ήδη κατειλημμένες, όπως και ότι «αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας, χωρίς σημάδια υποχώρησης»!

Ο υφυπουργός Υγείας επανέλαβε εξάλλου τις δηλώσεις για «σχέδιο αύξησης των ΜΕΘ» στην Αττική, με 24 κλίνες μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας. Στην πραγματικότητα αυτό που ήδη γίνεται είναι η επανάληψη του ίδιου «έργου» όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας, με «μπαλώματα», μετακινήσεις, κλείσιμο κλινικών, τμημάτων, αναστολή χειρουργείων, εξετάσεων, ιατρικών ραντεβού κ.λπ., επαναφέροντας και πάλι το επικίνδυνο «σύστημα της μίας νόσου», σε βάρος όλων των άλλων κρίσιμων ασθενειών και περιστατικών.

Νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική

Ειδικά για την Αττική, στο φόντο του διπλασιασμού των κρουσμάτων μέσα σε 2 βδομάδες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, στις Αττική εντοπίζονται τα 2.100 ενεργά κρούσματα από τα 4.084 σε όλη τη χώρα. Τα 966 από αυτά εντοπίζονται στο δήμο Αθηναίων, ενώ 263 κρούσματα νοσηλεύονται.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από 21/9 μέχρι και 4/10 και μεταξύ άλλων προβλέπουν: Οριο 9 ατόμων στις συναθροίσεις. Αναστολή συναυλιών σε όλους τους χώρους και προβολών σε κλειστούς κινηματογράφους. Υποχρεωτική τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο 40% των εργαζομένων γραφείου. Κλιμακωτές μετακινήσεις σε κύματα από και προς την εργασία. Με ΚΥΑ αναστέλλονται όλα τα επισκεπτήρια σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων, δομές ευάλωτων και ευπαθών ομάδων. Πρόσθετα μέτρα στο δήμο Αθηναίων, όπως μεταφορά ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων από ευάλωτες ομάδες σε ξενοδοχεία καραντίνας κ.ά.

339 νέα κρούσματα την Παρασκευή - 71 διασωληνωμένοι

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 339 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.738 (ημερήσια μεταβολή +2,4%).

2 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι έφτασαν τους 327.

71 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, τα 40 είναι εισαγόμενα (39 στις πύλες εισόδου της χώρας, 1 πήγε αυτοβούλως για έλεγχο), 164 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (25 συνδέονται με γνωστές συρροές), 17 στη Λάρισα (8 συνδέονται με γνωστή συρροή), 13 στη Λέσβο (10 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας), 12 στη Θεσσαλονίκη, 11 στα Τρίκαλα, 9 στην Κοζάνη, από 7 σε Γιάννενα και Σάμο (όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου). Τα υπόλοιπα μοιράζονται σε νομούς όλης της χώρας, ενώ 20 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Κοροϊδίας ...το ανάγνωσμα

Και ενώ οι ευθύνες της βγουν μάτι, η κυβέρνηση διαρρέει τώρα ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζει είναι η δημοσιοποίηση των δημοτικών διαμερισμάτων της Αθήνας (συνολικά είναι 7) στα οποία παρουσιάζεται μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, προκειμένου να ξέρουν οι κάτοικοι ότι η γειτονιά τους είναι στο «κόκκινο» και να προστατευτούν.

Το παραπάνω μέτρο η κυβέρνηση το είχε απορρίψει μέσα στον Αύγουστο, όταν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητούσε να ανακοινωθούν οι τουριστικές περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα και κατήγγελλε ότι σκόπιμα αποκρύπτονται, και άρα θυσιάζεται η ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών, που είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας τους.

Μάλιστα, τότε η κυβέρνηση είχε πει ότι εάν κάνει κάτι τέτοιο, θα στοχοποιήσει περιοχές. Και στις 18 Αυγούστου είχαμε ακούσει τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να λέει: «Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί, αλλά ανά Περιφερειακή Ενότητα (...) γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της κάθε περιοχής».

Λίγες μέρες μετά, ο «Ριζοσπάστης» είχε αποκαλύψει επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων προς την κυβέρνηση (17 Ιούλη), στην οποία ανέφερε επί λέξει: «(...) επανερχόμαστε στο αίτημα που έχουμε υποβάλει και με προηγούμενη επιστολή μας, προκειμένου να αποφευχθεί η (μη σκόπιμη ασφαλώς) έμμεση στοχοποίηση των περιοχών στις οποίες σημειώνονται κρούσματα, οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους».

Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε αντίστοιχο ζήτημα που τέθηκε σχετικά με τα τοπικά lockdown ανά δήμο, είχε πει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό ούτε εύκολο να γίνει, μιας και θα «νεκρώσει» η αγορά μιας περιοχής και θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση θυσιάζει την υγεία του λαού προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και ότι το μόνο πρωτόκολλο που τηρεί σχετικά με την πανδημία είναι εκείνο της προστασίας της κερδοφορίας τους! Είναι άλλωστε φανερό ότι ο όρος «στοχοποίηση» στη γλώσσα της κυβέρνησης και των μεγαλοξενοδόχων δεν αφορά γενικά και αόριστα περιοχές και τους κατοίκους της, αλλά τις μεγάλες τουριστικές μονάδες και τον τζίρο τους.

Και αυτό που σκέφτεται να κάνει τώρα, για περιοχές όπου δεν υπάρχει τουριστική δραστηριότητα, αρνήθηκε να το κάνει ακριβώς επειδή θα πλήττονταν - Αύγουστο μήνα - οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org