Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παραλίες ελεύθερες για όλο το λαό με δωρεάν υποδομές

  • Μεγάλη εξόρμηση - κάλεσμα πάλης στο λαό
  • Νέα ανατίμηση της εισόδου σε μία από τις ακτές

Μια μεγάλη εξόρμηση ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Τομεακή Οργάνωση Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, καλώντας σε ένταση της πάλης για παραλίες ανοιχτές για όλο το λαό, με δωρεάν υποδομές.

Σημειώνεται ότι από το περασμένο Σάββατο είχαμε άλλη μια ανατίμηση, αφού στη Βουλιαγμένη η είσοδος πήγε από τα 5 στα 7 ευρώ! «Πληρώνουμε μέχρι και 12,5 ευρώ το άτομο για μια ανάσα δροσιάς. Αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει». Αυτό ακούγεται από στόμα σε στόμα στις ουρές εκατοντάδων ανθρώπων που συγκεντρώνονται έξω από τις σιδερόφραχτες ακτές, τις οποίες εκμεταλλεύονται επιχειρηματικοί όμιλοι, καταπατώντας - με τις πλάτες κυβερνήσεων και τοπικών αρχών - το δικαίωμα στην αναψυχή και την ξεκούραση. Σε ένα μήκος πολλών χιλιομέτρων από το Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα, το ίδιο σκηνικό: Σιδερένιοι φράχτες που αποκλείουν την πρόσβαση στη θάλασσα για το λαό του λεκανοπεδίου, μετατρέποντας μια δυνατότητα για μερικές ανάσες δροσιάς, που λίγα αστικά κέντρα διαθέτουν, σε πολυτέλεια. Ετσι, το παραλιακό μέτωπο από όαση αναψυχής καταντάει απαγορευμένη ζώνη για μια λαϊκή οικογένεια, αφού πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να απολαύσει ένα μπάνιο.

Απλησίαστο το μπάνιο για τη λαϊκή οικογένεια

Κυριακή πρωί: Δεκάδες λουόμενοι ξεροσταλιάζουν στις ουρές που δημιουργούνται στα ταμεία και από τη διαδικασία θερμομέτρησης στις εισόδους της παραλίας
Κυριακή πρωί: Δεκάδες λουόμενοι ξεροσταλιάζουν στις ουρές που δημιουργούνται στα ταμεία και από τη διαδικασία θερμομέτρησης στις εισόδους της παραλίας
Ειδικά σήμερα, που οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες για τους εργαζόμενους, αφού για πολλούς έχει εξανεμιστεί η θερινή άδεια με τα μέτρα κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενώ το εισόδημα έχει εξανεμιστεί, οι διακοπές είναι απλησίαστο όνειρο. Φέτος λοιπόν γίνεται ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη για μια λαϊκή οικογένεια να έχει πρόσβαση στη θάλασσα, να πάρει μια ανάσα.

Ομως, με τις παραλίες να έχουν παραδοθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους, ακόμα και το μπάνιο γίνεται απλησίαστο. Ενδεικτικά, το Σαββατοκύριακο η γενική είσοδος κοστίζει: στον Αλιμο 7 ευρώ ανά άτομο, στη Βάρκιζα 7,5 ευρώ, στην Ακτή Βουλιαγμένης 5 ευρώ, στην Α' πλαζ Βούλας 7,5 ευρώ, στο Λαγονήσι 17 με 25 ευρώ. Ακόμα και σε παραλίες που είναι «ελεύθερες», οι επιχειρηματίες θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση υποδομών, όπως το ενοίκιο για ομπρέλες και ξαπλώστρες: Στο Καβούρι το Σαββατοκύριακο η χρέωση είναι 36 ευρώ το σετ, στο Λαγονήσι 60 ευρώ το σετ και 15 ευρώ για τα παιδιά, στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης 80 ευρώ το σετ και για τα παιδιά 20 ευρώ!

Η εξόρμηση της ΤΟ Νότιου Τομέα περιλαμβάνει παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για να αναπτυχθεί η λαϊκή διεκδίκηση από κυβέρνηση και τοπικές αρχές, για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες και να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε αυτές.

Ενα φυσικό πλεονέκτημα που μετατρέπεται σε πολυτέλεια


Στην ανακοίνωση της η ΤΟ Νότιου Τομέα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Αττική, και συγκεκριμένα το νότιο τμήμα της, έχει το γεωγραφικό και φυσικό πλεονέκτημα να περιβάλλεται από χιλιόμετρα παραλιών που "βλέπουν" στον Σαρωνικό και απέχουν μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Αυτές οι παραλίες μπορούν να γίνουν μία όαση αναψυχής για το λαό μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες. Ομως, το αυξημένο κόστος για την είσοδο και χρήση αυτών των παραλιών πρακτικά κάνουν το μπάνιο στη θάλασσα απαγορευτικό για την εργατική - λαϊκή οικογένεια».

«Γη και ύδωρ για τους μεγάλους επιχειρηματίες και ο λογαριασμός στο λαό!», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Οι παραλίες έχουν παραδοθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους, που τις έχουν μετατρέψει είτε σε αυλές των ξενοδοχείων τους και των μαγαζιών τους είτε σε απλησίαστες για τους πολλούς "οργανωμένες" ακτές. Για την κατάσταση αυτή, την ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ διαχρονικά. Οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων έχουν σταθεί συνοδοιπόροι των κυβερνήσεων, καθώς αντιμετωπίζουν τις παραλίες ως πηγή εσόδων, μέσω της ιδιωτικοποίησής τους. Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ, παραχώρησε τις παραλίες στους δήμους με την προϋπόθεση να τις παραχωρήσουν σε επιχειρηματίες και να αποδίδουν ετήσιο ποσοστό από τα έσοδα των μισθώσεων στο κράτος».


Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η πανδημία αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως άλλοθι για να αυξήσει το χώρο στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα σε παραλία και αιγιαλό. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να παραχωρούν την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας προς επιχειρηματική εκμετάλλευση με fast track διαδικασίες, δηλαδή μόνο με την προσκόμιση κάποιων απλών δικαιολογητικών.

Η Οργάνωση του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι «η δυνατότητα αυτή θα σημάνει την επέκταση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στις λεγόμενες "ελεύθερες" πλαζ, με το μάρμαρο να πληρώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Αττικής. Την ίδια στιγμή, φέτος σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύουν η δωρεάν είσοδος ή οι μειωμένες τιμές για τους δημότες στις παραλίες του δήμου τους (π.χ. πλαζ Α' Βούλας και "Varkiza Resort"), ενώ σχεδιάζεται το ύψος του αντιτίμου να συνδέεται με το χρόνο παραμονής στην πλαζ.

Οι ελάχιστες ελεύθερες πλαζ που απομένουν, και στις οποίες στριμώχνονται όσοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των "οργανωμένων" ακτών, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση από άποψη καθαριότητας και υποδομών. Είναι γνωστή η τακτική της υποβάθμισης, που οδηγεί δήθεν δικαιολογημένα στη "λύση" της εμπορευματοποίησης και στον "σωτήρα" επιχειρηματία - επενδυτή.

Αυτήν την πολιτική, δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετεί και η πολυδιαφημιζόμενη από "επενδυτές" - αστικά κόμματα - Περιφέρεια - δημάρχους "Αττική Ριβιέρα". Τα μεγαλεπήβολα σχέδια εκτείνονται σε 70 χλμ. ακτογραμμής, που προσφέρονται για να κερδίσουν δισεκατομμύρια οι "επενδυτές" στις πλάτες του λαού, στριμώχνοντας κι άλλο την ανάγκη του για ...μια θέση στον ήλιο.

Στον καπιταλισμό η γη, το περιβάλλον, οι παραλίες, οι αιγιαλοί αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα. Οι χρήσεις γης καθορίζονται με βάση όχι τις λαϊκές ανάγκες αλλά το κέρδος. Οι ελεύθεροι χώροι θεωρούνται πολυτέλεια, γιατί δεν φέρνουν χρήμα. Η αντιλαϊκή πολιτική βάζει στο στόχαστρο τη δουλειά μας, το εισόδημά μας, την ποιότητα ζωής μας, την υγεία μας, την αναψυχή μας!».

Η αναψυχή είναι δικαίωμα!

«Ως εδώ! Εχουμε πληρώσει ήδη πάρα πολλά! Η ξεκούραση, η αναψυχή, οι παραλίες, οι θάλασσες δεν είναι εμπορεύματα, είναι δικαίωμά μας!», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, καλώντας το λαό να οργανώσει την πάλη του, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης, αστικών κομμάτων, ΕΕ και μονοπωλιακών ομίλων.

Στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται, εκτός από την ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητες σε παραλίες και αιγιαλούς, η τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, η καθαριότητα και περιποίηση, οι δωρεάν υποδομές, μέτρα και συνθήκες ασφαλείας. Επίσης, κατάργηση όλων των διοδίων, δημόσιες, σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές αστικές συγκοινωνίες για το λαό, μειωμένη τιμή των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες κατά 50%, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, ΑμεΑ, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών επαγγελματιών και εργαζομένων που επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας, φτωχών συνταξιούχων, μαθητών, φοιτητών, στρατευμένων. Επέκταση του δικτύου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση δρομολογίων προς τις παραλίες, όπως και των δημοτικών συγκοινωνιών των δήμων του Νότιου Τομέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ