Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ταγμένοι στο «φιλόδοξο πρόγραμμα» των ομίλων

Την προσήλωση της κυβέρνησής του στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που σαρώνουν εργατικά και λαϊκά δικαιώματα για να θωρακίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους «επενδυτές», επανέλαβε μιλώντας στους «Financial Times» ο Κυρ. Μητοστάκης.

«Εχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το σχέδιό μας είναι μακροπρόθεσμο. Θέλουμε να μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία που θα εστιάζει στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση», σημείωσε αναφερόμενος στις «προτεραιότητες» της αστικής τάξης, ενώ χαρακτήρισε «πρόκληση» για την κυβέρνηση «να μεριμνήσουμε για τη διαχείριση της κρίσης (σ.σ. του κορονοϊού) χωρίς να ξεχνούμε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις (...) που θα αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, θα την κάνουν πιο ανοιχτή, πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστική», φορτώνοντας δηλαδή και τη νέα κρίση στο λαό, και επιταχύνοντας - με πρόσχημα την πανδημία - τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που είχε το κεφάλαιο στο συρτάρι. «Είναι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν ποτέ στην Ελλάδα στη διάρκεια των μνημονίων, η τρόικα μάς ζητούσε, μας ανάγκαζε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις αλλά ποτέ δεν τις είχαμε υιοθετήσει ως δικές μας, και νομίζω ότι αυτό έχει αλλάξει τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αλλωστε, μπροστά και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη της επόμενης βδομάδας, τόνισε την ανάγκη να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω στη σχετική πρόταση της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης» «με σαφή εστίαση στις μεταρρυθμίσεις και στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού».

Επιβεβαιώνοντας δε ότι τα πακέτα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων πηγαίνουν «πακέτο» με τα μνημόνια διαρκείας για το λαό, δήλωσε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μνημονιακών όρων πως «δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ καμία πρόσθετη αυστηρή προϋπόθεση πέραν του φυσιολογικού πλαισίου του ευρωπαϊκού εξαμήνου» και πως ήδη «εφαρμόζουμε ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση των επιδόσεων των εθνικών οικονομιών», παρέχοντας ξανά διαβεβαιώσεις ότι είναι ταγμένος στις «μεταρρυθμίσεις».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις κινεζικές επενδύσεις και απάντησε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους αξιόπιστους επενδυτές. Μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είτε μέσω ιδιωτικοποιήσεων - και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά τα εμπόδια του κορονοϊού - είτε μέσω νέων παραγωγικών και πράσινων επενδύσεων. Ξέρουμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ», κλείνοντας το μάτι σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους Ευρωατλαντικούς ότι η Ελλάδα δεν έχει «μεγάλη εξάρτηση από τις κινεζικές επενδύσεις», ξεχωρίζοντας την περίπτωση της COSCO. Εβαλε πάντως θέμα ότι «η κατάσταση αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ την Κίνα - και πιστεύω ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μία ενιαία φωνή με σιγουριά - έχει ανακύψει ξαφνικά ως σημαντική γεωπολιτική πρόκληση για την ΕΕ. Δεν βλέπω όμως άλλες ευρωπαϊκές χώρες να σταματούν τη συνεργασία τους με την Κίνα ή να απαγορεύουν τις κινεζικές επενδύσεις». Σε κάθε περίπτωση, αναγνώρισε ότι «η Κίνα είναι, προφανώς, σημαντική για εμάς, αποτελεί σημαντική αγορά για τον τουρισμό. Η Κίνα θα είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αγορά του τουριστικού μας κλάδου για την επόμενη δεκαετία».

Το δικό του «απολογισμό» για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ έκανε στο μεταξύ, μιλώντας στο «Εθνος» της Κυριακής, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «τα κάνει όλα ανάποδα» και ότι δεν δίνει αρκετά και νωρίς στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Παίρνει άριστα στο να καρπώνεται δρομολογημένες δράσεις της δικής μας κυβέρνησης, όπως ο περιβόητος ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους», είπε, ενώ, κάνοντας «απολογισμό» της συνεισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο και από τη θέση της αντιπολίτευσης, σημείωσε πως «αποδεικνύει ότι είναι η παράταξη της εθνικής και δημοκρατικής ευθύνης», που «δεν λέει όχι για το όχι. Δεν κάνει σημαία ευκαιρίας τα εθνικά θέματα». Και έβαλε ως στόχο μέσα από το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το «μετασχηματισμό» του, ώστε «σύντομα να είναι έτοιμο να κυβερνήσει», ξελασπώνοντας ξανά το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ