Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Νέες κινητοποιήσεις απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Την απεργιακή τους κινητοποίηση συνεχίζουν για έβδομη συνεχόμενη μέρα οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης, απαιτώντας την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, απορρίπτοντας τα σχέδια της εργοδοσίας, η οποία αμφισβητεί τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σήμερα οι οδηγοί με το Σωματείο τους κατεβαίνουν σε νέα 24ωρη απεργία, ενώ την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους πραγματοποίησαν πορεία στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν σταθερά τα ταξικά σωματεία του νομού.

Συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο

Την κινητοποιήσεις τους συνέχισαν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου, πραγματοποιώντας την περασμένη Παρασκευή μαζική συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση του κλάδου απηύθυνε και η νεοσύστατη Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό Ρόδου, δίνοντας μαχητικό «παρών» και προβάλλοντας διεκδικήσεις όπως: Να διασφαλιστεί τώρα το εισόδημα όλων των εργαζομένων στον Τουρισμό, να ενταχθούν όλοι στο μηχανισμό στήριξης χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις έως το τέλος Οκτώβρη με βάση τον κλαδικό τους μισθό. Ενταξη στο επίδομα ανεργίας, ύψους 600 ευρώ, χωρίς καμία προϋπόθεση και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Απαλλαγή από τα δημοτικά και κάθε είδους άλλα τέλη, αναστολή πληρωμής και απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Απαλλαγή από φόρους, ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Πάγωμα δανείων και απαγόρευση πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ
Σε ομιλία του εκ μέρους της Επιτροπής, ο Μιχάλης Τσουρούτης, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο «Miramare» και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Φτύσαμε αίμα εμείς και οι οικογένειές μας τα τελευταία 10 χρόνια. Μας ανάγκασαν και βάλαμε πλάτη κόβοντας τους μισθούς μας, μειώνοντας το προσωπικό στα πόστα και ανεβάζοντας την ένταση της δουλειάς μας και τα κέρδη τους. Στην ουσία, οι μεγαλοξενοδόχοι, ο Τουρισμός δεν γνώρισε κρίση. Χιλιάδες καινούριες κλίνες πεντάστερων ξενοδοχείων έγιναν στη Ρόδο την περασμένη δεκαετία. Το μόνο που γνώρισε κρίση ήταν τα δικαιώματά μας. Τώρα, λοιπόν, πριν καλά καλά προλάβουμε να πάρουμε ανάσα από την προηγούμενη κρίση, ήρθε η πανδημία και το "τουριστικό θαύμα", που μας έλεγαν ότι σε αυτό πρέπει να ελπίζουμε, έγινε εφιάλτης. Εφιάλτης όμως για εμάς, για τους εργαζόμενους. Γιατί οι μεγαλοξενοδόχοι, που έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος από το 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο που κάνει τζίρο ο τουρισμός μόνο στη Ρόδο, δεν θέλουν να χάσουν ούτε ευρώ!».

Κάλεσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να είναι αποφασισμένοι, να προετοιμαστούν για σκληρό αγώνα, με διάρκεια, απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει τους εργαζόμενους να συμβιβαστούν στην καλύτερη περίπτωση με επιδόματα πείνας.

Καταγγελία για ξυλοδαρμό εργαζόμενης σε ξενοδοχείο

Στο μεταξύ, την ανυπόφορη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στον κλάδο του Τουρισμού έρχεται να επιβεβαιώσει και η καταγγελία του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής για ξυλοδαρμό σε βάρος εργαζόμενης.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο καταγγέλλει την «εργοδοτική τρομοκρατία και τον ξυλοδαρμό που υπέστη εργαζόμενη στο ξενοδοχείο "Parnis Pallace Hotel Suites" στις Αχαρνές, γνωστού επιχειρηματία στην περιοχή, όταν η εργαζόμενη αρνήθηκε την απαίτηση του εργοδότη να εργαστεί 16 ώρες τη μέρα...!».

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σωματεία και φορείς σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 16/7, στις 5 μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο (λεωφόρος Πάρνηθος).

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο η τρομοκρατία και ο εκβιασμός είναι πάγια τακτική από τον εργοδότη, τη στιγμή που εργαζόμενοι μετρούν απλήρωτες και υπεράριθμες ώρες υπερωριών, ενώ επικρατούν εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον από τα εξαντλητικά προγράμματα και τις εργασιακές αυθαιρεσίες που επικρατούν. Τη στιγμή που ο κλάδος στον Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία έκαναν ρεκόρ κερδών χρονιά με τη χρονιά, οι μεγαλοξενοδόχοι στύβουν στην κυριολεξία τους εργαζόμενους για να αποκομίσουν όσο πιο πολλά γίνεται, φτάνοντας στο σημείο να ξυλοκοπούν όποιον σηκώνει κεφάλι. Αυτές οι φασιστικές και μαφιόζικες πρακτικές θυμίζουν άλλες εποχές και δεν θα περάσουν, με την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων στα συνδικάτα τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ