Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Βασίλης ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ

Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας

Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το κυβερνητικό νομοσχέδιο καταστολής των διαδηλώσεων και κοινωνικών διαμαρτυριών που κατατέθηκε εν μέσω θέρους, περιορισμών συναθροίσεων λόγω μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και σε περίοδο ειδικής λειτουργίας της Βουλής για τον ίδιο λόγο.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αφορούν τη δήθεν ανάγκη αποτροπής μικρής ομάδας διαδηλωτών από το να προκαλεί αναντίστοιχης σημασίας παρακώλυση της κυκλοφορίας, θέμα που αφενός έχει ήδη ρυθμιστεί με το ΠΔ 120/2013 και αφετέρου στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτορυθμίζεται από τους ίδιους τους μετέχοντες στις κινητοποιήσεις.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου σκοπεύουν στην καθοριστική περιστολή - μέχρι πλήρους καταστολής - του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Εισάγονται νέοι σύγχρονοι κατασταλτικοί μηχανισμοί σε βάρος των κοινωνικών αγώνων. Ιστορικά η κοινωνική διαμαρτυρία περιφρουρείται από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, πρώτα και κύρια απέναντι στο κράτος και την επέμβασή του, μέσω φανερών και αφανών μηχανισμών του. Το σχέδιο νόμου όμως έρχεται να επιβάλει θεσμικά την κρατική επέμβαση και τον ασφυκτικό έλεγχο κάθε κινητοποίησης. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει προληπτικά μια δημόσια συνάθροιση ακόμα και απλώς πιθανολογώντας (η ίδια διά των οργάνων της!) ότι επίκειται αορίστως «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Απαγορεύει τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις και καθιστά ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε κινητοποίηση που δεν έχει λάβει την κρατική έγκριση. Η υποχρέωση ορισμού «οργανωτή» αστικώς υπευθύνου, ο οποίος θα ευθύνεται προσωπικά, με την υποχρέωση μάλιστα να συνεργάζεται με την αστυνομία, δίνει ουσιαστικά το πράσινο φως δράσης σε κάθε λογής προβοκατόρικους μηχανισμούς, που πλέον έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να εκτρέψουν και δυσφημίσουν μια λαϊκή - εργατική κινητοποίηση αλλά και να πλήξουν οικονομικά τους οργανωτές της, χωρίς να είναι αναγκαίο καν να αναζητηθούν οι πραγματικοί αυτουργοί ζημιογόνων πράξεων και να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που εισάγει προς ψήφιση στοχεύει απευθείας το εργατικό και λαϊκό κίνημα, με το βλέμμα στα νέα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα που έρχονται με αφορμή τη νέα οικονομική κρίση στην οποία εισερχόμαστε.

Μπροστά σε τέτοιες διατάξεις ο νομικός κόσμος, η Ολομέλεια των Προέδρων, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και κυρίως η μεγάλη πλειοψηφία των αγωνιζόμενων δικηγόρων δεν επιτρέπεται να παραμείνουν αδρανείς. Οφείλουν να πάρουν σαφή θέση καταδίκης του νομοσχεδίου, χωρίς «ναι μεν αλλά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ