Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλο κλίμα

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα σε τηλεοπτική εκπομπή, Κουμουτσάκος, Κατρούγκαλος και Σκανδαλίδης διασταύρωσαν χτες τα ξίφη τους για τη σκανδαλολογία των ημερών. Οταν όμως η συζήτηση έφτασε στα Ελληνοτουρκικά, το κλίμα άλλαξε. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο υπουργός της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε «συμπαγή και ενιαία εθνική πολιτική» για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί το θέμα, ο Γ. Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε για την ανάγκη «εθνικής γραμμής, που διαμορφώνεται στα θεσμικά όργανα» και πλειοδότησε στη «διεθνοποίηση» του ζητήματος, για να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι «όταν κάνει τσαμπουκά θα πληρώσει το κόστος». Το ίδιο και ο Κ. Σκανδαλίδης, ζήτησε από την κυβέρνηση να «εξαντλήσει όλα τα μέσα» καταγγελίας και πίεσης στην Τουρκία, ενώ δήλωσε ενοχλημένος από το διαχωρισμό σε «μαξιμαλιστές» και «ενδοτικούς», που δυσκολεύει τους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική. Η εικόνα αυτή των τριών να σχολιάζουν περίπου ως ...παρατηρητές τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, καμία σχέση δεν έχει με τον σκυλοκαβγά τους για τα σκάνδαλα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι ευθυγραμμισμένοι με τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και τον υπηρετούν με θέρμη, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Γι' αυτό τώρα που επιταχύνονται οι εξελίξεις και τα παζάρια, κρατούν χαμηλά τους τόνους και διαμορφώνουν συναινετικά το έδαφος για την αποδοχή επικίνδυνων διευθετήσεων που δρομολογούνται ήδη σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, κάτω από αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα.

Κακόγουστο αστείο

Στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη βδομάδα έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, ενάντια στα νέα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών, ακούστηκε μέχρι και το σύνθημα «οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν»! Αυτή η κακόγουστη παράσταση είναι σκέτη πρόκληση για τον παλαιστινιακό και τον ελληνικό λαό, που συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, στην προσπάθεια να ξεπλύνει τα εγκλήματά του σε βάρος των Παλαιστινίων. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τη «στρατηγική σχέση» με το Ισραήλ, που απογειώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Τη μη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και από τη σημερινή κυβέρνηση, παρά την ομόφωνη απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου από το 2015; Τη στήριξη με όλα τα μέσα του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, που ενισχύει το ρόλο του Ισραήλ και νομιμοποιεί την κατοχή ξένων εδαφών; Μόνο σαν κακόγουστο αστείο ακούγεται επομένως η διαμαρτυρία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν πέρασαν να πουν μια καλησπέρα στον φίλο τους τον Μπίμπη, με τον οποίο έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις και του κάνανε διάφορες «δουλίτσες», όπως ακούγεται να λέει ο Ν. Παππάς στη συνομιλία του με τον Ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματία Μιωνή...

Καπάρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με τους Αμερικανούς να διατηρούν το προβάδισμα για την απόκτηση της στρατηγικής αυτής υποδομής, που έχουν εντάξει εδώ και καιρό στα επιχειρηματικά και στρατιωτικά τους σχέδια. Θυμίζουμε ότι σε μια από τις πολλές επισκέψεις του στην Αλεξανδρούπολη, ο Πάιατ είχε χαρακτηρίσει το λιμάνι «asset» για τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ για «καπάρο» οι ΗΠΑ το είχαν χρησιμοποιήσει ως κόμβο για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατ. Ευρώπη και είχαν χρηματοδοτήσει την ανέλκυση της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ» από τον πυθμένα του. Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, η «διαγωνιστική διαδικασία» θα ξεκινήσει σύντομα, ώστε να κατοχυρωθεί και με τη βούλα η εκμετάλλευση του λιμανιού από τα αμερικανικά συμφέροντα. Το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, διαφημίζοντας μια ακόμα ιδιωτικοποίηση ως συμβολή «στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας», είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη μετατροπή του λιμανιού σε στρατιωτική βάση, για τα πολεμικά τους σχέδια, που προκαλούν γενικευμένη ανασφάλεια και αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Τίποτα δεν έχουν επομένως να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα απ' αυτήν την επένδυση, που αποτέλεσε βασικό κεφάλαιο στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ και έχει τη σφραγίδα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η ενεργότερη παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών καθιστά την πόλη και το λιμάνι της στόχο και παρασύρει το λαό βαθύτερα στη δίνη ανταγωνισμών, που οξύνονται επικίνδυνα στη γύρω περιοχή.

Στα σκουπίδια

Με τη σημερινή αντιαπεργιακή νομοθεσία, που συμπληρώθηκε αρχικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά από τη ΝΔ, 9 στις 10 απεργίες που φτάνουν στα δικαστήρια με προσφυγή της εργοδοσίας κρίνονται παράνομες ή/και καταχρηστικές. Αυτό συμβαίνει επειδή ο νόμος προβλέπει δαιδαλώδεις όρους και προϋποθέσεις για την κήρυξη μιας απεργίας, που δίνουν τη δυνατότητα στο δικαστήριο να την κρίνει παράνομη χωρίς να μπει καν στην ουσία! Διαλέγει απλά «από το ράφι» έναν από τους δεκάδες όρους, τον ερμηνεύει όπως θέλει και εκδίδει την απαγόρευση. Κάτι παρόμοιο επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση και με το νόμο για τις διαδηλώσεις. Οι προϋποθέσεις για να γίνει μια κινητοποίηση σύμφωνα με τον κατάπτυστο νόμο είναι τόσο πολλές και επιδέχονται τόσο πολλές ερμηνείες από την αστυνομία και το κράτος, που θα μπορούν να απαγορεύσουν οποιαδήποτε κινητοποίηση. Ακόμα και στο έσχατο σημείο, η αστυνομία θα μπορεί να επικαλείται το ...ένστικτό της και να απαγορεύει μια κινητοποίηση, όταν εκτιμά ότι θα γίνουν επεισόδια! Μιλάμε δηλαδή για έναν νόμο αντιδραστικό και αντιλαϊκό μέχρι το μεδούλι, που η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει με προκλητικά προσχήματα και αστείες δικαιολογίες. Είναι βέβαιο ότι ακόμα κι αν ψηφιστεί, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και οι άλλοι φορείς του κινήματος θα τον στείλουν εκεί που είναι η θέση του: Στα σκουπίδια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ