Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ακυρωθεί η αδειοδότηση στην «ΤΙΤΑΝ» για την καύση απορριμμάτων

Την καταστροφική για την υγεία και το περιβάλλον κυβερνητική απόφαση για την καύση απορριμμάτων (SRF/RDF) στη τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λεωνίδας Στολτίδης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ζητά από την κυβέρνηση να ακυρώσει την εκδοθείσα περιβαλλοντική αδειοδότηση ως προς την καύση του SRF/RDF και να απαγορεύσει την καύση διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων υλικών. Να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι της εγκατάστασης ως προς τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις και σε σχέση με το εργασιακό περιβάλλον και τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Και, τέλος, να προχωρήσει στην εκπόνηση επιδημιολογικής έρευνας για την ευρύτερη περί τη μονάδα περιοχή.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε με διαδικασία απλής τροποποίησης την περιβαλλοντική αδειοδότηση της «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης για την καύση «απορριμματογενών καυσίμων» SRF/RDF, μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση αναδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να βάλει τη δική της σφραγίδα σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την καύση των αποβλήτων στη χώρα, ξεκινώντας από το δήμο Παύλου Μελά, «βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ - 2015) για την καύση του καρκινογόνου SRF/RDF στις τσιμεντοβιομηχανίες, αντιγράφοντας και την πρακτική του για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της "ΑΓΕΤ Ηρακλής" στον Βόλο». Οπως σημειώνεται, πρόκειται για σχέδιο που «στοχεύει στην εξασφάλιση υψηλής και σταθερής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς κολοσσούς του κλάδου, μέσω της κατακόρυφης πτώσης του ενεργειακού τους κόστους, σε βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής της εργατικών - λαϊκών στρωμάτων».

Καταγγέλλεται ακόμη η προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο μπροστά στη γενική κατακραυγή και στο κύμα των κινητοποιήσεων που έχει ξεσηκωθεί από μαζικούς και επιστημονικούς φορείς ενάντια στο επιχειρούμενο έγκλημα, αντιγράφοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας και επιστρατεύοντας τα «επιχειρήματα» της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, όπως για τάχα «απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά (ορυκτά καύσιμα)», προκαλώντας στην ουσία τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να διαλέξουν ανάμεσα στο δηλητήριο του πεντοξειδίου του βαναδίου και στους καρκινογόνους και άλλους επικίνδυνους ρύπους από την καύση των «σκουπιδιών - καυσίμων».

Τέλος, αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες «των κυβερνήσεων του κεφαλαίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ξανά ΝΔ), που νομοθετούν υιοθετώντας κατά γράμμα τις φιλομονοπωλιακές Οδηγίες της ΕΕ, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων». Προστίθεται ότι «άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η διοίκηση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε φυσικά και οι διοικήσεις των δήμων που συμμετέχουν στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ ΚΜ και οι οποίες, μέσω της έγκρισης και υλοποίησης των προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο, συμβάλλουν ενεργητικά στην υλοποίηση αυτής της καταστροφικής για την υγεία και το περιβάλλον πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ