Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντείνουν τις προετοιμασίες για τη βδομάδα αγωνιστικής δράσης

Από πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση στην Ηλεία
Από πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση στην Ηλεία
Στην τελική ευθεία μπαίνουν σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών για την οργάνωση της βδομάδας αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι εντείνουν έτσι τη δράση τους για τα μεγάλα προβλήματά τους, που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και η ΚΑΠ της ΕΕ.

Στην αιχμή των κινητοποιήσεων βρίσκονται τα αιτήματα για: Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Με στόχο τη μαζικότερη συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, εντείνονται οι περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα, κατά την οποία θα ανακοινωθεί ο προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα καταστήματα του ΕΛΓΑ την 1η Ιούλη

Στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης, την Τετάρτη 1η Ιούλη οργανώνονται συντονισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα, καθώς στην πλειοψηφία των περιοχών που έχει πληγεί η παραγωγή από την κακοκαιρία, με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι αγρότες βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι και κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα.

Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής, κινητοποιήσεις την 1η Ιούλη προγραμματίζουν:

-- Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν σε παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη στις 11 π.μ.

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Αχαΐας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα.

-- Το Παγκρήτειο Συντονιστικό Αγροτικών - Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα καλεί στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ.

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέλλας και Ημαθίας οργανώνουν κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Μαζική συγκέντρωση στην Ανθήλη

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, οι βαμβακοπαραγωγοί της Ανθήλης Λαμίας, πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανθήλης, Γιάννης Πλιάτσικας, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα διεκδικώντας λύση απέναντι στη μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Οπως τόνισε, πάνω από 200 αγρότες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομική καταστροφή. Σημείωσε μάλιστα ότι στην περίπτωση που δεν δικαιωθούν και χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με το πρόστιμο του αποκλεισμού για μια τριετία από τη λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Τη γενικότερη πολιτική σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών, που μετά το πετσόκομμα της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης οδήγησε τους αγρότες να είναι αντιμέτωποι και με τις περικοπές στη συνδεδεμένη, ανέδειξε ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν με αγρότες και σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας. Σημείωσε παράλληλα ότι στόχος και της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, είναι να εκδιωχθούν από τις καλλιέργειές τους οι μικρομεσαίοι αγρότες προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων του κλάδου, αλλά και να αλλάξει η χρήση γης για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία αγροτών από την περιοχή της Ελάτειας Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι πάνω από 80 καλλιεργητές της περιοχής έκαναν εκπρόθεσμη δήλωση ΟΣΔΕ την περσινή χρονιά, εξαιτίας διαβεβαίωσης που τους δόθηκε ότι θα δοθεί παράταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο περικοπής του συνόλου των επιδοτήσεων που λαμβάνουν, το οποίο ανέρχεται σε 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης στην έγκαιρη υποβολή του ΟΣΔΕ, με τους περισσότερους να κινδυνεύουν με περικοπές ακόμα και του 20% των ενισχύσεων.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών της Ανθήλης εξέφρασαν αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και ο Σύλλογος Γυναικών Λαμίας (μέλος ΟΓΕ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ