Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία για τους πρώην εργαζόμενους σε «Ελευθεροτυπία» και «Ευρώπη»

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν, αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, διεκδικώντας μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους που έχουν πεταχτεί στην ανεργία μετά από το «λουκέτο» σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Οφειλόμενες αποδοχές και αποζημιώσεις εξακολουθούν να εκκρεμούν εδώ και μια δεκαετία για τους 850 πρώην εργαζόμενους στην εταιρεία «Χ. Κ. Τεγόπουλος» («Ελευθεροτυπία»). Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου προχώρησε τη Δευτέρα σε σύσκεψη με τους εργαζόμενους και οργανώνει αύριο διαμαρτυρία στο υπουργείο, «για να πληρώσουν κράτος, εργοδοσία και τραπεζίτες δεδουλευμένα και αποζημιώσεις». Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι είναι ακόμα μια φορά οι «χαμένοι», εξαιτίας του πτωχευτικού κώδικα. Ετσι, ενώ ανέμεναν η πώληση κτιρίου της επιχείρησης να οδηγήσει σε καταβολή έστω ενός μέρους των οφειλόμενων, η ανακοπή κατά του πίνακα διανομής που άσκησαν οι τράπεζες (Alpha και Πειραιώς) αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε νέες μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι τρία χρόνια μετά το «λουκέτο» στο πρακτορείο «Ευρώπη», με παράλληλη μεταφορά του έργου του στο πρακτορείο «Αργος», παραμένουν στην πλειοψηφία τους χωρίς δουλειά και εισόδημα. Οπως υπενθυμίζει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων, οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί δικαστικά, αντί όμως να επιστρέψουν στη δουλειά παραμένουν στην ανεργία, ενώ από τις 20 Ιούνη έχουν βρεθεί χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Ενωση και οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου και να πιάσουν άμεσα δουλειά στην «Αργος» με όλα τα δικαιώματά τους. Εκτακτο οικονομικό βοήθημα 800 ευρώ σε όσους είναι σε επίσχεση και δεν εργάζονται. Επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που έληξε στις 20 Ιούνη, μέχρι το Φλεβάρη του 2021.

Προετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις στη «Νηρέας»

Αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις 32 εργαζομένων αποφάσισαν να δώσουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ιχθυοκαλλιέργειας «Νηρέας» στην Αιτωλοακαρνανία.

Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων «Νηρέα» Αιτωλοακαρνανίας, που πραγματοποιήθηκε στον Αστακό την περασμένη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα να εξουσιοδοτήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο να προκηρύξει στάση εργασίας και να προχωρήσει σε συνάντηση με την εργοδοσία για την ανάκληση των απολύσεων, όπως και να κλιμακώσει με 24ωρη απεργία αν το αίτημα δεν γίνει αποδεκτό. Το Σωματείο καλεί επίσης τους φορείς της περιοχής να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις μεθοδεύσεις της επιχείρησης.

Η εταιρεία επικαλείται προσχηματικά τον «μη επαγγελματισμό» των εργαζομένων, που δουλεύουν για χρόνια σε αυτό το πόστο, για να προχωρήσει στις απολύσεις και να παραχωρήσει τη φύλαξη σε μεγάλη εταιρεία σεκιούριτι.

Τις απολύσεις έχουν επίσης καταγγείλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ σχετικό ψήφισμα έχει υιοθετήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου - Βόνιτσας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ