Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα στους δήμους

Από τη συγκέντρωση του κλάδου την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση του κλάδου την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας
Σε πανελλαδική στάση εργασίας (7 π.μ. - 12 μ.) προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους δήμους, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ).

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 8.15 π.μ. Επιπλέον, καλεί τα σωματεία στους δήμους σε οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων και συγκεντρώσεων, καθώς και σε συμμετοχή στη νέα κινητοποίηση που θα γίνει στις 30 Ιούνη, μαζί με τους υγειονομικούς.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9.30 π.μ.

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα των δήμων και των Περιφερειών», τονίζει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, «ακόμα και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υλοποιείται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (...) Εχει μετατρέψει τους δήμους σε έναν διευρυμένο φορομπηχτικό μηχανισμό, έχει εμπορευματοποιήσει και συρρικνώσει κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, ιδιωτικοποιεί ακόμη περισσότερες και ανατρέπει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Η εξαγγελία της μεταφοράς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης υπηρετεί την εμπορευματοποίησή της». Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις περνάει μέσα από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Καμία επανάπαυση για το ανθυγιεινό επίδομα και τα ΒΑΕ

Με τη σημερινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στρέφονται επίσης ενάντια στον σχεδιασμό των κυβερνήσεων για παραπέρα μείωση των ειδικοτήτων που δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την απένταξή τους από το καθεστώς των ΒΑΕ.

Το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής που έχει συσταθεί αναμενόταν στα τέλη Ιούνη, όμως με τροπολογία της προηγούμενης βδομάδας η κυβέρνηση δίνει παράταση για την ολοκλήρωσή του έως τις 31 Οκτώβρη. Ως προς την εξέλιξη αυτή το Συνδικάτο σημειώνει πως «γνωρίζουμε καλά ότι βασική αιτία που δεν προχωρά στο πόρισμά της η επιτροπή του υπουργείου Εργασίας είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων», ωστόσο τονίζει ότι δεν χωρά καμιά επανάπαυση.

Κάλεσμα συμμετοχής στις σημερινές κινητοποιήσεις των Συνδικάτων απευθύνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, καλώντας τους εργαζόμενους στους δήμους «σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων».

Παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Πειραιά

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Πειραιά πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά μαζί με τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμων Κορυδαλλού, Περάματος, Χαϊδαρίου και Λυκόβρυσης - Πεύκης, «ενάντια στην προκλητική συνδικαλιστική δίωξη συναδέλφου αλλά και την απάνθρωπη απόλυση συνάδελφου συμβασιούχου ορισμένου χρόνου, μητέρας δύο ανήλικων παιδιών», όπως αναφέρει το κλαδικό Συνδικάτο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον γγ του δήμου απαίτησαν «να σταματήσει κάθε συνδικαλιστική δίωξη του συναδέλφου και να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη της συναδέλφου. Διευκρινίζουμε ότι η συνάδελφος είχε προσληφθεί με 3μηνη σύμβαση στην υπηρεσία πρασίνου, δούλεψε για 5 μέρες και μετά "θυμήθηκε" ο δήμος να βγάλει νέα απόφαση που την άφηνε εκτός». Ο γγ ανέφερε σχετικά με τη συνδικαλιστική δίωξη πως «είναι απόφαση του δημάρχου και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δήμαρχο», ενώ για την απόλυση «μας "συνέστησε" να συντάξουμε μια επιστολή προκειμένου να απαντήσει η υπηρεσία».

Το Συνδικάτο επισημαίνει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν τέτοιες συμπεριφορές από τη συγκεκριμένη διοίκηση του δήμου. Της δηλώνουμε ότι θα μας βρίσκει μπροστά της όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί».

Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας του κλάδου, τέλος, πραγματοποίησε χτες συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών. Τα θέματα που μπήκαν ήταν τα ΒΑΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κατάργηση του νόμου που επιτρέπει στους ιδιώτες να νοικιάζουν από τους δήμους μηχανήματα για να κάνουν εργασίες των δήμων. Ακόμα μπήκε το θέμα μονιμοποίησης των εργαζομένων που δουλεύουν στους δήμους μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, των απολυμένων της 3Κ και το μεγάλο πρόβλημα των προδιαγραφών των παιδικών σταθμών.

Οπως αναφέρει η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της, «για όλα αυτά τα θέματα μόνο θετικές απαντήσεις δεν πήραμε από τον υπουργό. Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά ο υπουργός δήλωσε ότι δίνοντας παράταση θα λυνόταν το πρόβλημα». Ακόμα υπερασπίστηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, «δήλωσε ότι τα αιτήματα των δήμων είναι περίπου στις 10.000 και από αυτά θα εξυπηρετηθούν περίπου τα 850, δηλαδή λιγότερο από το 1/12 των αιτημάτων».

Για τη νομοθεσία που επιτρέπει στους εργολάβους να νοικιάζουν μηχανήματα από τους δήμους παρέπεμψε στον υπουργό Περιβάλλοντος. Για τη μονιμοποίηση «ήταν ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να μονιμοποιηθεί αυτός ο κόσμος. Οπως επίσης και για τους 200 εργαζόμενους που απολύθηκαν από την 3Κ». Δεν είπε κουβέντα για τους παιδικούς σταθμούς ούτε για την κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ.

Η ΔΑΣ σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει βάλει πλώρη να ξεκάνει το σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας», καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να οργανώσουν την πάλη και στην κατεύθυνση αυτή να συμμετάσχουν στη σημερινή πανελλαδική στάση εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ