Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
Πρωτοβουλίες αγώνα και διεκδίκησης στα νοσοκομεία

Στο δήθεν «θωρακισμένο» σύστημα Υγείας, όπως θέλει να το παρουσιάζει η κυβέρνηση, εκατοντάδες συμβασιούχοι είναι ήδη με την ημερομηνία απόλυσης στο χέρι, ενώ παραμένουν οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού.

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», 40 καθαρίστριες, που έδωσαν τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό από ένα δύσκολο και κακοπληρωμένο πόστο, απειλούνται με απόλυση. Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου προχωρά σήμερα Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ., σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στις απολύσεις, διεκδικώντας σταθερή και μόνιμη δουλειά.

«Δεν είμαστε αναλώσιμοι, ούτε δούλοι. Κυβέρνηση, ΥΠΕ και διοίκηση αναλαμβάνετε βαριές ευθύνες που εν μέσω πανδημίας απολύετε κόσμο που ξεβρωμίζει το νοσοκομείο», σημειώνει το Σωματείο.

Την ίδια ώρα, οι τραγικές ελλείψεις παραμένουν και καθιστούν οριακή και επισφαλή τη λειτουργία πολλών νοσοκομείων. Σήμερα Τετάρτη, στη 1 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών (ΕΝΙΝΣ) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου ενάντια στην επικίνδυνη λειτουργία του εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, ακτινολόγων και άλλων ειδικοτήτων γιατρών.

Οπως καταγγέλλει η ΕΝΙΝΣ, εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων βρίσκονται στον «αέρα» 1.123 προγραμματισμένα χειρουργεία (617 γενικής χειρουργικής, 337 ορθοπεδικά, 103 γυναικολογικά, 31 ΩΡΛ, 25 ουρολογικά και 10 οδοντιατρικά για ΑμεΑ).

«Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που 23 ή 25 Ιούνη το νοσοκομείο θα μείνει και χωρίς εφημερεύοντα αναισθησιολόγο, άρα χωρίς επείγοντα χειρουργεία, χωρίς δυνατότητα για διασωλήνωση ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να διατηρηθούν στη ζωή. Είναι δε τέτοια η υποστελέχωση των τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου ώστε ακόμα οφείλονται άδειες στους γιατρούς από το 2018, το 2017 ή και παλαιότερα έτη», καταγγέλλει η ΕΝΙΝΣ.

Αγωνιστική συνέχεια για ΒΑΕ και ελαστικά εργαζόμενους

Κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, οι υγειονομικοί προχωρούν:

  • Σε παναττική στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) την Τρίτη 30 Ιούνη και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Σε παναττική στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) την Τετάρτη 15 Ιούλη και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ