Ενώ περίσσεψαν οι διακηρύξεις για αντιμετώπιση της απειλής από τον κορονοϊό που παραμένει
Την ώρα που συνεχίζεται η κόντρα πρωτίστως ΗΠΑ - Κίνας για την προέλευση του SARS-COV-2 (βλέπε και το πιο κάτω θέμα), αστικές κυβερνήσεις και επιτελεία αναγνωρίζουν τη σημαντική απειλή που παραμένει για την υγεία, αλλά πρώτα απ' όλα τους κινδύνους για την καπιταλιστική οικονομία, και με βάση αυτούς διαμορφώνουν πλαίσιο «αντιμετώπισης» του νέου κορονοϊού, με φόντο σκληρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που η εξάπλωσή του αναζωπύρωσε.
Αυτό αναδείχθηκε και στην 73η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας που αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες το βράδυ, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου περίσσεψαν οι διαπιστώσεις για τη μεγάλη απειλή που παραμένει για τους λαούς, μαζί με διαπιστώσεις για τις ανεπάρκειες και τα προβλήματα στις δομές δημόσιας Υγείας, λες και αποτελούν κανένα ...φυσικό φαινόμενο και όχι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας. Σε Σχέδιο Απόφασης που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ και έφερε την υποστήριξη πολλών χωρών (μεταξύ των οποίων τα μέλη της ΕΕ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Βρετανία, Ιαπωνία κ.τ.λ.), αναγνωρίζονταν οι «αρνητικές επιπτώσεις (σ.σ. της πανδημίας) στην οικονομία και την κοινωνία», όπως και «η σημασία του σχεδιασμού και της προετοιμασίας της φάσης ανάκαμψης, περιλαμβανομένου του περιορισμού του αντίκτυπου της πανδημίας και των ακούσιων επιπτώσεων των μέτρων για τη δημόσια υγεία (...) στην οικονομία».
Κατά τ' άλλα, δίνοντας περισσότερο το σήμα για τη διευκόλυνση μιας σειράς επενδύσεων, για τις οποίες ήδη ισχυρά μονοπώλια κονταροχτυπιούνται, το Σχέδιο εντόπιζε «προκλήσεις» και «ανάγκες για πόρους», όπως και τη «συνθετότητα απαραίτητων άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων δράσεων, το συντονισμό και τη συνεργασία για τη διαχείριση που απαιτείται σε όλα τα επίπεδα των οργανώσεων και των τομέων, περιλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα».
Την ίδια στιγμή, βέβαια, αυτό που αναδεικνύει και η συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας είναι ότι απαιτείται πρώτα απ' όλα αποφασιστική και ολόπλευρη θωράκιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, που εξοπλισμένα με τα σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην υπεράσπιση της ζωής και της δημόσιας υγείας.
Οπως είπε και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στη Συνέλευση, ο ιός αυτήν τη στιγμή κατευθύνεται προς τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου ενδέχεται «να έχει ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις» και υπάρχει κίνδυνος για «νέες κορυφώσεις και νέα κύματα». Ο ίδιος ανέφερε ότι υπήρξαν χώρες που αγνόησαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την πανδημία και τώρα ο κόσμος πληρώνει μεγάλο τίμημα εξαιτίας των διαφορετικών στρατηγικών που ακολουθήθηκαν. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον ΠΟΥ αναντικατάστατο, προσθέτοντας (απευθυνόμενος και προς τις ΗΠΑ;) ότι έχει ανάγκη αυξημένους πόρους και περιέγραψε την ανάγκη στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών (π.χ. στην Αφρική) ως «ζήτημα ξεκάθαρου κοινού συμφέροντος», αναφέροντας ότι «οι χώρες του βορρά δεν θα μπορέσουν να εξαλείψουν την Covid-19, αν οι χώρες του νότου δεν την εξουδετερώσουν».
Αλλά και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε ότι «ο κίνδυνος παραμένει υψηλός και έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας... Τα ορολογικά τεστ αντισωμάτων σε μερικές χώρες έδειξαν ότι το πολύ 20% των πληθυσμών έχει μολυνθεί με κορονοϊό». Κατά τ' άλλα, είπε ότι «όλοι έχουμε να διδαχτούμε κάτι από την πανδημία. Κάθε χώρα και κάθε οργανισμός θα πρέπει να εξετάσει τη διαχείριση της κρίσης που έκανε και να διδαχτεί από αυτήν την εμπειρία». Στην εισηγητική του παρέμβαση τη Δευτέρα, ο Γκεμπρεγέσους αναφέρθηκε σε «μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης» από την υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει «το συντομότερο κατάλληλο διάστημα», υπογραμμίζοντας ότι η επανεξέταση των χειρισμών του Οργανισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει ευθύνη από «όλους τους εμπλεκόμενους, με καλή πίστη». Επίσης, υποσχέθηκε «διαφάνεια, λογοδοσία και συνεχή βελτίωση» της προσπάθειας του Οργανισμού.
Τελικά αργά χτες το απόγευμα, ο Γκεμπρεγέσους χαιρέτισε απόφαση που - όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ - εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 194 μέλη του Οργανισμού, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της διεθνούς αντίδρασης στην εξάπλωση της πανδημίας, «συμπεριλαμβανομένης, χωρίς να περιορίζεται σε αυτήν, της απόδοσης του ΠΟΥ». Είπε ακόμα ότι «θέλουμε λογοδοσία περισσότερο από οποιονδήποτε» και ότι «θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατηγική ηγεσία για τον συντονισμό της παγκόσμιας αντίδρασης».
Νωρίτερα, σχολίασε ότι η πανδημία «απειλεί να διαρρήξει τον ιστό της διεθνούς συνεργασίας» και ευχαρίστησε «τα πολλά κράτη - μέλη που εξέφρασαν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους»...
Στην τηλεδιάσκεψη πήρε μέρος και ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας, Βασίλης Κικίλιας, που καυχήθηκε για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη στιγμή που τα θετικά βήματα ήταν κυρίως αποτέλεσμα της εφαρμογής της καραντίνας, ενώ το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να είναι αθωράκιστο, καθώς οι όποιες προσλήψεις που έγιναν υπολείπονται κατά πολύ ακόμα και για την κάλυψη των κενών που υπήρχαν πριν την πανδημία, πόσο μάλλον μετά από αυτή.
Κατά τ' άλλα, έκανε εκκλήσεις για αλληλεγγύη και «υποστήριξη της "υγείας σε όλες τις πολιτικές" ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μένει πίσω», ξεπερνώντας ότι στον καπιταλισμό αυτή δεν θα πάψει να είναι εμπόρευμα, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την υγεία των εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά τη διάδοση της πανδημίας έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως προσέγγιζαν τα 5 εκατομμύρια, 4.954.980, και τα θύματα έφταναν τα 323.119. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ οι αριθμοί ήταν 1.560.725 και 92.989, στη Ρωσία 299.941 και 2.837, στην Ισπανία 278.188 και 27.709, στη Βραζιλία 262.545 και 17.509, στη Βρετανία 248.818 και 35.341, στην Ιταλία 226.699 και 32.169.