Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2020 - αριθ. φύλλου: 13502

Κανένας χωρίς εισόδημα! Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία
  • Οργανώνουν τον αγώνα για να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, όπως προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Να διασφαλιστεί το εισόδημα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών, που έβγαλαν 120 δισ. ευρώ τα τελευταία 6 χρόνια, από τη σκληρή εκμετάλλευση των χιλιάδων εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.
  • Δίνουν τη μάχη μαζί με τους χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης, τα μικρά μαγαζιά, που αντιμετωπίζουν, όπως και οι εργαζόμενοι, γενικευμένα αδιέξοδα από αυτήν την πολιτική.

ΣΕΛ.  14

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμία θυσία!

Μ' ένα στόμα - μια φωνή η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα παρουσιάζουν ως «εθνική υπόθεση» την «επανεκκίνηση του τουρισμού», εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να βάλουν αδιαμαρτύρητα πλάτη για να σωθεί ό,τι σώζεται από τους τζίρους και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, των αερομεταφορικών εταιρειών.

«Βγάζουν μάτι» τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν περιορίζονται μόνο σε διευκολύνσεις και «ζεστό» χρήμα σε μεγαλοξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς ομίλους που ελέγχουν μεγάλα μερίδια στην παγκόσμια αγορά, αλλά επεκτείνονται και σε μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την «επιχειρηματικότητα», ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας συνολικά για τους ομίλους, διαμορφώνουν προϋποθέσεις έντασης της εκμετάλλευσης και «αναζωογόνησης» κεφαλαίων που λιμνάζουν. Ενώ ταυτόχρονα με αντιφατικές ενέργειες και μη παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας που «κοστίζουν», καλούν τους εργαζόμενους να διαλέξουν μεταξύ «υγείας» και «ανεργίας»...

Μειώσεις ΦΠΑ, χορήγηση δανείων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, επιδότηση πτήσεων, απλοποίηση αδειοδοτήσεων για επενδύσεις, ολοκλήρωση κλαδικών μελετών για επιπλέον «θεσμικές παρεμβάσεις» και επιμονή στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός με τα 26 νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι, είναι μερικά απ' όσα φιγουράρουν στη λίστα των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την «επανεκκίνηση του Τουρισμού».

Ολα τα παραπάνω, μάλιστα, έρχονται να «κουμπώσουν» με το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, αλλά και με τις ρυθμίσεις που τώρα προωθεί, με πρόσχημα την «οργανωμένη» προφύλαξη από τον κορονοϊό, νομιμοποιώντας την επιχειρηματική δράση πάνω σε κάθε σπιθαμή ελεύθερης παραλίας.

Στα παραπάνω, με τα οποία ταΐζουν με τη σέσουλα τη μεγαλοεργοδοσία, προστίθεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, για την επιδότηση κατά 40% των εργοδοτικών εισφορών και των μισθών των εργαζομένων, για επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης.

Εχουν μάλιστα το θράσος να παρουσιάζουν αυτό το μέτρο ως «προστασία» των εργαζομένων, πατώντας πάνω στο φόβο και την αγωνία τους για το αν θα έχουν φέτος μεροκάματο. Με την ίδια απειλή, πάνε να ξεμπερδεύουν με ό,τι απέμεινε από τις συμβάσεις στον Τουρισμό, ακόμα και με τη στοιχειώδη υποχρέωση των μεγαλοξενοδόχων να επαναπροσλαμβάνουν τους εποχικούς με την έναρξη της νέας σεζόν.

Η επίθεση αυτή δεν αφορά μόνο τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη. Είναι άλλωστε ασφαλές κριτήριο το γεγονός ότι ο Τουρισμός είναι από τους κλάδους που η κερδοφορία του άνθιζε και στα χρόνια της κρίσης. Και μαζί της άνθισαν ούτε μία ούτε δύο, αλλά 14 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις!

Πάνω σε αυτήν την «ευελιξία», που τσακίζει κόκαλα, στηρίζεται το τουριστικό «θαύμα» και με τα ίδια ακριβώς εργαλεία προσπαθεί να το θωρακίσει η κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία και την οικονομική κρίση, δίνοντας το «πράσινο φως» για επιχειρηματικό ξεσάλωμα σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού.

«Τα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα είμαστε εμείς», είναι η απάντηση των εργαζομένων και των ταξικών σωματείων τους στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Γιατί οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι συμβασιούχοι της σεζόν, που κάθε χρόνο έχουν ραντεβού με την ανεργία, οι «εξτρατζήδες» που δεν ξέρουν τι σημαίνει σταθερή δουλειά, οι σερβιτόροι που δουλεύουν για βδομάδες χωρίς ρεπό, οι διανομείς που παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα και τόσοι άλλοι, ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να πληρώνεις για τα κέρδη ή τα σπασμένα της εργοδοσίας, σε ανάπτυξη και κρίση.

Με το σύνθημα «Κανένας χωρίς εισόδημα, να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία» τα σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό οργανώνουν κινητοποιήσεις στις 28 Μάη, καλώντας εργαζόμενους και ανέργους να δώσουν συσπειρωμένοι τη μάχη. Να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, στη μεγαλοεργοδοσία και τα κόμματά της ότι οι άνεμοι που σπέρνουν με την πολιτική τους, θα φέρουν και τις θύελλες μεγάλων και οργανωμένων εργατικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Νέα συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα

Δ. Κουτσούμπας: Να πάρουν μαζική απάντηση αυτοί που στερούν το μέλλον των παιδιών μας


ΣΕΛ.  6   -   7


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «SCHNEIDER ELECTRIC»
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις

ΣΕΛ.  15
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εκτός πραγματικότητας ότι ΝΑΤΟ - ΕΕ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εβδομαδιαία εφημερίδα


ΣΕΛ.  13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ
Μέρα δράσης στις 26/5 ενάντια στην τηλεργασία

ΣΕΛ.  17
Να ανοίξουν τώρα όλες οι παραλίες δωρεάν για το λαό!

  • Σχέδιο γενικευμένης παράδοσης των ελεύθερων παραλιών στους ιδιώτες από την κυβέρνηση
  • Παρεμβάσεις - εξορμήσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  8   -   9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ