Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα συμπόρευσης στους εργαζόμενους και τη νεολαία του ποντιακού πληθυσμού

Ανακοίνωση για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

«Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στους εργαζόμενους, στους ανέργους και τη νεολαία του ποντιακού πληθυσμού στην περιοχή μας, όπως απευθύνουμε και στο σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Οργάνωση, σημειώνοντας ότι το Κόμμα στέκεται δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο και τις δίκαιες διεκδικήσεις του για τη «Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων», δίνει απάντηση σε όσους «δεν χάνουν την ευκαιρία να απογυμνώνουν από την ουσία τους τα γεγονότα της εποχής, να διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια και να χύνουν το αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο».

Αναλύοντας τις αιτίες που οδήγησαν στη Γενοκτονία, τονίζει:

1. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και συγκρούσεις στην περιοχή, καθιστώντας τον ποντιακό ελληνισμό ένα από τα πιο τραγικά θύματα σε συνθήκες αποσύνθεσης της κλυδωνιζόμενης τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

2. Η άνοδος του τουρκικού αστικού εθνικισμού που εξυπηρετούσε την ανερχόμενη τουρκική αστική τάξη στα σχέδια για τη συγκρότηση του έθνους - κράτους της, κόντρα στην κυριαρχία της ελληνικής και αρμενικής αστικής τάξης την εποχή εκείνη.

3. Η στροφή των επιδιώξεων της ελληνικής αστικής τάξης στην πλούσια περιοχή της Μικράς Ασίας, που οδήγησε όχι μόνο στην εγκατάλειψη των Ελλήνων και άλλων λαών του Πόντου, αλλά και στη χρησιμοποίησή τους ως αντιπερισπασμού και μέσου πίεσης στην προσπάθεια επίτευξης των δικών της ανταγωνιστικών συμφερόντων.

4. Οι επιλογές της ελληνικής άρχουσας τάξης του Πόντου για αναζήτηση λύσης στο ποντιακό ζήτημα από την παρέμβαση των λεγόμενων Μεγάλων Δυνάμεων και όχι από τις δυνάμεις του ποντιακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω και αφού θυμίζει ότι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν συνταχθεί πίσω από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (της Αντάντ και των Κεντρικών Δυνάμεων), μετατρέποντας τους λαούς σε πιόνια και διαπραγματευτικά χαρτιά, αναφέρει: «Ο ποντιακός ελληνισμός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά και έμαθε τι θα πει να μετακινείσαι σε εμπόλεμες ζώνες, τι θα πει εξαθλίωση, αρρώστιες, ρατσισμός. Μέσα σε όλα αυτά οι ξεριζωμένοι εκείνης της περιόδου είχαν να αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση - ακόμα και το μίσος - μιας μερίδας "εθνικοφρόνων γηγενών", που τους στιγμάτιζαν ως "τουρκόσπορους", επιτίθονταν στους συνοικισμούς, απαιτούσαν τον "εξαγνισμό" της χώρας από την παρουσία τους και άλλα. Οι απόγονοι αυτών, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και άλλες φασιστικές οργανώσεις, είναι οι ίδιοι που προσπαθούν σήμερα να καπηλευτούν τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού. Γι' αυτό το σύνολο του ποντιακού πληθυσμού πρέπει να τους απομονώσει.

Οι κομμουνιστές έδωσαν τότε μια τιτάνια μάχη, καταγγέλλοντας τις διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλει ο αστικός κόσμος μεταξύ προσφύγων και γηγενών εργαζομένων στη λογική του "διαίρει και βασίλευε".

"Η Ελλάδα δεν διαιρείται σε ντόπιους και πρόσφυγες", έγραφε ο "Ριζοσπάστης" στις 7 Σεπτέμβρη 1929. "Η Ελλάδα διαιρείται σε πλούσιους και φτωχούς, σε ανθρώπους που δεν δουλεύουν και ζουν και σε ανθρώπους που ολημερίς και ολονυχτίς δουλεύουν και δεν μπορούν να ζήσουν... Ο καθένας πρέπει να διαλέξει μεταξύ του πλουσίου πρόσφυγα που συνδυάζεται με τον πλούσιο ντόπιο και του φτωχού πρόσφυγα που σύντροφό του θα έχει τον πιο φτωχό εργάτη ή αγρότη".

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, λόγω της διεθνιστικής και ταξικής αντίληψής του, ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που στάθηκε ειλικρινά δίπλα στους πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πόλεις όπου το κομμουνιστικό κίνημα και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις κατείχαν ηγεμονική θέση, όπως η Καβάλα, οι πρόσφυγες εντάχθηκαν αμέσως στην τοπική κοινωνία, τα κρούσματα ρατσισμού ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ τα σωματεία μερίμνησαν από πολύ νωρίς για την επαγγελματική τους εκπαίδευση και την πετυχημένη ένταξή τους στην παραγωγή».

Η Οργάνωση του ΚΚΕ καλεί σε επαγρύπνηση, αναδεικνύοντας την ένταση των ανταγωνισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο των συνολικότερων ανταγωνισμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή, την τροφοδότηση της τουρκικής επιθετικότητας με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης για την περιβόητη γεωστρατηγική αναβάθμιση.

Σημειώνει ότι στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που διεξάγονται με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τονίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Και η ανακοίνωση καταλήγει, τονίζοντας ότι το Κόμμα παραμένει στο πλάι των δίκαιων διεκδικήσεων του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών από τη Σοβιετική Ενωση. Στέκεται, τέλος, στην ανάγκη να αναδειχθεί η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων. «Η αξιοποίηση της ιστορικής μνήμης από το λαό οφείλει να οδηγεί στην αποκάλυψη της εθνικιστικής ρητορικής, στην εξουδετέρωση του δηλητηρίου του εθνικιστικού μίσους», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ