Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θωρακίζει τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου, στέλνει το λογαριασμό στους εργαζόμενους

Προκλητικές διαβεβαιώσεις στους μεγαλοξενοδόχους πως με το κυβερνητικό σχέδιο «δεν θα έχουν το φόβο ότι εάν προσλάβουν εργαζόμενους θα "μπούνε μέσα"»

Eurokinissi

Σήμερα το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, και των συναρμόδιων υπουργών για τα «μέτρα στήριξης στον Τουρισμό, την εργασία και την οικονομία», με την κυβέρνηση να σπεύδει να θωρακίσει τα συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων αλλά και όλων των υπόλοιπων επιχειρηματικών ομίλων, φορτώνοντας τα σπασμένα στους εργαζόμενους.

Κατά πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο φέρεται να προβλέπει μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση, «επιδότηση των εργαζομένων», όπως προκλητικά βαφτίζεται το ευρωενωσιακό πρόγραμμα SURE, που απαλλάσσει την εργοδοσία από μέρος του μισθού για όσους θα δουλεύουν με μειωμένο ωράριο, οικονομική «αποζημίωση» των ιδιοκτητών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων, «στοχευμένη» και με «κριτήρια» επιδότηση των δανειοληπτών για χρονικό διάστημα 6 έως 9 μηνών, και μείωση της προκαταβολής φόρου μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν «αποδεδειγμένα» πληγεί από τον κορονοϊό. Επίσης, εξετάζεται να εφαρμοστεί «κατά προτεραιότητα» η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πάγιο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά πιο ειδικά τον τουρισμό, δίνοντας πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είπε χτες ότι αυτό «δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα», με τα μέτρα - λάστιχο που προκαλούν πολύ μεγάλους κινδύνους για την υγεία του λαού, «αλλά θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα (...) για να μπορέσουν οι άνθρωποι του χώρου να καταλάβουν ότι τους συμφέρει ν' ανοίξουν και όχι να παραμείνουν κλειστοί», όπως και ότι η κυβέρνηση θα στηρίζει το «χώρο» «για ένα ικανό διάστημα, μέχρι να επανέλθει ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Μάλιστα, ξεπερνώντας τα όρια της πρόκλησης, την ώρα που το τουριστικό κεφάλαιο έχει αφήσει στον «αέρα», στην ανεργία και χωρίς εισόδημα δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους, είπε για τις... ανησυχίες των μεγαλοξενοδόχων πως όσοι «σκέφτονται να ανοίξουν στις 25/5 (και) έχουν το φόβο ότι εάν προσλάβουν εργαζόμενους (...) θα "μπούνε μέσα" (...) με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε δεν θα συμβεί αυτό».

Καθόλου τυχαία άλλωστε ο υπουργός, χωρίζοντας τους εργαζόμενους στον κλάδο, είπε πως «οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος», και «οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, να επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν (...) θα τύχουν στήριξης από την πολιτεία», χωρίς δηλαδή η κυβέρνηση να αναλαμβάνει καμία δέσμευση για πλήρη διασφάλιση του εισοδήματός τους και των θέσεων εργασίας, όπως προβλέπουν και τα στοιχειώδη των Συλλογικών Συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και εκτός ΕΕ χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), όπως και για το Ισραήλ, από την 1/7 το αργότερο, ενδεχομένως και από τις 15/6.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται και η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν τις κατευθύνσεις για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13/5, με την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, να προσδοκά ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρχει μία ικανοποιητική λύση, χωρίς διμερείς συμφωνίες».

Γύρω από τις «προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση του διασυνοριακού τουρισμού και των μεταφορών» και την «αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων», περιστράφηκε στο μεταξύ και η χτεσινή 4μερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να λέει στους ομολόγους του ότι «και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο».

Στο μεταξύ, επαφές «αναφορικά με την ανάπτυξη υγειονομικών πρωτοκόλλων για ξενοδοχεία και καταλύματα και (...) τα κριτήρια, για την ασφαλή και σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας», και άλλα μέτρα για τη στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου, ανακοίνωσαν κατά τη χτεσινή τους τηλεδιάσκεψη και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας και όλων των Δ. Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ