Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα τις εκτιμήσει

Δεν έφτανε στους εργαζόμενους το αμίμητο «θα λογαριαστούμε μετά», με το οποίο αποτυπώθηκε η απλόχερη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης μέσα στην πανδημία, τώρα έρχονται και οι προτάσεις του για την «προστασία μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων» να αποτελειώσουν την πρόκληση! Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση της Εφης Αχτσιόγλου για το καθεστώς της τηλεργασίας: Την ώρα που η μεγαλοεργοδοσία απαιτεί τη μονιμοποίηση και γενίκευσή της, επειδή μειώνει τα «κόστη» και μεγιστοποιεί τα κέρδη, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως μέτρο ...«προστασίας» ένα «αυστηρό πλαίσιο εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας», προκειμένου οι εργαζόμενοι να καταπιούν ευκολότερα όσα σχεδιάζουν σε βάρος τους κυβέρνηση και εργοδοσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να υπάρχουν καταγραφή της τηλεργασίας στο σύστημα «Εργάνη» και «πρόσβαση» στο αποψιλωμένο ΣΕΠΕ, που αποτελούν «φερετζέ» για τη νομιμοποίηση μιας «άτυπης» μέχρι τώρα μορφής «ευελιξίας». Προτείνει επίσης να δίνεται ένα «επίδομα τηλεργασίας», για «παρηγοριά στον άρρωστο», την ώρα που η εργοδοσία θα απαλλάσσεται από τεράστια λειτουργικά «κόστη», αλλά και από την υποχρέωσή της να εφαρμόζει μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς. Φτάνει μάλιστα να νομιμοποιεί μέχρι και την τοποθέτηση καμερών μέσα στα σπίτια των εργαζομένων «εάν είναι αιτιολογημένη»! Μετά απ' όλα αυτά, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας θα γίνει «πολύ οργανωμένα και σχεδιασμένα και όχι βιαστικά», ώστε να έχει «χρονικό βάθος και διάρκεια», είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα εκτιμήσει δεόντως τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το αζημίωτο

Αξιοποιώντας τις εικόνες με τις γεμάτες από κόσμο ελεύθερες παραλίες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επισπεύδει την επαναλειτουργία των οργανωμένων πλαζ, εννοείται επί πληρωμή για τη λαϊκή οικογένεια, που ψάχνει μια ανάσα δροσιάς από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών. Παρά το γεγονός ότι πολλοί περιορισμοί για την αποφυγή του συνωστισμού συνεχίζουν να ισχύουν, μειώνοντας ασφυκτικά τις επιλογές που έχει ο λαός να αναζητήσει την αναψυχή σε κάποιον ανοιχτό χώρο, η κυβέρνηση δεν διανοήθηκε καν να καταργήσει το εισιτήριο στις οργανωμένες παραλίες, αποφασίζοντας και εδώ με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρήσεων που λυμαίνονται τις ακτές και όχι τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Οι προθέσεις της έγιναν ακόμα πιο καθαρές, όταν μέσα σε λίγες μέρες ετοίμασε και παρουσίασε απόφαση που διευκολύνει και επιταχύνει την παράδοση των ελεύθερων παραλιών στην επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου με «οργανωμένο» τρόπο και βέβαια με το αζημίωτο να ...τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των λουόμενων! Στο όνομα της πανδημίας και ενώ έχει ταράξει το λαό στα «όχι» και στα «μη», δίνει το ελεύθερο στους επιχειρηματίες του τουρισμού να βάλουν στο χέρι κάθε σπιθαμή ελεύθερης παραλίας, δημιουργώντας το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, που ήρθε για να μείνει. Γιατί είναι περισσότερο από βέβαιο ότι κι όταν υποχωρήσει η πανδημία, ο λαός θα ψάχνει με το κιάλι έναν ελεύθερο χώρο για να απολαύσει το μπάνιο του, χωρίς να πρέπει να πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά του.

Ελπίδα

Μεγάλα και «αγωνιώδη» αφιερώματα για τις τύχες της ΕΕ φιλοξενεί αυτές τις μέρες ο Τύπος: Κλαψουρίσματα για την παραβίαση των - ανύπαρκτων έτσι κι αλλιώς - «ίσων όρων του ανταγωνισμού» από τη Γερμανία, η οποία αξιοποιεί την εξαίρεση των κρατικών ενισχύσεων από τους δημοσιονομικούς κανόνες για να δώσει στους ομίλους της όσα όλες οι άλλες χώρες μαζί, ανοίγοντας κι άλλο την ψαλίδα της ανισομετρίας. Διαπιστώσεις για το «τρομακτικό», αλλά όχι απίθανο σενάριο αποχώρησης της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, «ακόμη πιο πιθανό εάν οι διαιρέσεις μεταξύ των κρατών - μελών βαθύνουν στην επόμενη φάση της κρίσης, όπως είναι πολύ πιθανό». «Οιμωγές» για τους κινδύνους να επικρατήσει ο «οικονομικός δαρβινισμός, με κράτη που θα σώζουν τις εταιρείες τους, ενώ των άλλων θα καταρρέουν» και για όσους αρνούνται «κοντόθωρα» να επωμιστούν τα «κοινά βάρη» και να δουν το «κοινό καλό». Αλλά και αλληλοκατηγορίες και υπονοούμενα για την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν για τον τουρισμό, που ρίχνει την ευθύνη στα κράτη - μέλη, καθιστώντας την «τουριστική διπλωματία» ένα επιπλέον στοιχείο των μεταξύ τους ανταγωνισμών. Αυτή εδώ την αγέλη λύκων παρουσιάζουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και οι λοιποί σαν... παραστρατημένη κορασίδα και «ελπίδα» του λαού για την καπιταλιστική κρίση που είναι εδώ. Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τις ενώσεις των καπιταλιστών. Η αποδέσμευση από αυτές, με τον ίδιο να κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει, είναι η μόνη πραγματική ελπίδα.

Μπαλώματα

Από προχτές ξεκίνησαν οι δύο τάξεις του Λυκείου και οι τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Ομως, ξεκίνησαν και οι εγγραφές στα Δημοτικά για την επόμενη σχολική χρονιά. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο; Θυμόμαστε όλοι που η κυβέρνηση αρνήθηκε να προσλάβει σχολικές καθαρίστριες ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες για υγιεινή και καθαριότητα των σχολείων. Και είχε πει ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν με τις εργαζόμενες καθαρίστριες των Δημοτικών. Μόνο που τη Δευτέρα, σε πολλούς δήμους, οι καθαρίστριες γύρισαν στα Δημοτικά, αφού άνοιξαν για εγγραφές και ή δεν επέστρεψαν στα Γυμνάσια και Λύκεια, ή επέστρεψαν και δούλεψαν εξαντλητικά. Τώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας διακινούν σενάρια για επανέναρξη των μαθημάτων στο Δημοτικό, χωρίς να έχουν εξαγγείλει το παραμικρό μέτρο για την ενίσχυση της καθαριότητας. Ποιος είναι ο στόχος τους, αν τελικά ανοίξουν τα Δημοτικά; Να οδηγήσουν σε φυσική εξόντωση κακοπληρωμένες εργαζόμενες, υποχρεώνοντάς τες να τρέχουν από σχολείο σε σχολείο; Γιατί δεν κόβουν κάνα φράγκο από τις ληστρικές επιδοτήσεις στους μεγαλοξενοδόχους για να είναι τα σχολεία ασφαλή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την καθαριότητα;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1498 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντε Γκάμα φτάνει στις ακτές της Ινδίας.

1506 Πεθαίνει ο Γενοβέζος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος.

1769 Γεννιέται ο Ανδρέας Μιαούλης, διοικητής του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.

1806 Γεννιέται ο Βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Τζον Στιούαρτ Μιλ.

1825 Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας) με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Στη μάχη σκοτώνονται όλοι οι Ελληνες επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Παπαφλέσσας, από τις ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ο Παπαφλέσσας ήταν από εκείνους που πίστευαν ότι η Επανάσταση έπρεπε να ξεκαθαρίσει όχι μόνο με τους Τούρκους κατακτητές, αλλά και με τους κοτζαμπάσηδες δυνάστες του λαού. Γι' αυτό ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στα φτωχά λαϊκά στρώματα και μισητός στους προκρίτους.

1882 Η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία υπογράφουν μυστική Συνθήκη, συγκροτώντας την «Τριπλή Συμμαχία».

1925 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου «Tu-144».

1941 Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ. Μια ομάδα κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Αναγνώστη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος μόλις είχε αποδράσει από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου, και τον Χατζηθωμά Χουρμούζη, κατέστρεψαν τις μηχανές αρκετών φορτηγών αυτοκινήτων των Γερμανών καθώς και πολλά βαρέλια καυσίμων. Ο Α. Αναγνωστόπουλος αργότερα θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί από τις κατοχικές δυνάμεις.

1941 Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης. Στις σκληρές μάχες που κράτησαν 10 μέρες ρίχτηκε σύσσωμος ο κρητικός λαός, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

1941 Δραπετεύουν από την Κίμωλο 36 κομμουνιστές εξόριστοι. Μεταξύ αυτών οι Πέτρος Ρούσσος, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Αύρα Παρτσαλίδου, Βασιλεία Παπαρήγα, Νίκος Τέγος, Γιώργος Νίκολης, Σοφία Νεφελούδη, Ολγα Αγγελάκη, Κατίνα Βάρκα κ.ά.

1942 Πεθαίνει κρατούμενος στην Ακροναυπλία, καταβεβλημένος από την πείνα και την αρρώστια, ο Θεόδωρος Μάγγος, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1947 Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος. Υπήρξε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του ΚΚΕ από το 3ο τακτικό Συνέδριο το 1927, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου).

1948 Παραπέμπονται στο Στρατοδικείο της Αθήνας πάνω από 100 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κατηγορούμενοι «δια κομμουνιστική δράσιν, απόσπασιν μέρους της επικρατείας» κ.ά. 20 απ' αυτούς εκτελέστηκαν στου Γουδή στις 25/6/1948.

1949 Πεθαίνει ο Δαμασκηνός, κατά κόσμον Δημήτριος Παπανδρέου, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου.

1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.

1968 Η 20χρονη φοιτήτρια Αλίκη Παπαδομιχελάκη κηρύσσει απεργία πείνας έξω από την ελληνική πρεσβεία της Πράγας, ζητώντας την απελευθέρωση της βαριά άρρωστης μητέρας της, Διονυσίας, την οποία η χούντα είχε εξορίσει στη Γυάρο.

1978 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το υπουργείο Συντονισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ